SFÂNTUL NEOFIT, zăvorâtul din Pafos, s-a născut în anul 1134, în satul Lefkara lângă Larnaka.
Când a împlinit vârsta de 18 ani, părinții lui l-au logodit. Însă tânărul Neofit a fugit din casa părintească, mergând la mănăstirea Sfântului Ioan Hrisostom din muntele Koutzouvéntis.
După două luni, părinții săi l-au găsit și l-au luat acasă. Neofit nu voia nici în ruptul capului să se însoare, ci să se călugărească.
Văzând părinții săi cât de ferm era în hotărârea lui, au renunțat la planurile de căsătorie.
Se știe faptul că Sfântul Cuvios Neofit Zăvorâtul a stat închis vreme de 55 de ani într-o peșteră, în rugăciune și studiul Sfintelor Scripturi,
ieșind doar duminica pentru a se Împărtăși cu Sfintele Daruri și a da câteva povețe ucenicilor săi.
VĂ ÎNVIT să citiți una din frumoasele rugăciuni alcătuite de Sfântul Neofit al Ciprului:
Rugăciune la Preacinstita Cruce a Domnului
„Slavă și Ție, preacinstită Cruce a Domnului și stăpâna casei celor de aici și binefăcătoarea mântuirii noastre și piron în inima uneltitorilor demoni!
Slavă ție, de Dumnezeu purtătoare, dumnezeiască Cruce, armă nebiruită și pașnică, ceea ce ne păzești pe noi de săgețile lui Veliar, toiagul și bastonul meu cel tare, prin care eu am fost ridicat din cumplita cădere și pierzanie și am fost îndreptat pe picioarele mele!
Slavă ție, pom unic înfloritor și umbros și pom întreit al neziditei Treimi, prin care eu, fiind izbăvit din tulburarea arzătoare și din căderea demonică, și m-am întors în chip străin la umbra cea de viață dătătoare!
Am ajuns la arșița unei morți timpurii și de acolo iarăși am fost chemat în chip minunat.
Am venit și am ajuns la apusul vieții dar Răsăritul răsăriturilor care a venit prin tine la apusul nostru, ne-a dăruit nouă tuturor răsărit vieții”.
(Sf. Neofit Zăvorâtul, Cartea minunii dumnezeiești, din volumul Sf. Neofit Zăvorâtul, Scrieri, vol. 5, Ed. Doxologia)
Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…
Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, unde maicile se silesc să le îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.