Părintele Savatie Bastovoi despre piesa “Despre smerenie” a trupei Taxi

Despre smerenie

Savatie-Bastovoi
Monologul ortodoxului smerit:
„Numai cineva care nu pricepe nimic in smerenie poate spune despre mine ca nu sint smerit!”

Chiar v-a deranjat atit de mult acest clip? Mie mi-a placut. Faptul ca toti acesti oameni, despre care nu stiam ca il cauta pe Dumnezeu, L-au gasit in sfirsit, intr-un loc mic, nu poate decit sa ma bucure. E adevarat ca Dumnezeu prefera si piatra, si pamintul, nu doar lemnul, chiar si pajistile deschise, si pustiul – prefera orice loc in care omul se roaga din inima smerita. Dar faptul ca atitia oameni isi spun o parere, nu e ceva de ocarit. Sint smeriti sau nu, Dumnezeu sa judece. Cei care petrec in smerenie vor gasi folos in orice mustrare. Nu in zadar au spus Parintii pustiei: pina nu vei ramine in lume doar tu si Dumnezeu nu vei avea liniste.

Cum e casa lui Dumnezeu, mare sau mica, de lemn sau de piatra? Unde locuieste Dumnezeu? Aceasta intrebare i-a pus-o lui Hristos un carturar. Dar Iisus i-a răspuns: Vulpile au vizuini şi păsările cerului cuiburi; Fiul Omului însă nu are unde să-Şi plece capul.

Ma uit cu amaraciune cum e posibil sa se savirseasca pacatul judecarii in grup, in numele apararii Catedralei Neamului. Se spun foarte multe lucruri urite despre acei oameni care nu mai au legatura cu textul cintecului lor. Daca au zis gresit, sa li se spuna unde e greseala in cuvintele lor, iar daca nu au zis rau, atunci de ce ii ocariti. Am aflat ca au vile, ca sint grasi, uriti, strimbi, lipsiti de smerenie, avari dupa bani si altele ca acestea. Acest fel de a infrunta se numeste judecare si este un pacat pentru care se pierde mintuirea.

Sfintul Dorothei al Gazei a fost intrebat cum este sa vezi un om beat si sa nu-l judeci. Sfintul a raspuns: daca vei zice „acesta s-a imbatat”, nu judeci, ci faci o constatare, dar daca zici: „iata un betiv”, cazi in judecata, caci fapta lui de a se imbata acum o raspindesti asupra intregii sale vieti si-l identifici cu ea.

Nu este mai mare semn al smereniei decit a nu-l judeca pe celalalt in caderea sa.

Eu cred ca tocmai ambitia unei catedrale imense a dat prilej autoritatilor ateiste sa trinteasca o moscheie la fel de imensa. Daca e sa ne batem in bani cu lumea musulmana, vom pierde. Cred ca moscheia e o replica la Catedrala Neamului si vor fi construite ambele. Cu cit mai multa rivna se arata la construirea Catedralei Neamului, cu atit mai multe pietre seculare se pun la temelia moscheii. Ortodocsilor li s-a intins capcana: sau renunta la catedrala si isi pastreaza dreptul (cetatenesc) de a pretinde oprirea construirii moscheii, sau construiesc catedrala si accepta si moscheia. Logica lumii acesteia, n-ai ce face.

Sursa: https://www.facebook.com/savatie

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, precum și căminul pentru copii – „Acoperământul Maicii Domnului”, unde maicile se silesc să-i îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

16 thoughts on “Părintele Savatie Bastovoi despre piesa “Despre smerenie” a trupei Taxi

  1. Camelian Propinatiu says:

    Oricâta zâzanie va implementa Necuratul in postromânism Catedrala Mantuirii Neamului tb terminata, având a intra intr-un circuit TURISTIC ce va mai include Sofia (Catedrala Alexander Nevski), Belgrad (Catedrala Sfantul Sava), Szeged (Catedrala Votiva), Budapesta (Szent István-bazilika, unde se simte si sudoarea iobagilor Ardealului), Esztergom (unde a fost arhiepiscop Nicolaus Olahus, – Primatial Basilica), Praga (Catedrala Sfantul Vitus) si Cracovia (Catedrala Sfanta Maria si Catedrala Wawelului), cu final in Oas, Bucovina si Basarabia.

  2. Cristi says:

    Parinte, cu parere de rau, esti duplicitar si lipsit de verticalitate! Critica impotriva cantecului demasca falsa smerenie si ipocrizia celor care se opun catedralei. Dumneata, insa intorci aceasta demascare impotriva celor ce o fac, sub pretextul caderii in pacatul judecarii aprapelui, ceea ce duce ipocrizia la paroxism. mai ales prin folosirea de argumente patristice. Parca si diavolul Il ispitea pe Mntuitorul in pustie cu argumente biblice. Daca zidirea unei catedrale impunatoare este doar o ambitie desarta si inutila, atunci si templul poleit cu aur al lui Solomon a fost doar expesia cautarii unei slave meschine, lumesti, intr-o vreme cand evreii locuiau in corturi. Ai fi fost mai credibil daca ai fi fost nu impotriva ideii de catedrala , ci impotriva slugarniciei conducerii BOR fata de statul roman masonic, in vederea realizarii acestui proiect. Voi fi acuzat ,poate, de acelasi pacat al judecarii aproapelui, dar prefer asta in loc sa fiu umar la umar cu cei care lovesc Biserica , folosindu-se de logica lui Iuda in toate variantele posibile.

  3. irina says:

    Cum puteti pune la egalitate construirea acestei catedrale si construirea unei moschei? Suntem o tara crestin ortodoxa sau nu? Sunt niste limite, niste proportii pe care ar trebui sa le respectam. Sunt uimita de acest mod de rationare.

  4. Paul says:

    Pai si nu e datoria crestinului parinte sa strige cand vede fatarnicia si nedreptatea? nu cred ca exista vreunul dintre noi sa se indoiasca de scopul acestui act artistic. Posibil sa fi fost atrasi unii din nestiinta dar nici asta nu scuza participarea.

  5. Dan says:

    Nu inteleg deloc frica asta: eu nu am nimic impotriva unei moschei, nu prezenta unei moschei ne va converti la islamism, e un fals pericol. Parca ne-ar fi frica de noi insine, ca am putea ceda ispitei…. 🙂

  6. Sardon says:

    Are dreptate Părintele fraţilor. El nu apără atitudinea ca a celor din această pisă, şi nici nu vede catedrala rea în sine. El doar constată că aceste reacţii au cauze. Zice: dacă greşesc în cuvintele lor, să se arate ce greşesc, iar dacă nu, de ce îi acuzam. Vom zice bine dar aceştea care lovesc în biserică trebuie opriţi şi nu susţinuţi. Corect aşa cred şi eu, că trebuie opriţi dar cum? E corect să vedem cauza reacţiei lor, şi nu numai a lor dar cred a societăţii întregi. Părintele aici mustră nu pe cei smeriţi ci pe cei mândri, nu faima catedralei care se zideşte în numele ,,credinţei”, ci făţărnicia celor care stau în frunte şi predică pe Hristos, dar pe urmele Lui deloc, şi conştient nu vor sa meargă. Părintele zice, cei smeriţi trebuie să vadă de ce aceste voci, tot mai mult, se tulbură şi sa ia învăţătură şi de aici. Să ia aminte la viaţa lor şi cei mari şi cei mici, oare mai merg după învăţătura lui Hristos şi a sfinţilor? Sau numai o predică? NU la toţi predicatorii se referă aceasta, căci sunt încă adevăraţi slujitori ai lui Hristos. Problema nu este zidirea catedralei, problema este că se zideşte mai mult la zidurile catedralelor decât, (sau aproape deloc) la sufletele oamenilor şi la înmulţirea dragostei (despre aceasta ziceau şi sfinţii, că se vor construi catedrale mari, dar credinţă şi dragoste în ele nu va fi). Dacă am citi mai cu atenţie ce scrie aici părintele, am vedea că defapt prin aceste mărturii dă dovadă de credinţă sinceră şi mult curaj. E bine să se zidească temple mari Domnului, dar dacă se lasă partea cealaltă, a sufletelor oamenilor, atunci degeaba se zideşte, că e urâciune înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu vrea Întâi de toate ca oamenii să aibă credinţă şi să se mântuiască, căci pentru aceasta a venit pe pământ, dar nicidecum nu vrea să zidim ceva cu preţul credinţei şi a sufletului.

  7. Stanescu Sorin says:

    Iar a pus Argesanu paie pe foc să vadă cum scriu unii si altii. Vreti parerea mea? Vietile oamenilor sînt de fapt căutarea lui Dumnezeu constient sau inconstient. Sîntem în alergare dupa Dumnezeu si nu stim. Foarte putini il gasesc. Nici călugării si părintii duhovnici nu-L gasesc. Cit despre videoclip toti cei care au aparut acolo sînt smeriti? Sînt doar niste stele, care din păcate vor cădea la fel ca in melodia Stelele care cad. Care au căzut intr-o mare capcană, asa cred eu.

  8. Roxana says:

    In fond, Catedrala cand va fi gata, oricat de megacomplexa si ne-smerita ar fi, nu obliga oamenii ca musai sa renunte la bisericile de suflet si sa vina sa se roage deacum incolo in ea; pe Dumnezeu il gasesti acolo unde il cauti. Ma straduiesc sa gandesc la megacatedrala ca la o institutie si mai putin ca la un altar; si chiar cred ca avem nevoie de o asemenea institutie, indiferent cat de aproape sau de departs de suflet ne este seful uman al ei.

  9. Un om care iubește dreptatea says:

    Că tot veni vorba despre construcția unei mega moschei la București, mai trebuie să spunem ceva, întru adevăr. S-au tot făcut presiuni, de-a lungul anilor, de către partea turcă asupra oficialilor români pentru construcția acestei moschei, dar nimeni nu a cedat la această abominație. Până acum și până la Victor Viorel Ponta, care mai acum ceva timp era prim ministru și președintele partidului PSD. Și acest Victor Viorel era anchetat de DNA și pentru a mai câștiga timp a făcut un troc cu președintele turc Erdogan. În schimbul unor certificate medicale false, cum c-a fost operat în Turcia, Ponta, cu nerușinarea porcească ce-l caracterizează, a oferit președintelui turc construcția la București a unei mega moschei.
    În felul acesta partidul genocid PSD nu se face vinovat doar de distrugerea acestei țări ci încearcă să distrugă și sufletul acestui neam.
    Iar patriarhul Daniel bineînțeles că este de acord cu construcția acestei mega moschei la București. Ce mai contează sacrificiul marilor domnitori români, ce mai contează moartea milioanelor de români de-a lungul timpului pentru păstrarea dreptei credințe strămoșești? Cârdășia drăcească dintre stat și mai marii Bisericii contează. Stat confiscat de către o bandă de escroci și de hoți.
    Pe noi românii nu ne omoară vreo putere străină sau vreo masonerie, ci ne omoară somnul ce-l dormim, chiar și ziua în amiaza mare. Că dacă eram un popor treaz n-ar mai fi existat azi această ierarhie a rușinii și nici acest stat condus de hoți, precum și nici cârdășia drăcească dintre stat și instituția Bisericii. Cârdășie care tinde să distrugă această țară, precum și sufletul acestui neam.
    Mulți dintre slujitorii Bisericii, majoritatea lor, se fac a nu vedea aceste lucruri strigătoare la cer și cred că politica struțului este cea care îi va mântui.

  10. Un om care iubește dreptatea says:

    Catedrala mântuirii neamului?!!!
    Neamului nostru îi trebuie neapărat o catedrală, ca să se mântuiască? Mastodontul acesta conceput în stil ceaușist asigură el mântuirea noastră?
    Să nu fiu înțeles greșit. Nu sunt împotriva construirii unei catedrale. Nu una, o mie să se construiască, dar nu de unii care au slujit cu mult sârg partidul și securitatea, adică au făcut pactul cu necuratul.
    Cei ce în trecut au slujit partidul și securitatea, iar azi slujesc masoneria și ecumenismul, vor să ne ”mântuiască” ei printr-o construcție megalomană, în stil comunist. Faptul că nu s-a găsit alt amplasament decât cel din vecinătatea grandioasei opere a lui Ceaușescu, dovedește faptul că ideea acestei catedrale, zisă a mântuirii neamului, nu este bine plăcută înaintea lui Dumnezeu.
    Iar Dumnezeu o trimite exact acolo unde îi este locul.
    Mântuitorul este Unul singur și doar El mântuiește. Nu ne poate veni mântuirea de la niște ziduri construite cu binecuvântarea unora care au slujit și slujesc pe la mai mulți stăpâni, numai lui Dumnezeu nu.
    Cei care de ani buni se străduiesc să vândă Ortodoxia pe la CMB și CBE cei care se opun canonizării martirilor temnițelor comuniste, cei care nu vor o mănăstire la Aiud, cei care ani buni au terorizat pe marii Duhovnici ai neamului, cei care au generalizat simonia în viața Bisericii, nu pot pune piatra de temelie la ceva bineplăcut lui Dumnezeu.
    În articolul intitulat în mod sugestiv „Una-i ortodox să mori, alta-i ecumenist vândut”, bine zicea Părintele Arsenie Papacioc că în zilele noastre „dracul vrea să schimbe adevărul”.
    Eu văd că în plus vrea să ne ”mântuiască” și cu o catedrală.
    Nu întâmplător Dumnezeu o trimite alături de o altă operă drăcească a comunismului. Când va pica foc din cer, sau se va cutremura pământul trebuie fie toate grupate, la un loc.
    În plus, un patriarh așa de mare nu poate să slujească în niște biserici așa de mici.
    Grandioasele slujbe ecumeniste, dimpreună cu protestanții și catolicii, au nevoie de o catedrală măreață de nivel european, nu-i așa?
    Cel ce s-a numit pe sine sanctitatea sa nu poate sluji decât într-o măreață catedrală. Și după titulatura ce și-a atribuit-o, probabil că se visează un fel de papă ortodox, ce va fi încoronat în viitoarea catedrală.
    Ar trebui să ne cutremurăm, pentru că dacă noi nu o vom face, pământul se va cutremura în locul nostru.

  11. ion says:

    Parinte, e pacat sa ucizi? Este.
    Dar in razboi, e pacat sa ucizi? Dupa mine tot este, insa mai mic decat daca nu ucizi. Adica daca lasi dusmanul sa-ti hotarasca soarta – care in multe cazuri presupune pierderea credintei, nu doar a vietii. A ta, a urmasilor.
    Asa este si cu acest cantec: nu supara atat cuvintele ci unde bate. Si bate in Hristos, nu doar intr-o catedrala sau in ierarhie.
    Recunosc ca imi e greu sa inteleg de ce se doreste o biserica asa de mare. Ma gandesc chiar ca e o capcana pentru ierarhie: costurile cu constructia si mai ales cu intretinerea vor fi atat de mari incat va fi un lat de gatul ierarhiei, vor cere mereu la (adica vor fi dependenti de) stat.
    Chiar si asa insa, trebuie oprit cel ce da cu piciorul in cele sfinte.

    Legat de moschee, nu vad vreo legatura cu catedrala. Turcul nu a cerut-o ca a vazut ca ne facem noi una. Ci asta e porunca de sus: filme cu musulmani (musulmani din India, musulmani din Brazilia…) de parca toate tarile sint pline de musulmani. Promovarea drepturilor excesive pentru „refugiati” (unde or fi refugiatii crestini? nu am auzit de ei). Europenilor li se confisca copiii iar „minoritatile” au prioritati. Acum se foloseste aceasta arma: islamul. Pentru ce, o stim. De cine si care e scopul final? Nu conteaza in discutie.

    Arma, otrava pe care o raspandeste acest grup ad-hoc se cheama revolta OARBA (adica fara motiv sau cu motiv inventat). Dintre colegii mei nu cred sa fie mai mult de 2 la suta sa nu sufere de ea, fata de Biserica. Nu vi se pare ingrijorator? Mie da, si nu vreau sa stau cu mainile in san, sa fiu indiferent.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura