SCRISOAREA PR. IOANICHIE CĂTRE PR. CALCIU | INEDIT

„Mult iubite Părinte Gheorghe, de ce tăceţi tocmai acum când este mai multă nevoie să vorbiţi? Atâta lume vă cunoaşte şi vă doreşte. V-am aşteptat în ţară şi nu ştiu (deşi ştiu) de ce nu reveniţi acasă. Aici avem atât de mult de lucru!”. Îi scria Părintele Ioanichie Bălan mult pătimitorului Părinte Gheorghe Calciu Dumitreasa, în vremea când era exilat în America. Aflați cum își scriau cei doi mari duhovnici, a căror durere cea mai mare era rana păcatului, rana României, rana lumii întregi, care Îl răstignește, pentru a câta oară? – pe Hristos.  SCRISOAREA PR. IOANICHIE CĂTRE PR. CALCIU | INEDIT

Scrisoarea Pr. Ioanichie Bălan

Vestea care mi-a parvenit foarte de curând este una duhovnicească. Ea porneşte de la Sfânta Mănăstire Bistriţa şi, dincolo de reproşul care îmi este adresat cu blândeţea monahală de către Părintele Ieromonah Ioanichie Bălan, conţine mesajul unei iubiri frăţeşti şi convingerea că Dumnezeu nu abandonează un popor care se apropie de El tot mai mult, nu numai cu buzele. Redau scrisoarea integral:

Mult iubite Părinte Gheorghe, de ce tăceţi tocmai acum când este mai multă nevoie să vorbiţi? Atâta lume vă cunoaşte şi vă doreşte. V-am aşteptat în ţară şi nu ştiu (deşi ştiu) de ce nu reveniţi acasă. Aici avem atât de mult de lucru! Visurile neamului nostru răstignit de atâtea veacuri nu s-au realizat cum am dorit. Sau, poate, nu am meritat mai mult şi mai bine de la Dumnezeu, ştiind că tot darul şi toată darea şi mila vin numai de la Părintele luminilor, Dumnezeu.

Cine ne conduce după așa-zisa Revoluție?

Primul decret după 22 Decembrie, a fost libertatea avorturilor! S-a început cu o crimă naţională, ca să nu mai vorbim de păcatul împotriva vieţii. După ce ateii s-au ucis între ei, cei rămaşi ne conduc mai departe, sub o altă firmă. Sărăcia este mai mare, oamenii mai tulburaţi şi nesiguri de viitor. Cei buni se ascund, sau pleacă după linişte în Occident. Avem peste două milioane de avorturi (cu acte), până acum. Pruncii mici se vând pe dolari traficanţilor din Apus. Sectele mişună şi vorbesc prin stadioane, iar noi şi mulţimea am decăzut economic mai rău decât oricând.

Nu avem cadre și duhovnici!

Religios însă, se pare că ne menţinem. Avem mare vocaţie pentru mănăstire şi teologie, dar nu avem suficiente cadre şi duhovnici. S-au mai deschis vreo patruzeci de schituri şi mănăstiri, bisericile în marile oraşe şi mănăstirile sunt pline de credincioşi. Bişniţarii şi nebotezaţii fac comerţ şi se îmbogăţesc, iar ţăranii şi cei de jos suportă şi plătesc toate.

Dar, slavă lui Dumnezeu! Nu merităm mai mult! Nici nu cerşim pâinea şi fericirea altora. Că nu de mâncare ducem lipsă, deşi multora ne lipseşte; ci de bărbăţie, de credinţă şi de înţelepciune divină ducem noi lipsă. Nu avem preoţi sfinţi, duhovnici suficienţi, pastori luminaţi să putem face ceva mai mult. Însă nu deznădăjduim. Domnul este cu noi cu cei săraci, cu românii! Îl simţim că este aproape de noi, de aceea sperăm, ne rugăm, aşteptăm şi credem în înviere şi în fericirea veşnică, după cuvântul lui Hristos: Cel ce va răbda până la sfârşit, acela se va mântui .

Cărți pentru Basarabia

Acum ne luptăm să tipărim VIEŢILE SFINŢILOR în 12 volume, după originalul Mitropolitului Grigore Dascălu. Dar hârtia costă acum peste 200.000 lei tona! Sumă foarte mare! Ba ni se cere şi valută! Nu ştim ce să facem. Credem că aceste cărţi sfinte vor mângâia mult poporul nostru, alături de Sfânta Scriptură. Ne puteţi ajuta cu ceva? Avem şi un cont la Banca Comercială Piatra Neamţ, pe numele meu: Preot Bălan Ioan, M-rea Sihăstria, Nr. 47.51.61.62.62. Am mai primit câte ceva. Am dori ca, în trei ani să le tipărim în câte 30-40.000 exemplare pe lună, inclusiv şi pentru Basarabia. Poate vom tipări şi la Chişinău vreun volum. Dar şi acolo încă bate vântul şi domneşte nesiguranţa şi haosul!

Noi suntem sănătoşi cu toţii şi nu vă uităm la sfintele rugăciuni. Mai scrieţi-ne câteva rânduri, că ne bucură mult de tot. Va sărutam în Hristos, cu nădejde de biruinţă,

Pr. Ioanichie Bălan”.

Răspunsul Părintelui Gheorghe Calciu

Părinte Ioanichie,

Îţi mulţumim că, în această avalanşă de ştiri şi de vizite pe care cei din ţară le fac în Occident cu tot felul de scopuri, şi mai botezate şi mai nebotezate, frăţia ta ne trimiţi mesajul iubirii creştine şi al cuvântului lui Dumnezeu, pus în slujba unui popor răstignit de veacuri, dar care nu şi-a pierdut credinţa, nici vocaţia pentru Hristos şi pentru viaţa monahală.

Ştiu că o serie întreagă de oameni, prietenii şi discipolii mei de altă dată, mă aşteaptă să ne rugăm împreună şi să lucrăm în via Domnului, pentru că secerişul este bogat, dar secerătorii sunt puţini. Şi pe mine dorul mă împinge într-acolo, dar Duhul Domnului încă mă mai ţine aici. Ştiu însă că atunci când Dumnezeu va decide, se vor deschide căile plecării spre ţară şi rosturile mele de pribeag se vor lămuri deplin în voinţa Lui. Gândul meu stă mereu la întoarcere şi să ne rugăm toţi să-mi ajute Iisus, căci multe am vrea să facem, dar şi multe nu stau în putinţa noastră, dacă Domnul nu ne deschide calea.

Colaborarea celor doi mari duhovnici

Îţi mulţumesc, Preacuvioase, pentru ceea ce îmi scrii, pentru iubirea pe care mi-o arăţi şi pentru chemarea pe care mi-o adresezi. Şi eu mă rog lui Dumnezeu pentru ţara şi neamul nostru, pentru unirea bisericilor lui Hristos, pentru pacea a toată lumea şi pentru sporirea vieţii duhovniceşti în ţara noastră şi, mai ales, pentru monahi îmbunătăţiţi, preoţi sfinţi şi ierarhi asemenea Apostolilor lui Hristos şi asemenea Sfinţilor Părinţi ai Bisericii creştine.

Cât priveşte tipărirea Vieţilor Sfinţilor, Dumnezeu nu vă va părăsi. Este o lucrare ziditoare de suflet, o necesitate sfântă pentru poporul nostru credincios şi ştiu că Dumnezeu va trimite un ajutor de unde nu bănuiţi şi poate chiar în clipa în care vă veţi aştepta mai puţin. Noi vă trimitem un computer cu imprimantă automată, aşa că aveţi posibilitatea de a scrie tot ce vreţi. Am aranjat cu un grup de români din Elveţia care vă vor contacta în vederea hârtiei. Noi am propus aici o sumă de $50.00 pentru cei care vor să primească toate cele 12 volume ale Vieţilor Sfinţilor. Vă rog să ţineţi evidenţa fiecărui donator şi să le trimiteţi cartea, pe măsură ce volumele apar.

Rugaţi-vă şi pentru noi, cei din pribegie, ca Dumnezeu să nu ne lase să ne îndepărtăm, nici de credinţa, nici de sufletul românesc şi, la învierea din urmă, în care credem cu tărie, să fim fiecare în rândul cetei lui.

Blagosloveşte, Preacuvioase.

Pr. Gh. Calciu

Zidirea duhovnicească prin cărți

P.S. Mă alătur Apelului Preacuviosului Ioanichie Bălan. Pentru cei care încă nu ştiu mare lucru despre el, le spun că este unul din monahii cu viaţă îmbunătăţită, că a scos o serie întreagă de lucrări sfinte: Vetre de Spiritualitate Romanească, Patericul Românesc, Convorbiri Duhovniceşti şi multe alte lucrări.

Ideea retipăririi Vieţilor Sfinţilor este de inspiraţie divină. De aceea adresez, în numele Părintelui Ioanichie, un apel tuturor celor care sunt dispuşi să ajute o asemenea lucrare sfântă, să contribuie cu ce le stă în putinţă. Cred că $50.00 dă dreptul donatorului să primească toate cele 12 volume de Vieţi ale Sfinţilor. Socotim că este o datorie a fiecărui preot din America să-si convingă enoriaşii să ajute această operă de zidire duhovnicească. Donaţiile adunate să fie trimise în ţară, dar nu oficial, pentru că schimbul este dezavantajos, ci să se profite de plecarea unor persoane de încredere care să ducă sumele direct şi să aducă o chitanţă de la Părintele Ioanichie. Cei care locuiesc departe de orice parohie, pot trimite aceşti bani pe numele Bisericii nostre, Holy Cross, 5150 Leesburg Pike, Alexandria, VA 22302, specificând la Memo: For Vieţile Sfinţilor. Dumnezeu să ne ajute!

(Articol parvenit prin intermediul ucenicilor Părintelui Calciu din America, publicat și în periodicul Parohiei „Sf. Cruce” din Washington DC, unde preot paroh era Pr. Gheorghe Calciu)

Notă: Pr. Ioanichie Bălan a trecut la Domnul în ziua de 22 noiembrie a anului 2007, mănăstirea Sihăstria)

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, unde maicile se silesc să le îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura