CARTE DEDICATĂ SF. IOAN TEOLOGUL. FRAGMENT

Astăzi, la prăznuirea Sf. Ioan Teologul, vă aducem în atenție cartea „IOAN EVGHENICUL – Imn acatist către SFÂNTUL IOAN TEOLOGUL, cu un cuvânt de laudă al Sfântului Teodor Studitul”. În carte este prezentată viața celui mai iubit dintre Apostoli, Apostolul Iubirii, Sfântul Ioan Evanghelistul. Precum și un superb imn Acatist închinat sfântului. CARTE DEDICATĂ SF. IOAN TEOLOGUL. FRAGMENT

Laudă Sf. Ioan

Și vreți să aflați cine este acesta despre care grăiesc așa de mărețe lucruri? Ioan este, o, bărbaților, Apostolul prin excelență, cel mai ales dintre Evangheliști, vulturul cel mare al lui Dumnezeu, cel cu aripi de aur, cercetătorul neajuns al adâncului cerului.

Cel ce s-a înălțat dincolo de heruvimi; om la înfățișare, dar înger care a vestit îngerilor întruparea Cuvântului cel fără de început. Propovăduitorul adevărului cel cu mare glas, mintea cea înalt văzătoare, limba cea de foc, gura de Dumnezeu grăitoare, oceanul cel nesfârșit al înțelepciunii, adâncul cel negrăit al dogmelor, vasul cel preamare al cunoștinței, fulgerul Duhului arătat în lume, tunetul harului care a cuprins lumea locuită, stâlpul cel preaînalt al Bisericilor, temelia întărită a lui Dumnezeu, mreaja care vânează cu ușurință firea omenească, undița pescărească lungă până la cer a sufletelor…

Fierăstrăul mișcat pururi împotriva tuturor ereziilor, sabia ascuțită care taie neghinele necredinței, cheia cerească ce încuie oștirile necredinței în Dumnezeu, mintea întărită de Dumnezeu care vânează cu praștia fiarele cele înțelegătoare, râul care revarsă apele înțelepciunii lui Dumnezeu, templul preacurat al fecioriei… Ucenicul foarte iubit care și-a rezemat capul pe pieptul Celui cu adevărat iubit, soarele cel mare și bun călător al Evangheliei, lira cea cu bună glăsuire și trâmbița Duhului.

Măreția Apostolului

Și ce trebuie să mai spunem încă? Nici dacă aș înșira o listă cu zeci de mii de însușiri, nu aș putea urma adâncul laudelor. Se cuvine nu să spun totul, aceasta ar fi desigur și cu neputință, nu numai muțeniei mele, ci și celor cărora le stă în putere a vorbi înalt, fiindcă sunt biruiți de mărimea minunii pe care nici înălțimea cerului nu o poate măsura. Și dacă cineva ar vrea ca noi să rezumăm lauda, adunând câteva flori din pajiștea Evangheliilor, ca niște albine, și pe acestea plăsmuindu-le în ceară ca pe niște faguri înțelegători, și dacă le-am potrivi cu lauda apostolică precum pentru o împărăteasă, luând ajutor pe cel despre care este cuvântul, numai așa am îndrăzni să aducem aceste bineplăcute isprăvi.

GALILEEA – FERICITĂ PATRIA SA

Dacă cineva ar cerceta, sprijinindu-se pe legile laudelor, patria din care apostolul a venit la lumină, ar afla-o pe aceasta că nu este vestită, ba chiar foarte neînsemnată, Galileea. Căci era un ținut mai obișnuit. Totuși și de aici este faimos apostolul. Cum și în ce chip? Fiindcă acolo de unde nu s-a ridicat niciun proroc, nici nu putea să iasă ceva bun, cum li se părea iudeilor și celui cu adevărat israelit , acolo este zămislit Hristos, izvorul a toată bunătatea, în pântecele Fecioarei, cea dintâi dintre proroci. Aici, luând chip după chipul nostru, a fost crescut, supunându-Se părinților în cetatea de la care Și-a luat și numele. Căci s-a zis: Nazarinean Se va chema, căci Nazaretul era în Galileea, ca sat inclus Betsaidei.
Cât de vrednic de admirație este ținutul! Cât de fericită este patria! Aceasta a strălucit în chip mai de cinste decât patria lui Adam, ca una care, pe lângă Ioan, ne-a înzestrat și cu al Doilea Adam, cel din Cer. Iar neamul lui Ioan nu este așa de disprețuit. Fiindcă cel lăudat acum de noi era din Zevedei și Salomeea, care era sora lui Hristos după trup!

O, cum ambele au contribuit la aceasta, ca fiul cămării de nuntă să se afle nepot al lui Hristos în chipul cel mai potrivit! Și astfel, Ioan este mai nobil decât răsăriturile cele de la soare, fiindcă din ambii părinți era din neamul lui Dumnezeu. Vedeți cât de mari s-au arătat a fi cele ce păreau să fie de neam umil pentru că erau împletite cu o lucrare ostenitoare! Care i-a fost creșterea și care i-a fost îndeletnicirea, acestea trebuie să le arătăm în continuare, dacă într-acolo ne duce înlănțuirea cuvântului.

(Întreaga caret se poate comanda aici)

 

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, precum și căminul pentru copii – „Acoperământul Maicii Domnului”, unde maicile se silesc să-i îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura