PĂRINTELE THEOLOGOS: ÎNVIEREA DOMNULUI, EXPLOZIA IMENSĂ DE IUBIRE A LUI HRISTOS CĂTRE OMENIRE

CE ESTE DE FAPT ÎNVIEREA DOMNULUI?

Dragii mei, aș dori foarte mult să vă vorbesc puțin despre Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. Desigur însă că mă simt oarecum în dificultate pentru că foarte mulți oameni mult mai buni decât mine au vorbit despre acest mare fapt din istoria omenirii. De fapt, este cel mai important lucru din istoria omenirii, trebuie să știți – clipa în care cineva a reușit să depășească moartea.

Din cauza asta eu o să accentuez mai mult pe o explicare simplă a ceea ce înseamnă de fapt pentru noi, Învierea, ce a făcut de fapt Hristos. Ca să înțelegem importanța acestui lucru va trebui să vorbim întâi de toate despre ce înseamnă omul, cine este omul.

SUNTEM UN SINGUR OM 

Noi credem astăzi că suntem 7 miliarde de oameni pe planeta Pământ sau numărul exact care este contează mai puțin în discuția noastră. Trebuie să știți însă, fraților, că nu este așa. Nu suntem 7 miliarde de oameni, ci suntem un singur om. Am mai discutat despre asta și o să încerc să vă explic din nou foarte pe scurt pentru că cei care ne urmăresc pe canalul nostru știu foarte bine despre ce este vorba.

Pe scurt și pentru discuția noastră, Dumnezeu este un singur Dumnezeu în Trei Persoane. Nu există o imagine pentru a descrie acest fapt – cum Dumnezeu este Unul în Trei persoane, dar putem să spunem că este cum ar fi un sunet care provine din trei instrumente muzicale sau o lumină care provine din trei sori, întrepătrunși între ei sau cum este raza soarelui, este discul soarelui și este lumina lui, căldura lui, de exemplu.

Fraților, omul fiind făcut după chipul și asemănarea lui Dumnezeu este, sau mai bine zis, ar fi trebuit să fie la fel, adică un singur om în multe persoane. De data aceasta, nu în 3 persoane, ci în foarte multe persoane de două genuri – masculin și feminin. Din cauza asta Dumnezeu spune: Făcut-am om – singular – după chipul și asemănarea noastră – plural. Da? Deci un singur om în multe persoane.

Și iarăși spune tot la cartea Facerii: Și Dumnezeu l-a făcut pe om – singular – bărbat  și femeie, l-a făcut. Deci este vorba de un singur om, nu de mai mulți și din cauza asta în anumite Scripturi, de exemplu, în Biblia engleză, uneori se traduce cu „mankind”, ca să arate că este o unitate.

Bun. Noi, astăzi, de ce nu mai avem această conștiință a unității noastre existențiale? A faptului că suntem uniți, nu cum sunt uniți, de exemplu, suporterii la fotbal, ci efectiv, noi trebuia să ne cunoaștem gândurile unii altora.

Trebuie să știți că darul clar-vederii, darul împărtășirii experiențelor, darul împărtășirii simțirilor este un dar natural care s-a pierdut prin cădere.

De ce nu mai avem aceleași experiențe și nu știm unii altora experiențele și nu ne mai cunoaștem gândurile? Pentru că suntem îmbucățiți de păcat. Acesta este păcatul, aceasta este căderea lui Adam, aceasta este moartea – ruperea între noi. Deci la ora aceasta, acest corp al lui Adam global,  al unicului Adam, după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, s-a rupt, este ciopârțit, este tăiat în bucăți, este rupt.

MÂNTUIREA. UNITATEA DOAR PRIN HRISTOS

Ei, și Domnul nostru Iisus Hristos a venit pe pământ și a spus: „Uite, care-i treaba – voi sunteți rupți, sunteți sparți, sunteți ciopârțiți, sunteți morți. Haideți, să refacem acest lucru! Eu nu vă presez, nu vă calc în picioare libertatea, deci care doriți, veniți, vă uniți cu Mine și prin Mine, între voi!”. Aceasta este mântuirea! 

Acest lucru a făcut Domnul nostru Iisus Hristos, fără să ne calce în picioare libertatea. El a vindecat firea umană, făcând-o iarăși capabilă de această unire deplină. Și, la nivel personal, adică la nivelul fiecăruia dintre noi, depinde de noi dacă dorim să acceptăm această unitate.

Cum spuneam, această realitate nu poate fi realizată decât prin Dumnezeu. De ce? Pentru că noi, datorită păcatului, suntem ciopârțiți, avem stări de ciob, stări de ființe pulverizate la marginea existenței și, fiind la marginea existenței și în centru fiind Dumnezeu ca și dătătorul existenței, noi ne vom uni între noi numai și numai dacă ne apropiem de Dumnezeu. Dacă ne apropiem de Dumnezeu, ne apropiem și între noi. Și în clipa în care ne unim cu Dumnezeu, ne unim și între noi.

Deci, fraților, trebuie să știți că nu există altă cale de unirea decât numai prin Dumnezeu! 

 DRAMA OMENIRII

După cum vedeți, toată istoria omenirii arată această dramă imensă a umanității care caută alte căi de unire în afara lui Dumnezeu. Și trebuie să știți că aceasta este și drama diavolului. Pentru că diavolul încearcă să unească toată omenirea, să facă „bine”, dar în afara lui Dumnezeu.

Și această dramă a diavolului, cum spuneam, este și drama lui Adam. Și Dumnezeu l-a avertizat pe Adam de la început și i-a spus: „Ai grijă, nu mânca din pomul cunoștinței binelui și răului! Adică nu căuta cunoștința binelui și a răului, cunoștința deplină în afara Mea, nu o căuta în pom, adică în materie, că o să mori!”. Nu zice Dumnezeu: „O să te omor Eu”. Ci zice că tu o să mori. Adică: „Acolo e moartea, acolo nu este viața, viața sunt Eu, nu te duce, nu te separa de Mine că nu o să ajungi niciunde. Adam s-a dus și a murit. Înțelegeți? Asta este toată drama noastră! Și aceasta a făcut Domnul nostru Iisus Hristos: ne-a oferit posibilitatea reunirii, posibilitatea refacerii acestei minți gigantice, acestui dumnezeu creat care era și este Adam.

Acuma, trebuie să știți că această unitate nu s-a pierdut pe deplin, ci este foarte slăbită. Dacă în rai va fi unitatea deplină, aici pe pământ, suntem o existență în rețea. Adică mai există legături duhovnicești între noi, însă foarte slăbite. Aceste legături duhovnicești se potențează în principal, desigur, pe plan duhovnicesc – adică starețul își acoperă ucenicii, le transmite har ucenicilor sau părintele duhovnicesc, duhovnicul, le transmite har ucenicilor și sunt legați între ei și se ajută între ei pe plan duhovnicesc prin rugăciune.

Și pe un plan inferior, e vorba de relațiile de familie – în principal, mama simte când copilul ei merge bine sau mai puțin bine, la fel însă și tatăl. Și din cauza asta rugăciunile părinților au o mare putere față de copiii lor, față de cei pe care Dumnezeu i-a dat în grijă. Rog pe toți: fraților, rugați-vă pentru copiii voștri! Ajută mult mai mult să discutați cu Dumnezeu despre copii decât să discutați cu copiii despre Dumnezeu. Desigur că e vorba și de cea de-a doua, dar mult mai multe cuvinte cu Dumnezeu despre copii, decât cu copiii despre Dumnezeu. Deci nu încercați să îi presați pe copii pentru că nu reușiți mare lucru! Încercați mai degrabă să vă rugați lui Dumnezeu, să fiți exemple bune și abia în ultimă instanță, să vorbiți copiilor, pentru că întâi de toate relațiile sunt duhovnicești.

Și ultimul plan, după planul duhovnicesc al conducerii duhovnicești și planul familial există planul profesional în care șeful, comandantul, în cazul armatei, dacă se roagă pentru subalternii lor, pentru subordonații lor, rugăciunea lor are o mare putere, să știți. De ce? Pentru că există aceste relații pe care Dumnezeu le validează – relații profesionale.

,Deci fraților, să nu subestimăm rolul eminamente esențial al rugăciunii! Prima lucrare a ta este rugăciunea ca să vină harul lui Dumnezeu asupra ta să ne luminăm și după aceea vom acționa în cadrul acestui har, câștigat prin slujbe, prin rugăciune, vom acționa în viața de zi cu zi. Bineînțeles că este nevoie și de rugăciune și de acțiune practică, adică nu pot să mă rog toată ziua, pentru că trebuie efectiv să mă duc să dau cu sapa sau să fac ceea ce avem nevoie.

ROLUL BISERICII ÎN REFACEREA UNITĂȚII DINTRE NOI

Acuma, cum refacem această unitate? În aceasta constă de fapt toată învățătura Bisericii! Poruncile lui Dumnezeu față de noi, așa-zisele porunci, că nu există alt cuvânt, nu sunt poruncile șefului față de subalterni. Sunt poruncile medicului față de pacienții lui și poruncile Tatălui față de fiii lui. Adică poruncile lui Dumnezeu nu au un caracter polițienesc, juridic, au un caracter eminamente medical, terapeutic. Așa ne vindecăm de singurătate. Pentru că am spus: Raiul este unitatea deplină. Aici, pe pământ, suntem o existență în rețea, iar în iad suntem total singuri. Iadul este singurătatea deplină, imposibilitatea de a ne deschide, imposibilitatea de a iubi – ăsta este iadul. Toate aceste porunci ale lui Dumnezeu încearcă să-l deschidă pe om către o altă persoană. Înțelegeți?

Rugăciunea este de fapt deschiderea minții noastre, deschiderea noastră către Dumnezeu.

Așadar, poruncile sunt instrucțiunile de deschidere a noastră față de ceilalți. Sau mai bine zis – Manual de iubire, fraților. Pentru că Dumnezeu iubire este. Noi astăzi, datorită căderii noastre, nu mai știm să iubim și din cauza asta trebuie să ne deschidem față de Dumnezeu prin rugăciune, cum spuneam, față de ceilalți, prin ascultare, prin întrebare, prin sfătuire, prin milostenie.

Și milostenia, fraților, să ne înțelegem – sigur că este și milostenie cu bani, cu lucruri, daruri, dar întâi de toate, fraților, milostenia trebuie să fie cu timpul. Adică să îi dăm celuilalt atenția noastră, să îi dăm celuilalt timpul nostru și asta în principal familiei. Adică, îl întrebăm: ce mai faci, cum o duci, ești bine? Și în clipa în care celălalt este închis față de noi, să avem respect pentru el și să nu-l urâm, să nu ne închidem și noi față de el, adică să se genereze o situație tensionată.

Pentru că, vedeți, în războiul care se află la doi pași de noi, este vorba de acumularea unor tensiuni de ani de zile care au izbucnit la un moment dat. Și la ora asta este o avalanșă întunecată de ură care, ferească bunul Dumnezeu! – nimeni nu mai știe cum se poate opri.

GESTIONAREA URII ȘI IUBIREA ADEVĂRATĂ

Deci din cauza asta, fraților, nu escaladați ura, nu escaladați despărțirea. Rugați-vă! Dacă celălalt vă face observație pe drept sau pe nedrept, lăsați-o să treacă. Sunt foarte puține lucrurile care sunt atât de importante, care să necesite o escaladare. Lăsați să treacă de la voi! Nu adânciți falia, nu adânciți ruperea. În clipa în care suntem mânioși, am spus asta de foarte multe ori, nu deschidem gura. Să ținem legătura dintre noi, chiar dacă s-a rărit puțin. Haideți, să facem puțină răbdare!

Asta este foarte important în legătura cu ceilalți.

Și fraților, trebuie să știți că trebuie să fim deschiși și față de noi înșine, față de noi înșine. Asta trebuie explicat puțin mai adânc. Iubirea față de noi înșine, dar nu iubirea păcătoasă, nu iubirea egoistă care ne închide pe noi față de ceilalți, ci iubirea față de noi. Iubirea adevărată față de mine înseamnă că o să mă mustru pe mine, o să mă silesc pe mine să fiu deschis față de ceilalți. Aici, însă trebuie iarăși discernământ pentru că uneori, încercând să fim deschiși față de ceilalți, uităm de Dumnezeu. Întotdeauna asta o facem prin Dumnezeu, cum spuneam, pentru că două persoane se pot întâlni cu adevărat numai în Dumnezeu.

Iubirea adevărată este iubirea persoanei și nu iubirea distracției. Noi nu trebuie să ne distrăm, ci trebuie să ne concentrăm pe iubirea persoanei celuilalt și asta cum spuneam, prin Dumnezeu, prin Persoana supremă.

 MATERIA ȘI ÎNTRAJUTORAREA

Și bineînțeles, principala sursă de închidere față de ceilalți este, după cum i-a spus Dumnezeu și lui Adam, materia. Principala sursă de închidere față de ceilalți este materia. Și bineînțeles, reprezentantul, idolul materiei, simbolul materiei sunt banii. Deci fraților, mare atenție, nu poate cineva să slujească la doi domni – lui Dumnezeu și banului sau mamona, cum spunea Hristos. Mamona este zeița asiriană a bogăției, a banului. Trebuie să nu jertfim banilor! Aici este o mare problemă pentru că datorită faptului că avem trup de materie, trebuie să avem bani, nu putem să trăim fără bani pentru că avem nevoie de materie, întâi de toate să mâncăm, să ne acoperim trupul și să avem un pat unde să dormim, avem nevoie de o casă. Deci nu putem fără bani.

Domnul nostru Iisus Hristos a putut, dar noi, fiind la măsuri mai mici, nu putem fără asta. Din cauza asta trebuie fim foarte atenți tot timpul astfel încât banii întotdeauna să fie o preocupare secundară și întotdeauna trebuie să ne gândim la bani ca mijloc de ajutor al celorlalți. Și, bineînțeles, pe primul plan este familia și de acolo prin extenso și clienții, dacă doriți și toți ceilalți. Profesionalul înseamnă cel care face ceva să îi ajute pe ceilalți, pe când amatorul face ca să se satisfacă pe sine.

Deci fraților, mare atenție să nu ne închidem față de ceilalți! Și pentru asta, cum  spuneam, avem nevoie de legătura cu Dumnezeu și trebuie să ieșim din materie, adică să ne spiritualizăm.

ÎNVIEREA / ÎNVINGEREA MORȚII 

Vedeți că Domnul nostru Iisus Hristos a înviat. Cum a reușit să învieze? Pentru că El niciodată nu S-a închis față de ceilalți, adică niciodată nu a murit față de ceilalți, Dumnezeu fiind, Viață fiind. Deci moartea nu a putut să se agațe de El pentru că nu a găsit în El nicio formă de ură, nicio formă de închidere față de ceilalți, nicio formă de plăcere egoistă, nicio formă de iubire de materie. Înțelegeți?

Din cauza asta Hristos a înviat. Trebuie să știți că și înainte – să citiți din Scriptură – și înainte au fost învieri, dar învierea lui Hristos este prima care a depășit moartea și Hristos a înviat prin Sine. Pe Hristos nu L-a înviat nimeni. Adică El a avut puterea asta fenomenală să-și pună înapoi sufletul. El a avut, cum spune El însuși, a avut putere să-Și dea sufletul ca și momeală morții și a avut putere să să-Și ia sufletul înapoi. Pentru că moartea nu se putea agăța de El. Și trebuie să știți că El a murit când a vrut El. El nu a murit pentru că L-au bătut, că L-au schingiuit și așa mai departe. E adevărat că oamenii au făcut asta ca și expresie a urii lor față de perfecțiunea lui Hristos.

Mântuitorul a murit când a dorit El. Dacă sunteți atenți, citiți în Evanghelia după Ioan, când Mântuitorul era pe cruce, spune așa: „Și plecându-Și capul, Și-a dat duhul”. Trebuie să știți că niciun om nu poate să facă treaba asta. Oricărui om întâi de toate i se ia duhul, își dă duhul și după aceea îi cade capul. Mântuitorul a spus: „Săvârșitu-s-a!” – toate s-au terminat – Și-a plecat capul și Și-a dat duhul ca și total stăpân asupra morții.

POGORÂREA LA IAD. O EXPLOZIE DE IUBIRE

După aceea a intrat în mormânt, astfel încât moartea să lucreze asupra Lui, să fie învinsă de El. Deci El S-a dus în iad, fiind Viața în sine, Viața cea nepăcătoasă, Viața care nu a cunoscut moartea, S-a dus în sălașul morții și moartea, când a încercat să Îl înghită, a fost un pește prea mare pentru ea, a fost momeala, a fost otrava prin care moartea însăși a murit.

Cum spune chiar cântarea, troparul de la Înviere – cu moartea pe moarte călcând. Și cum i-a scos pe cei din iad, pe cei care au adormit? Le-a dat celor din iad o explozie imensă de iubire. În clipa în care a ajuns ,în iad a zis: Luați iubire! Și  dat o iubire imensă tuturor, posibilitatea  de a se uni toți, da, de a iubi și care au dorit acest lucru L-au primit și s-au mântuit.

Deci după cum vedeți cea mai intensă, fenomenală lucrare a Domnului nostru Iisus Hristos a fost chiar în iad, în Sâmbăta Mare, coborârea la iad. În clipa în care a dat la toate miliardele de oameni, de la Adam până la coborârea Sa la iad, care erau în chinurile singurătății, le-a dat acest val imens, această flacără imensă a iubirii. Și atunci toți care au dorit au ieșit de acolo. Au ieșit pentru că după cum spuneam, raiul înseamnă unitate.

La Învierea Sa, Domnul nostru Iisus Hristos, fiind mai presus de materie, bineînțeles că era Stăpânul materiei. Și asta se vede prin faptul că Mântuitorul a înviat, nu numai că Și-a pus sufletul înapoi în trup, ci a înviat trecând prin piatră. Pentru că, dacă sunteți atenți la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, piatra a fost rostogolită de către Îngerul în fața mironosițelor care erau acolo, după ce Domnul nostru Iisus Hristos a înviat și a părăsit mormântul. Pentru că mironosițele, intrând în mormânt, au văzut mormântul gol. Mântuitorul era deja afară. Deci Mântuitorul a înviat prin piatră. Piatra nu a fost rostogolită ca să învieze Domnul. Domnul nu avea nevoie de așa ceva pentru că era dincolo de materie, era mai presus de materie, trupul Lui era spiritualizat.

HRISTOS A ÎNVIAT!

Aceasta ne așteaptă și pe noi, fraților! Acesta este drumul nostru. Aceasta a făcut Hristos. Ne-a oferit posibilitatea unității depline, posibilitatea îndumnezeirii, posibilitatea depășirii materiei, depășirii spațiului de fapt și, prin asta, bineînțeles și a depășirii timpului. Aceasta trebuie să ținem minte și astfel să ne pregătim de Înviere, cu aceste gânduri, nu cu ouă roșii. Bine, să facem și ouă roșii că e nevoie și de așa ceva, dar întâi de toate trebuie să ne ridicăm pe alt plan existențial.

Așa să ne ajute bunul Dumnezeu! Hristos a înviat!

(Cuvânt transcris din omilia Părintelui Theologos la Învierea Domnului, site-ul https://www.chilieathonita.ro)

Pentru varianta video integrala, vedeți aici: https://www.chilieathonita.ro/2022/04/23/care-este-rezultatul-invierii-domnului-ce-este-mantuirea-parintele-teologos/

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, precum și căminul pentru copii – „Acoperământul Maicii Domnului”, unde maicile se silesc să-i îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura