Însemnătatea Triodului și perioadele anului bisericesc
Evanghelia așezată astăzi de către Sfinții Părinți ne îndeamnă să punem început urcușului către Înviere. Aminteam și anunțam de Duminica trecută faptul că de astăzi începe perioada pregătitoare de 10 Duminici și săptămâni sau 10 trepte, pregătitoare pentru sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, perioadă în care fiecare dintre cei credincioși este chemat să nu rămână indiferent și să încerce și el să se pregătească pentru sărbătoarea Învierii și mai ales să încerce să aibă voință de determinare, să lucreze propria sa Înviere sau înnoire sufletească…
Anul bisericesc, după cum știți cu toții, este împărțit în trei perioade, două dintre ele mărginind și precedând sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Iar a treia, cea care s-a încheiat Duminica trecută, perioada Octoihului fiind așezată după sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt și fiind cea mai întinsă a anului bisericesc. După încheierea acesteia, pătrundem astăzi în perioada de pregătire pentru Înviere, numită Triod. Și această denumire vine de la o rânduială de slujbă care se săvârșește la Utrenie, dimineața, atunci când în mod obișnuit, înaintea cântării catavasiilor închinate Maicii Domnului, se cântă 9 cântări sau 8 cântări, pentru că a 2-a este scoasă. Și în locul acestor cântări de la Utrenie, în perioada Triodului se așează doar trei cântări sau trei ode.
Cele trei cântări ale Triodului
Această rânduială tipiconală de slujbe este așezată în perioada de pregătire pentru Înviere, la slujba Utreniei și Sfinții Părinți au ales-o, nu pentru că nu au avut altceva de făcut, ci pentru că aceste trei ode sau trei cântări amintesc de cele trei zile pe care Mântuitorul Iisus Hristos le-a petrecut, cum ne învață cântările și rugăciunile Bisericii, de la Răstignire până la Înviere.
Și anume: „În Mormânt cu trupul, în iad cu sufletul ca un Dumnezeu, în Rai cu tâlharul și pe scaun împreună cu Tatăl și cu Duhul”. Pentru a ne aminti și pentru a ne învăța faptul că această perioadă a Triodului este un timp de trecere spre Înviere prin Cruce, Sfinții Părinți ai Bisericii au hotărât ca această denumire să fie luată de la numărul acestor trei cântări. Pentru că în Biserica Ortodoxă, credincioșii nu pot despărți niciodată Învierea de Cruce… Deși mulți dintre noi ne dorim lucrul acesta, să avem parte doar biruință, doar de bucurie, doar de fericire, doar de lumină, fără a simți durerea Crucii. Ei bine, perioada Triodului este o perioadă sfințitoare prin Cruce, prin jertfă. Pentru că spre finalul ei suntem cu toții chemați să cinstim Crucea și jertfa pe Cruce a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Cele trei perioade ale Triodului
Această perioadă, de asemenea, a Triodului, are și ea trei etape sau trei perioade mai mici. Prima perioadă sau prima etapă a Triodului este cea care începe astăzi și cuprinde primele trei săptămâni, de astăzi până la Duminica dinaintea începutului Postului, până la Duminica lăsatului sec pentru Postul Mare sau Duminica izgonirii lui Adam din Rai. Și această perioadă este o perioadă în care, în fiecare Duminică, Sfinții Părinți ai Bisericii ne așează Evanghelii deosebit de frumoase și de pilduitoare care reprezintă programul duhovnicesc, pe care suntem poftiți să-l urmăm în timpul Postului Mare.
Fiecare Duminică are o tematică aparte și ne spune care ar trebui să fie preocupările noastre primordiale, principale, în timpul perioadei Postului Mare. Și anume, Duminica de astăzi prin Evanghelia Vameșului și a Fariseului ne vorbește despre rugăciunea smerită. Duminica viitoare ne vorbește prin pilda Fiului Risipitor despre pocăința sinceră. Duminica a treia ne vorbește prin Evanghelia din Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, despre iubirea milostivă. Și ultima Duminică de dinaintea începutului Postului ne învață în mod practic cum trebuie să postim și care este valoarea și importanța Postului.
Arena duhovnicească
Spre deosebire de alte Posturi din timpul anului bisericesc, doar cel al Crăciunului mai este pregătit prin Evangheliile despre milostenie, așa cum este pregătit Postul Mare. Astfel încât în aceste Duminici să ne răsune în minte și să ni se așeze la inimă îndemnurile Bisericii și temele pe care trebuie să le urmăm și să le punem în practică în timpul Postului, încă din prima zi a Postului. Pentru că perioada Postului Mare, postul de 40 de zile, este o arenă în care este chemat fiecare credincios, fiecare suflet credincios sau fiecare suflet de creștin să se nevoiască pentru a-și curăți sufletul, pentru a se înnoi și pentru a ajunge la starea de înviere sufletească.
(Extras din Revista Atitudini Nr. 59)
Puteți sprijini activitatea editorială a revistei ATITUDINI și prin Paypal.
POMELNICE ȘI DONAȚII
Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…
Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, unde maicile se silesc să le îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.