Maica stareță Macrina din Alexandrupoli ne dezvăluie câteva din tainele povățuirii marelui părinte duhovnicesc, Paisie Aghioritul. Maica Macrina a stat 10 ani sub povățuirea Sf. Paisie în mănăstirea Suroti, după care a întemeiat mănăstirea de maici „Adormirea Maicii Domnului” Evru. UCENICA SFÂNTULUI PAISIE DESPRE SF. PAISIE
Povățuirea Sfântului Paisie Aghioritul
Blagosloviți, Gerontissa Macrina![1] Știm că ați fost ucenica Sf. Paisie Aghioritul, pe vremea când erați viețuitoare în mănăstirea Suroti. V-am ruga mult să ne povestiți puțin despre povățuirea duhovnicească a Sfântului Paisie în obștea mănăstirii Suroti.
Sunt foarte multe lucruri care se pot spune despre Sf. Paisie. Întâi de toate, mulțumim Domnului că am avut binecuvântarea să stăm în preajma lui câțiva ani. Atunci când l-am cunoscut noi, încă nu era așa cunoscut de mulți. Nu avea multă faimă atunci. Însă oricine își dădea seama că este un om foarte duhovnicesc. Era foarte plăcut ca om. Avea simțul umorului și mereu găsea câte un cuvânt ca să înveselească pe cei din jur. Avea un mod foarte discret și comic, în care ne atrăgea atenția asupra unor lucruri greșite pe care le făceam.
Dacă greșeam ceva și voia să ne dea de înțeles că nu este bine, făcea o glumă cu subînțeles. De exemplu, a spus odată unei maici, care era foarte nevoitoare, dar făcuse o greșeală: „Uite, vezi? Imaginează-ți că ai făcut o mâncare bună pentru cineva drag sau un ou ochi la tigaie. Și trece o pasare pe de-asupra și lasă un găinaț exact pe oul tău. Mâncarea ta nu va mai fi bună de nimic. Vezi? Așa poate să strice un lucru mic, toată opera! Așa poți să pierzi toată osteneala din pricina unei mici greșeli”.
Sf. Paisie și mănăstirea de maici de la Suroti
La începuturi, Sfântul Paisie obișnuia să stea la noi câte zece zile și mai mult, după caz, apoi pleca in Sfântul Munte. Cat timp se afla împreună cu noi, la Suroti, ne aflam într-o atmosferă de bucurie și de har, fără să ne dăm seama. Abia atunci când pleca în Munte realizam diferența.
Pe părintele Paisie l-a cerut Gheronda nostru, părintele Policarp, care deja începuse construcția mănăstirii Suroti, împreună cu câteva maici. Cunoașteți viața lui… Sf. Paisie se îmbolnăvise și venea adesea în Tesalonic pentru îngrijiri medicale. Perioadele când cobora din Sf. Munte erau din ce în ce mai dese și atunci duhovnicul nostru i-a propus să stea la noi.
Discernământul Sf. Paisie
Sfântul Paisie iubea mult pe oameni. Simțea durerea și necazurile lor și asta îl făcea să fie foarte diferit și special față de alți duhovnici. Chiar și atunci când voia să îndrepte pe cineva o făcea delicat și glumeț. Avea simțul umorului. Calitatea care îl reprezenta cel mai mult și pe care o au toți sfinții, era discernământul. Știa să fie și aproape de tine și departe. Dorea să ajute pe toată lumea. Avea multă sensibilitate și milă, iar oamenii simțeau acest lucru și alergau la el. Îl iubeau.
Ne puteți împărtăși o experiență personală cu Sfântul Paisie?
S-au spus multe despre Sfântul Paisie. Obișnuiam să ne adunăm cu maicile, iar el să ne vorbească despre viața monahală. Toate acestea au fost păstrate de maici, sub formă de notițe sau înregistrări și ulterior au apărut cărțile.
(Interviul integral îl puteți citi în ultimul Număr al Revistei Atitudini, Atitudini Nr. 88)
[1] Maica Macrina este stareța Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” Evru, în apropierea orașului Alexandrupoli, Grecia.
Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…
Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, unde maicile se silesc să le îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.