Mănăstirea Văcăreștii Noi din Arhiepiscopia Tomisului, Constanța, la 300 de ani de la sfințirea mănăstirii istorice Văcărești care a fost demolată de dictatorul Nicolae Ceaușescu, va organiza două evenimente de amploare: Simpozionul național cultural dedicat istoriei Mănăstirii Văcărești (ce va avea loc sâmbătă, 7 septembrie) și Sfințirea paraclisului, precum și punerea pietrei de temelie a bisericii mari din cadrul ansamblului monahal Văcăreștii Noi (22 septembrie).
Mănăstirea Văcărești – de la Nicolae Mavrocordat la Nicolae Ceaușescu

Oare cine nu s-a cutremurat de odioasa crimă spirituală și culturală a dictatorului Nicoale Ceaușescu, atunci când în 1986 a hotărât demolarea vestitei ctitorii a Domnitorului Nicoale Mavrocordat – mănăstirea Văcărești și a tot ansamblului ei arhitectonic, renumit în întreaga Europă?
Plângere și jale a umplut văzduhul Bucureștilor la vederea teribilei scene de nimicire a tezaurului cultural și artistic, giuvaierul arhitectonic, vatra spiritualității românești de la mănăstirea Văcărești. În fața tiranicei și nemiloasei hotărâri nu a putut sta nimeni: nici marile personalități culturale ale vremii, nici reprezentații Bisericii de atunci. Nimeni nu a avut puterea să apere Văcăreștiul. Toți au privit neputincioși cum impresionantele sculpturi şi basoreliefuri, arcele brâncovenești sculptate în piatră, împodobitele cu cele mai gingașe ornamente florale bizantine se prăbușeau pentru totdeauna sub loviturile buldozerelor bolșevice. Astfel „arhitectul țării” a dărâmat cel mai prestigios centru arhitectural al Țării Românești, leagănul de cultură din sec. al XVIII-lea. Dacă un Nicolae (Mavrocordat), rafinat domnitor a zidit-o (anul 1716), tot un Nicolae (Ceaușescu), dictator incult, a dărâmat-o.
Renașterea Mănăstirii Văcărești
Astăzi, însă, la 300 de ani de la sfințirea ei, mănăstirea Văcărești se ridică din nou! Dacă refacerea mănăstirii Văcărești a fost un proiect imposibil de realizat până acum, Părintele stareț Justin Dănilă, ucenic apropiat al Părintelui Justin Pârvu, împreună cu alți ucenici de seamă ai marelui Duhovnic de la Petru Vodă, promotor al marilor valori naționale, au simțit un imbold, o sfântă chemare lăuntrică, de a rezidi din temelii valorosul complex monumental de la Văcăreşti.
Mănăstirea Văcăreștii Noi
Astfel, în anul 2019 Părintele stareț Justin Dănilă, cu binecuvântarea IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pune piatra de temelie a noii mănăstiri Văcărești, de data aceasta pe meleaguri dobrogene, iar nu pe ruinele originale ale vechii ctitorii, unde acum este amplasat cel mai mare Mall din România.
Astfel, mănăstirea Văcărești, simbol național al culturii și spiritualității românești, renaște în Dobrogea, sub noua titulatură: „Mănăstirea Văcăreștii Noi” și își propune să reconstituie întocmai întregul complex arhitectural al vechii mănăstiri, reînviind valorile istorice, culturale şi artistice de la Văcăreşti.
Ambițiosul proiect s-a concretizat deja prin finalizarea construcțiilor Paraclisului „Sf. Nicolae” din cadrul ansamblului monahal, precum și a unui corp de chilii, ce respectă aceeași arhitectură a ctitoriei Mavrocordaților.
Două evenimente de amploare
Așadar, la 300 de ani de la sfințirea mănăstirii Văcărești (24 septembrie 1724), Mănăstirea Văcăreștii Noi va organiza două evenimente de amploare:
Simpozionul național cultural dedicat istoriei Mănăstirii Văcărești (ce va avea loc sâmbătă, 7 septembrie), urmând ca sfințirea paraclisului, precum și punerea pietrei de temelie a bisericii mari să aibă loc pe 22 septembrie.
Dacă Ceaușescu a demolat odată cu mănăstirea Văcărești și o parte din sufletul României, astăzi această bucată de suflet românesc învie și nădăjduim să vindece rănile istorice ale Bisericii și neamului românesc. Astăzi marele istoric Dinu C. Giurescu poate nădăjdui că mănăstirea Văcărești, zestrea culturală lăsată nouă de înaintaşi, poate fi transmisă nevătămată generaţiilor următoare. Mănăstirea Văcărești există și odată cu ea renasc cei 300 de ani de cultură şi artă, pe care regimul totalitarist comunist a vrut să îi îngroape.
Tragedia mănăstirii Văcărești poate fi zugrăvită și din câteva cuvinte memorabile ale criticului de artă Alexandru Cebuc, fost director al Muzeului Naţional de Artă al României, martor al odioasei demolări.
„Ca să dărâme clopotniţa, au adus două tanchete, care trăgeau de un cablu gros din sârmă împletită, trecut peste grinzile de lemn puse de noi, după cutremurul din ’77, pentru a sprijini pilonii afectaţi de zguduituri. Grinzile scoteau un urlet sfâşietor, ca un plâns. Atunci mi-a venit şi mie să plâng şi am plecat cât mai repede de acolo. Pe 15 decembrie, 1985, totul era pus la pământ. agresiunea comunista” (conform adevarul.ro)
Programul Simpozionului
Părintele Justin Dănilă, starețul Mănăstirii Văcăreștii Noi, ne prezintă programul desfășurării Simpozionul național „Mănăstirea Văcărești: așezământ cultural de sinteză, între drama trecutului și renașterea de astăzi”, la care vor participa personalități marcante ale culturii și spiritualității românești.
Întregul program îl puteți citi aici: program
Simpozionul va avea loc la Hotelul Bulevard din Constanța, în Sala Panoramic, de la ora 9:30.
Părintele Justin Dănilă, starețul Mănăstirii Văcăreștii Noi și organizatorul evenimentului, a declarat: „Astăzi, la trei secole de la sfințirea bisericii Mănăstirii Văcărești, memoria edificiului bucureștean se articulează concret în construcția avansată a Mănăstirii Văcăreștii Noi, în același tipar arhitectural genuin”.
Zilele de sărbătoare din perioada 20-23 septembrie vor fi marcate de binecuvântarea primirii Brâului Maicii Domnului, adus de la Mănăstirea Kato Xenia din Volos, precum și de prezența moaștelor Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș.
Racla cu Brâul Maicii Domnului și sfintele moaște ale Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș vor fi întâmpinate în seara zilei de 20 septembrie, pelerinii putându-se închina pe toată perioada sărbătorii (20-23 septembrie).
Sfințirea paraclisului, Sfânta Liturghie și punerea pietrei de temelie a bisericii mari din cadrul ansamblului monahal Văcăreștii Noi vor fi oficiate de arhierei și preoți români, dar și din străinătate (conform basilica.ro)
Ne rugăm ca bunul Dumnezeu să ajute la finalizarea lucrărilor de re-zidire a Mănăstirii Văcărești. Cu siguranță Părintele Justin Pârvu va mijloci de acolo din cerul plin cu sfinți martiri, ce mulți dintre ei au fost închiși în temuta închisoare Văcărești. Pentru 130 de ani mănăstirea Văcărești a fost transformată în închisoare pentru deținuți politici dar și de drept comun, închisoare ce a încarcerat în zidurile ei și mărturisitori ai lui Hristos din perioada interbelică și comunistă. Din temnițe spre sinaxare, din moarte la viață, mănăstirea Văcărești supraviețuiește buldozerelor marxist-comuniste.
Pingback: RADU CIUCEANU – ÎNCHISOAREA VĂCĂREȘTI ȘI REVELAȚIA DIVINĂ – MAGAZIN CRITIC