Aflați din cuvântul fără egal al Sf. Teodor Studitul de ce se spune în Sf. Evanghelie că Ioan era apostolul pe care Domnul Iisus Hristos îl iubea mai mult. Care erau virtuțile ce împodobeau inima iubitoare de Hristos a marelui Teolog al Bisericii, Sf. Ioan Evanghelistul? DE CE ERA SF. IOAN CEL MAI IUBIT DINTRE APOSTOLI
O iubire împărătească
Dar ce mai spune? Deci Iisus văzând-o pe mama Sa și pe ucenicul pe care îl iubea stând alături, a zis mamei Sale: Femeie, iată fiul tău. Apoi a zis ucenicului: Iată mama ta. Și din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine[1]. Și în alt loc iarăși: Care la masă căzând el la pieptul lui Iisus, a zis: Doamne, cine este[2] cel ce Te va vinde?
Acestea sunt ca niște daruri împărătești exclusiv pentru Teolog, mă refer adică la faptul de a fi iubit de Iisus mai deosebit față de ceilalți apostoli, precum și căderea la pieptul cel fără de prihană, pe lângă faptul de a fi numit fiu al Maicii lui Dumnezeu. Cât de înfricoșătoare sunt cele trei, una întrecând-o pe alta în înălțime și fiecare dintre ele îmi provoacă amețeală cugetului, ca fiind mai presus de cuget.
Raza iubirii dumnezeiești și Sf. Ioan Teologul cel feciorelnic
Andrei era cel întâi chemat între ucenici, dar nici nu s-a numit pe sine „cel iubit” al lui Iisus precum acesta. Petru era întâi șezător pe tron, dar nici acesta nu a dobândit o asemenea numire. Dumnezeirea este nepătimitoare: Hristos trimite raza iubirii Sale în mod egal tuturor.
De altfel, dacă Petru, întrebat fiind, a mărturisit că Îl iubește mai mult decât toți. Și Hristos i-a adeverit mărturisirea prin întreite întrebări și răspunsuri, pentru care a primit harul de a-i păstori pe alții. Ar fi trebuit, poate, să fie iubit la rândul lui mai mult, primind în schimb ceea ce i se cuvenea.
Și mie mi se pare că pricina pentru o dragoste mai mare este fecioria. Cum așa? Căci dacă raza de lumină se trimite în mod egal oglinzilor, dacă toate sunt curate, precum zice și Cuvântul, totuși prin strălucirea fecioriei, într-una lumina devine mai strălucitoare față de cele de același fel. Chiar dacă cuvântul este cumva străin, aceasta înseamnă mai mult în dragoste, ca lumina să strălucească mai mult pe cel părtaș ei, care este mai strălucitor.
Sf. Ioan Teologul mai strălucit prin curăție
Chiar dacă Petru este întâistătător pentru că iubește mai mult, aceea trebuie să spun că nu corpul care se apropie cel mai mult de lumină luminează mai mult, ci dobândește lumina cel ce are o fire mai strălucitoare, chiar dacă nu este mai aproape. Iar dacă ți se pare cuvântul că șchioapătă încă, cel ce l-a spus îl va și tămădui. De aici și căderea la pieptul lui Iisus.
O, vrednicie! Heruvimii sunt căruța lui Dumnezeu, iar Ioan, suișuri la pieptul Domnului a pus! Moise de-abia a văzut spatele lui Dumnezeu, cerând acestea, și Ioan, din propriul imbold căzând în fața Domnului, întreabă acelea, adică pe care Petru, corifeul, nu a îndrăznit să le întrebe, dându-și singur locul al doilea, prin preferința lui Ioan.
Cercetând ambele situații, vei cunoaște cât de mare și deosebită este vrednicia lui Ioan. De aici, de la pieptul Domnului, mi se pare mie, ca dintr-un izvor al vieții, a scos el undele înțelepciunii cele revărsate de Dumnezeu și din acestea a izvorât, din pântecele cel însuflețit, râurile teologiei. Dar trebuie să ne întoarcem la Cruce.
(Viața, acatistul și Paraclisul Sf. Ioan Teologul și Evanghelistul Domnului, le puteți citi aici)
[1] In. 19, 26-27.
[2] In. 13, 25.
Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…
Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, unde maicile se silesc să le îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.