Un alt sfânt al închisorilor comuniste, preot mărturisitor, dar totodată și mistic, isihast, Pr. Mihail Lungeanu va fi comemorat luni, 2 septembrie la Iași, la biserica „Buna-Vestire”, acolo unde a fost preot slujitor. PR. MIHAIL LUNGEANU VA FI COMEMORAT LA IAȘI
Site-ul „Sfinții mărturisitori” ne informează în detaliu cu privire la organizarea acestui eveniment.
Comemorarea pr. Mihail Lungeanu la Iași
Luni, 2 Septembrie se împlinesc 12 ani de la trecerea la Domnul a iubitului și iubitorului părinte Mihail Lungeanu, cel care a mult pătimit în închisorile comuniste.
Cu această ocazie, părintele Mihai Iulian Necula de la Biserica Buna Vestire din Iași organizează un eveniment Duminică, 1 Septembrie spre cinstirea și comemorarea părintelui Mihail Lungeanu:
Vă invit să participați în data de 01.09.2024 la un moment de pomenire și de evocare a pr. Mihail Lungeanu în preziua datei la care se împlinesc 12 ani de la trecerea să la cele veșnice. Astfel, la orele 17.00 vom oficia un parastas la mormântul părintelui ( parcela 15/I din Cimitirul Eternitatea) și de la orele 18.00 în Biserica Buna Vestire vor urma luări de cuvânt ale celor care l-am cunoscut.
Date biografice
Părintele Mihail Lungeanu a făcut parte din grupul misticilor de la Aiud și Târgu Ocna. A fost anchetat un an de zile înainte, la Galați, pentru că nu a dorit să fie informator; ancheta dura 6 ore și se desfășura noaptea. Doar 3 pagini de raport erau scrise.
La 64 de ani este hirotonit preot de către Mitropolitul Bartolomeu Anania, fost coleg de temniță grea în Aiudul suferinței. Tatăl său a slujit că preot paroh la Biserica Buna Vestire din Iași între 1942 și 1961, unde de altfel a și slujit părintele Mihail. Între 1993 și 1998-99 a fost diacon. În 1949 a fost pe patul de moarte și l-a rugat pe Dumnezeu să îl scape, făgăduind că îi va închina Lui Dumnezeu toată viața lui – cerere împlinită după 50 de ani.
A făcut Facultatea de Biologie și a lucrat ca biolog. Părintele Mihail a fost unul din preoții exorciști ai României. Studia fenomenul de exorcizare nu doar din punct de vedere duhovnicesc dar și din punct de vedere biologic. Făcea diferență între schizofrenie și posedare demonică. Se spovedeau la el oameni care aveau căutări mai înalte în cele spirituale.
Mai multe detalii aflați aici
Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…
Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, unde maicile se silesc să le îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.