DESHUMAREA MĂRTURISITORULUI IOAN IANOLIDE. FOTO-VIDEO

Vă prezentăm câteva imagini de la deshumarea, precum și aducerea la mănăstirea Paltin, a scriitorului și mărturisitorului Ioan Ianolide, într-un scurt video și foto reportaj. DESHUMAREA MĂRTURISITORULUI IOAN IANOLIDE. FOTO-VIDEO

Deshumarea lui Ion Ianolide de la mănăstirea Cernica

Sâmbătă, 25 mai, Mărturisitorul Ioan Ianolide, supraviețuitor al temnițelor comuniste, a fost deshumat, la cererea familiei, din cimitirul mănăstirii Cernica. Ioan Ianolide a trecut la Domnul în data de 5 februarie 1986 și a fost înmormântat în cimitirul din lavra Sf. Calinic de la Cernica. Dorința familiei a fost ca Ioan Ianolide, una din figurile emblematice ale rezistenței anticomuniste, să fie reînhumat la mănăstirea de maici Paltin Petru-Vodă, ctitorie a Pr. Justin Pârvu, bine-cunoscutul duhovnic, arestat și el 16 ani de regimul comunist. Părintele Justin a ctitorit la Petru Vodă două mănăstiri, una de călugări (cu hramul Sf. Arhangheli) și alta de maici (cu hramul Adormirea Maicii Domnului), închinate totodată și jertfei mărturisitorilor din temnițele comuniste.
În cimitirul mănăstirii Petru Vodă odihnesc și alți mărturisitori și martiri ai temnițelor comuniste, precum: Pr. Gheorghe Calciu, Radu Gyr, Pr. Ștefan Marcu, monahul Atanasie Ștefănescu, monahul Paulin Clapon, Teodor Popescu și alții.

De ce la mănăstirea Paltin

Mănăstirea de maici, Paltin Petru-Vodă, adăpostește un cămin pentru bătrâne, unde au fost îngrijite și mai multe dintre soțiile acestor mărturisitori și eroi ai neamului românesc. Doamna Constanța Ianolide se află în acest moment sub îngrijirea caldă a maicilor și dânsa și-a dorit ca osemintele soțului său să fie reînhumate în mănăstirea Paltin, spre a fi împreună într-o dragoste nedespărțită, nici aici pe pământ și nici în veșnicie.

Slujba de reînhumare a scriitorului și mărturisitorului Ioan Ianolide va fi oficiată sâmbătă 1 iunie, când mănăstirea Paltin își serbează și unul din ocrotitorii paraclisului mic, Sf. Justin martirul și filosoful.

Până atunci o parte din osemintele sale vor fi depuse în biserica mănăstirii Paltin, pentru cei ce vor să îl întâlnească sau revadă pe acest crainic al sfinților închisorilor, care, prin măiestria scrierilor sale, a deschis în inimile românilor o punte spre împărtășirea de harul martirilor și mărturisitorilor români din temnițele comuniste. Ioan Ianolide este autorul celebrei cărți de memorialistică, „Întoarcerea la Hristos”, editată de mănăstirea Diaconești.

Prieten și biograf, al sfântului închisorilor, Valeriu Gafencu, dar și al nostru, nevrednicilor, îl rugăm călduros să se roage și să mijlocească și pentru noi înaintea Tronului lui Dumnezeu, pe care L-a cinstit și iubit nețărmurit cu prețul vieții sale.

Biografia și viața mărturisitorului Ioan Ianolide o puteți citi aici: viața

Vă prezentăm câteva imagini de la deshumare, precum și aducerea sa la mănăstirea Paltin, într-un scurt video și foto reportaj.

Mulțumim nepoatei, Ruxandra Ianolide, care s-a ocupat de organizarea acestui important moment.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, unde maicile se silesc să le îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura