„Oamenii se roagă în tot felul: să câştige un proces, să-i ajute Dumnezeu să ia examenul, să aibă noroc în căsnicie, pentru sănătate; dar numai rugăciunea jertfei de sine se urcă până la jertfelnicul lui Dumnezeu, celelalte rugăciuni rămân tot aici pe pământ, nu se suie atât de sus”. Aflați sfaturi minunate, de suflet înălțătoare, de la Părintele Arsenie Boca.
Aflați câteva sfaturi de mare preț pentru liniștirea și întărirea sufletului. Pr. Arsenie Boca: Rugăciunea jertfei de sine
Care este adevărata Rugăciune?
Rugăciunea neîncetată: să te sileşti să trăieşti în prezenţa lui Dumnezeu, în orice împrejurare ai fi să ai gândul la Dumnezeu. A fi totdeauna cu „Doamne Iisuse…” în gând, chiar şi în somn, cum spune psalmistul David. „Eu dorm, dar inima mea veghează…”. Prezenţa lui Dumnezeu are rostul de a ne opri de la rele, căci uneori le facem chiar şi în prezenţa Lui. Aşa să faci dacă vrei să te mântuieşti.
Citirea Cărților sfinte
Să ai mărturia Sfintelor Scripturi, care sunt: Biblia, scrierile Sfinţilor Părinţi, Patericul. Sfinţii Părinţi se referă la toate faptele pe care le faci, fie osteneală lăuntrică, fie orice lucru dinafară. Cu alte cuvinte: să nu faci nimic de capul tău. Să întrebi pe povăţuitorii tăi, pentru că fără sfat rătăceşti şi nu te mântuieşti. Să călătorim cu întrebarea pentru că neîntrebat nimic nu-i bine, nici ce-i bine. Să fii statornic împotriva oricărui vânt care te suflă: greutăţi, necazuri. Nu da înapoi, ci te luptă cu ele. Fii om dintr-o singură bucată înaintea lui Dumnezeu.
Cum adică Rugăciunea jertfei de sine?
Cine s-a mai rugat aşa stăruitor? Moise: „Iartă-le acum păcatul, dacă nu, şterge-mă şi pe mine din cartea Ta, în care m-ai scris”.
Ilie s-a rugat la fel, de a dat Dumnezeu ploaie după trei ani şi jumătate. Sfântul Iacov zice că şi Ilie a fost om ca şi noi, dar s-a rugat fierbinte şi Dumnezeu l-a ascultat.
Rugăciunea are şi ea puterea ei. Trebuie ploaie? Te rogi fierbinte lui Dumnezeu şi plouă. Rugăciunea se face în Biserică, la strană şi Sfânta Liturghie, dar trebuie să strigăm şi noi la Dumnezeu prin rugăciunea „Doamne, Iisuse…”. Rugăciunea întărită, adică de mai mulţi, poate mult. Trebuie silinţă pentru că împărăţia cerurilor este a celor ce se silesc.
„Rugăciunea sfântului se urcă precum tămâia până la Dumnezeu”. Oamenii se roagă în tot felul: să câştige un proces, să-i ajute Dumnezeu să ia examenul, să aibă noroc în căsnicie, pentru sănătate; dar numai rugăciunea jertfei de sine se urcă până la jertfelnicul lui Dumnezeu, celelalte rugăciuni rămân tot aici pe pământ, nu se suie atât de sus. Deci, numai rugăciunea jertfei de sine, adică a lepădării de sine se suie atât de sus. Pentru că Acel Om Care ne-a dat pildă de jertfă de sine, care S-a jertfit, e slujitor acolo. Şi, în clipa aceea, când te lepezi de tine, te rogi – acea rugăciune se suie ca tămâia până la Dumnezeu.
De exemplu: când tu ai o ascultare şi o soră te roagă să-i ajuţi şi ei, tu să-ţi laşi în clipa aceea ce ai tu de făcut şi să ajuţi şi pe sora ta, şi totuşi să ai puterea să termini la timp şi lucrul tău, şi în acelaşi timp să te rogi, şi aceasta-i o rugăciune a jertfei de sine.
(Preluat din Revista Atitudini Nr. 5)
Pingback: Numai rugăciunea aceasta se suie la Dumnezeu ca fulgerul și ca tămâia – Părintele Arsenie Boca | LaTAIFAS