Ce reprezintă icoana Bunei-Vestiri? Ascultați o frumoasă tâlcuire a reprezentării icoanei Bunei-Vestiri, una din cele mai vechi icoane, precum și cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului.
Vizionare cu folos! Nu uitați să activați subtitrarea! Traducere realizată de Mihaela Alecsandru, colaborator marturieathonita.ro
Buna-Vestire a Maicii Domnului
Una din trăsăturile izbitoare ale Bisericilor în stil bizantin este folosirea pe scară largă a iconografiei cu imagini care acoperă aproape toți, dacă nu chiar toți, pereții din interiorul Bisericii.
La intrarea în sfântul locaș vedem Evangheliile vii, prin culorile Icoanelor, precum și evenimentele descrise acolo, care transmit un înțeles adânc al realităților duhovnicești ce sunt dincolo de puterea noastră de înțelegere.
Și, în vreme ce efectul cumulativ al atâtor imagini este puternic, fiecare Icoană în parte oferă aceeași trăire.
Un exemplu în acest sens poate fi observat în Icoana Bunei Vestiri. Închipuiește-ți că ești unul dintre iconografii cei mai timpurii, având Evanghelia ca ghid și cu insuflare de la Sfântul Duh, ar fi trebuit să descoperi cum să înfățișezi o Taină atât de mare în așa fel încât să redai înțelesul acesteia accesibil tuturor.
După cum citim în Sfânta Evanghelie după Luca, este momentul când Arhanghelul Gavriil a venit la Maica Domnului să-i vestească, având consimțământul ei, că va zămisli și va naște un Fiu. Acesta nu va fi un copil oarecare, ci va fi Fiul Dumnezeului veșnic și necreat.
Erminie
Evenimentul a avut loc în interior, după cum indică țesătura roșie întinsă pe structurile din fundal.
În prim-plan, Arhanghelul Gavriil apare înaintea Maicii Domnului: „Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei.” (Luca I, 28). Arhanghelul este înfățișat cu o aripă îndreptată sus, având picioarele depărtate, ca și cum ar alerga.
Postura chipului dă impresia de mișcare, surprinzând graba, precum și bucuria mare a vestirii.
Cu brațul drept dă binecuvântare, în vreme ce brațul stâng ține toiagul, ca simbol al autorității sale de mesager al lui Dumnezeu.
Fecioara Maria stă pe un scaun înalt ca simbol al statutului înalt de Maică a lui Dumnezeu, în vreme ce înfățișarea și cuvintele ei erau dovada harului și a smereniei. „Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu știu de bărbat?” (Luca I, 34). La aceasta, Arhanghelul Gavriil răspunde:
„Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea și Sfântul care Se va naște din tine, Fiul lui Dumnezeu Se va chema.” (Luca, I, 35).
Postura Maicii Domnului, cu capul aplecat înspre Arhanghel, este, de asemenea, una de ascultare desăvârșită după cum vădesc cuvintele ei: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!” (Luca I, 38).
Îmbrăcămintea Maicii Domnului
Vedem trei stele pe veșmintele Maicii Domnului care simbolizează faptul că a fost Fecioară înainte, în timpul și după Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos.
Ține în mână un fus care înfățișează sarcinile care i-au fost atribuite pentru a țese vălul de la Templu.
Culorile veșmintelor ei sunt, de asemenea, pline de simbolism. Albastrul de dedesubt simbolizează umanitatea din care face parte, în vreme ce roșul simbolizează Dumnezeirea pe care o primește. Prin culorile vii înțelegem bucuria vestirii aduse Fecioarei de către Arhanghel.
De asemenea, aflăm despre acest mare eveniment din cântările de peste an.
În aceste cântări, Maica Domnului este numită „Chivotul viu”, „Rugul Aprins” care nu se mistuie, „Vasul de aur” în care stă mana care L-a purtat în pântecele ei pe Dumnezeul Cel veșnic, care prin Cuvânt a creat lumea întreagă.
Ea este arătată a fi cea care a cuprins în ea pe Cel necuprins, prin aceasta dovedind că este mai mare decât Cerurile.
În timpul utreniei de la sărbătoarea Bunei Vestiri, auzim în cântare ceea ce este înfățișat în Icoană:
“Taina cea din veac se descoperă astăzi și Fiul lui Dumnezeu,
Fiu al omului se face, ca părtaș fiind la ceea ce este mai rău,
să mă împărtășească pe mine din ceea ce este mai bun.
Amăgit a fost odinioară Adam și dorind să fie Dumnezeu, nu a fost.
Iar Dumnezeu se face om, ca pe Adam să-l facă Dumnezeu.
Să se veselească făptura și să salte firea,
că Arhanghelul stă cu frică înaintea Fecioarei și-i aduce veste de bucurie, împotriva întristării.
Cel ce te-ai întrupat din milostivirea milei, Dumnezeul nostru, slavă Ție.”
Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…
Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, unde maicile se silesc să le îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.