PR. IOAN SABĂU – MĂRTURISITOR DIN TEMNIȚELE COMUNISTE

Astăzi, 16 Februarie se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Ioan Sabău, preot mărturisitor al lui Hristos în temnițele comuniste. Părintele Ioan Sabău era totodată și un renumit duhovnic și predicator nu doar al hunedorenilor, dar și al multor români de pretutindeni care veneau să îl viziteze. Prin predicile și învățăturile sale a însuflețit pe cei tineri dar și pe cei descurajați în lupta duhovnicească sau de renaștere națională. Părintele Sabău era un sfătuitor și al maicilor de la mănăstirea Paltin Petru-Vodă, fiind un prieten de suflet al Părintelui Justin Pârvu, precum și al Pr. Crăciun Opre. IN MEMORIAM PR. IOAN SABĂU – MĂRTURISITOR DIN TEMNIȚELE COMUNISTE

PERIPLU BIOGRAFIC

Pe 16 februarie 2009 a mai plecat la Domnul unul din marii duhovnici şi luptători ai neamului nostru. Purtând într-o mână sabia curajului şi într-alta lacrima smereniei, Părintele Ioan Sabău s-a arătat ca un biruitor în faţa prigonitorilor lui Hristos. Și ca un dibaci pescar de suflete, însufleţind inimile tinerilor spre a rezista apostaziilor societăţii de azi.

Născut în Ţara Haţegului şi împrumutând parcă din duhul lui Iancu de Hunedoara, Părintele Ioan a fost un stâlp de foc de temut pentru hoardele străine, atât neamului, cât şi Bisericii lui Hristos. Martor al celor două războaie mondiale şi pătimitor în închisorile comuniste, a petrecut un veac de frământări luptând cu trezvie pentru învierea sufletului neamului românesc.

Absolvent al Facultăţii de Teologie din Cernăuţi, suferă prima arestare în 1938, pe când era preot la biserica din Renghet, urmând să fie eliberat în două săptămâni.

În 1945 este din nou arestat, de data aceasta fiind preot în localitatea Vinerea, biserică ridicată din temelii împreună cu credincioşii din Vinerea, pentru care şi-a pus sufletul ca un adevărat păstor al turmei lui Hristos. Este închis pentru doi ani în lagărele Haţegului, dar nu apucă să guste prea mult din bucuria libertăţii, că este iar arestat în 1948 pentru patru ani. Dar Domnul, vrând să lămurească sufletul celui care a înţeles că suferinţa este ochiul prin care Îl poţi vedea pe Dumnezeu, este din nou arestat în 1957, de data aceasta pentru opt ani. Având să cunoască şi mai bine bucuriile suferinţei în temniţa Aiudului, alături de mari personalităţi precum: Părintele Stăniloae, Părintele Ilarion Felea, Nichifor Crainic şi alţii, de care Părintele îşi aminteşte cu multă admiraţie.

O minune din temnițele comuniste

Iată cum povesteşte părintele una din minunile din puşcăria Devei:

În 1949, în pușcăria din Deva, de Paști, s-a cântat Hristos a înviat! Același maior, Mohoreanu, care m-a lăudat pe mine şi a spus ca îmi face propunere de eliberare, să vedeţi acum ce era în stare să facă! S-a auzit Hristos a înviat! A cântat toată închisoarea. După vreo jumătate de oră a venit maiorul la noi: „Bestie de popă! – s-a răstit înfuriat la mine –, aici o să-ţi putrezească oasele! Eu te-am propus pentru eliberare, eu te ucid”!… I-am răspuns: „Domnule maior, nu am meritul ăsta sa fi organizat eu cântarea”! „Știi ce înseamna asta”? mi-a spus. Condamnare la moarte! Aici îți putrezesc oasele”! Eu atât am mai zis: „Domnule maior, să ştiţi că nimeni nu a organizat! S-a organizat de la sine. Celulă din celulă s-a cântat, până ce a ajuns în toată închisoarea”.

Rugăciunea Pr. Ioan Sabău și maiorul

După două ore au fost acoperite cu obloanele toate ferestrele, văruite, să nu se mai vadă şi să se audă în parc, ne-a izolat complet. El s-a dus grozav de nervos, să se răzbune. Eu tot timpul m-am rugat să nu condamne oamenii, să facă lot. Pentru că lotul era teribil pentru ei. Fără lot rămâneai cu condamnări mici: până la 10-15 ani. Cu lot, primeai de la 20-25 ani, pe viaţă, moarte… Ăsta era sistemul lor de a condamna când era lot, adică organizare. Pentru că asta îi înspăimânta pe ei cel mai tare.

Eu m-am rugat. Dimineața, vin gardienii, ne bat în uşă şi ne spun: „Bai, a murit diavolul vostru!”. Am crezut că a murit Stalin… Murise însa maiorul. În ziua de Paşti. Tuturor le era frica de el, era un tiran! Lovea cu bocancul unde nimerea. Mi-aduc aminte că la anchete ne băga şi în coteţ de porc, de raţe. Și un tânăr de 1, 90 m aproape nu a apucat să se ridice repede la raport. Până să se scoale, că dădea cu capul de pat, a apărut maiorul: „Uite, bestia, nici nu se scoală”. Şi-l loveşte în ochi, şi-i scoate ochiul! Un tânăr frumos, cuminte…
L-au înmormântat a doua zi de Paşti, cu funerarii naţionale, cu sute de coroane. Noaptea s-au aprins toate coroanele de pe mormântul său, vreo 200 de coroane. Toată Deva a fost în alarmă, cu pompieri, Securitate, Militie, că arde Deva”.

Din ’64 de când a fost eliberat, Părintele Ioan Sabău nu a încetat să mărturisească noii generaţii adevărul pus în lanţuri de comunişti şi sfinţenia vieţii celor care au pătimit pentru Hristos.

Adesea mărturisea că „suntem singura naţie care-l mai poate apăra pe Dumnezeu astăzi”.

(Fragment din revista Atitudini Nr. 25)

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, precum și căminul pentru copii – „Acoperământul Maicii Domnului”, unde maicile se silesc să-i îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura