PĂRINTELE PROCLU: AU ÎNCEPUT ANII DURERILOR. VIDEO

PĂRINTELE PROCLU: AU ÎNCEPUT ANII DURERILOR

Ascultați pe vrednicul de pomenire, Părintele Proclu Nicău, pustnicul din munții Neamțului, care ne explică de ce uneori simțim viața aceasta ca un iad, iar alteori ca pe un rai.

Totodată, Părintele considera că vremurile de apoi deja au început, prin dezlănțuirea puterilor demonice pe pământ. Ceea ce face ca neînțelegerile și răutățile lumii să ne transforme viața într-un mare chin.

Ce putem face și care este soluția să fim ușurați prin puterea Harului lui Dumnezeu?

Înregistrarea a fost realizată în anul 2007, de către maicile de la mănăstirea Paltin, la chilia Părintelui Proclu, din Mitocul Bălan.

PĂRINTELE PROCLU: AU ÎNCEPUT ANII DURERILOR. După video aveți și transcriptul.

Dumnezeu ne poate lăsa în părăsire

Și vor veni acele zile, și-au venit de câțiva ani, au început anii durerilor. Și Duhul Sfânt ne va lăsa în părăsire și nu va fi înțelegere nici între cei mari, nici între cei mici, un iad pe fața pământului.

Nu vezi că atâția diavoli au ieșit din iad, că iadul a rămas gol? Unde sunt doi, trei creștini a dat năvală vrăjmașul. Știi de ce? Că noi suntem slabi de smerenie și atât au intrat diavolii în oameni, să nu se vadă unul cu altul?!…

Iar dacă s-ar pune pe rugăciune, să se ducă la biserică, la mărturisire, să se ierte unul cu altul, Duhul Sfânt ar veni în ajutor. Și după felul cum se află, s-ar putea ca Dumnezeu să întoarcă pedeapsă asupra creștinilor, pentru că, din cauza urii, a răutății, Dumnezeu ne poate lăsa în părăsire.

De ce atâta dușmănie?

A slăbit smerenia noastră, de aceea sunt vremuri așa de anevoioase. Vai de mine! Să nu se vadă frate cu frate, soră cu soră, ori mamă cu fată, cu băiat! Atâta dușmănie!… Dar nici nu se poate să nu se întâmple ceva. Atâta vă spun: dacă nu vom lăsa ura și de nu ne vom ierta unul cu altul, Duhul Sfânt ne va lăsa o vreme în părăsire.

Neînțelegerea aduce tulburare și buna înțelegere aduce pace.

Eu am văzut de vreo zece ani încoace, o dușmănie mare în Biserică. Și e nevoie să ne iertăm, să nu ne dușmănim, că altfel, Dumnezeu va lăsa în robie Biserica.

Și atunci, care va răbda până la sfârșit, va câștiga mântuirea. Dar din cauza păcatelor noastre, Dumnezeu nu ne ajută, pentru că noi nu avem ochi să vedem. Dacă doi, trei creștini s-au întâlnit, n-au ochi să se vadă unul cu altul. Atunci caută fiecare cum să înșele pe celălalt.

„Să te rogi cu toată inima și să vezi pe toți mai buni”

Prima dată, tot răul pornește de la noi, că noi nu vrem să ne iertăm, nu vrem să ne smerim. Și atunci noi suntem datori să ne rugăm la Dumnezeu să Se întoarcă cu milă.

Dar dacă vor fi măcar o parte din creștini cu dragoste către aproapele, cu dragoste de Biserică și cu multă smerenie, că eu așa i-am învățat pe mulți care vin la mine. Când te duci la o biserică să te rogi cu toată inima și să vezi pe toți mai buni. Și dacă îi văd pe toți mai buni și pe mine mai păcătos și nevrednic și zic o rugăciune în gândul meu, dacă ascultați Sf. Liturghie așa cum trebuie, ca și cum ați sta în fața lui Dumnezeu, atunci Duhul Sfânt nu ne va lăsa în părăsire.

Și e nevoie să pui în minte că toți sunt mai buni și eu cel mai păcătos și mai nevrednic. Numai prin smerenie ne va ridica Duhul Sfânt.

Răbdarea fratelui

Dar dacă persoana cealaltă are impresia că tu îi faci rău, dar tu nu îi faci rău, ce să faci: să o lași în pace sau să încerci să îi explici?

Îi spui ceva, dacă te înțelege, bine. Dar un sfânt părinte zice așa: ,,Ziua când te va năpăstui și nu te vei răzbuna, cu cunună de mucenic te vei încununa”.

Chiar dacă ți-e prieten?

Da. Și dacă ți-e prieten și te laudă și te ocărăște, tu în gândul tău să spui așa: „Cine știe să mă laude, știe și să mă ocărască”.

Iadul îl simți că ai pomenirea de rău

Dar atât vă spun: e nevoie de pocăință, de smerenie. Și când m-oi pune la rugăciune, să nu am nimic cu nimeni. Dacă are altul, e treaba lui, nu e treaba mea.

Dorința mea este să ajungă toți în rai, să se bucure toți de slava lui Dumnezeu. Și pe măsură ce se vor smeri creștinii care doresc mântuirea, Duhul Sfânt le vine în ajutor.

Așa spune un sfânt părinte: ,,Omule, de aici vei simți raiul sau iadul”. Iadul îl simți că ai pomenirea de rău, nu pot să văd pe cutare. Atunci trăiește iadul la mine.

Iar dacă eu doresc mântuirea și iert pe toți, mi-e milă de toți, doresc ca toată suflarea să se mântuiască, Duhul Sfânt mă mângâie, mă liniștește și îmi dă o nădejde de mântuire.

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, precum și căminul pentru copii – „Acoperământul Maicii Domnului”, unde maicile se silesc să-i îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura