Noi imagini și informații despre creștinii omorâți în Fâșia Gaza. Apelul PS Teodosie al Sevastiei

20 de morți și mai mulți copii

Cel puțin 20 oameni, inclusiv mai mulți copii, au murit după ce un raid aerian israelian a lovit biserica ortodoxă greacă, Sf. Porfirie din Gaza, care a servit ca adăpost pentru persoanele refugiate.

Biserica Sfântului Porfirie este cea mai veche biserică creștină din Gaza. Informații despre istoricul acestei biserici puteți afla de pe site-ul mărturie athonita.

Biserica găzduia sute de oameni(dintre care nu doar creștini, dar și musulmani), când o bombă israeliană a avariat grav una dintre cele patru clădiri din complexul mănăstiresc, joi seara, determinând prăbușirea tavanului și lăsând zeci de oameni blocați sub plăcile de beton, conform martorilor.

Până vineri după-amiază, Patriarhatul Ortodox al Ierusalimului a declarat pentru Al Jazeera că cel puțin 18 persoane au fost confirmate ca fiind ucise, inclusiv mai mulți copii.

„Am crezut că vom fi protejați de biserică”

„Clădirea pe care au bombardat-o este lângă biserică”, a spus Jahsan, unul din supraviețuitori, încă șocat de ceea ce el descrie ca fiind o explozie masivă. „Noi doar ne rugăm lui Dumnezeu să pună capăt acestui război.”

Circa 200 de copii, femei, persoane în vârstă și bolnavi se adăposteau în biserică atunci când avioanele de război israeliene au vizat clădirea cu două raiduri, a declarat Ibrahim Al-Souri, un alt supraviețuitor care se adăpostise, de asemenea.

„Am crezut că vom fi protejați de biserică, dar din păcate ocupația israeliană brutală nu face distincție”, a spus el. „Au vizat biserici, moschei și spitale. Nu există un loc sigur.”

„O doamnă așteaptă ca cei trei copii ai ei să fie scoși din dărâmături”, a spus un alt martor al bisericii, care nu a dorit să-și dezvăluie numele adevărat, declară canalul Al Jazeera. „Este ceva ce nu poți să-ți imaginezi cu adevărat, nu poți să explici.”

„Am fost botezați aici și vom muri aici”

Cel puțin 4.137 de palestinieni au fost confirmați ca fiind morți ca urmare a bombardamentelor israeliene din Fâșia Gaza de la începutul războiului, inclusiv 1.524 de copii.

„Toți copiii sunt traumatizați”, a spus Ibrahim Jahsan. „Nicio vorbă nu poate descrie prin ce trecem.” Cu toate ororile, el a spus că va continua să se adăpostească în biserică cu familia sa. „Am fost botezați aici și vom muri aici.”

Cetățenii din Gaza se confruntă cu restricții stricte de circulație și acces la exterior în timpul conflictelor, precum și în perioadele de liniște. Israel controlează punctele de trecere și impune blocade asupra Fâșiei Gaza, ceea ce face dificilă libertatea de mișcare și călătoria în afara teritoriului.

Arhiepiscopul Teodosie al Sevastiei face un apel către Israel să oprească imediat vărsarea de sânge din Gaza

Arhiepiscopul Teodosie a subliniat că sute de persoane rămân îngropate sub dărâmăturile lăsate de bombardamentul armatei israeliene.

„Clădirea comitetului bisericii, situată chiar în fața Bisericii Sfântului Porpfirie, a fost lovită. Acolo se adăpostiseră câteva persoane din Comunitatea Ortodoxă a Gazei, care nu mai aveau unde să meargă. Până acum, din nefericire, am confirmat 20 de decese ale persoanelor pe care le cunoaștem, acestea au fost alături de noi până ieri”, a declarat Arhiepiscopul Sevastia. (vezi sursa)

„Căutarea supraviețuitorilor sau a cadavrelor continuă. Dar, într-o situație de război, înțelegi că nu sunt multe mijloace, iar procesul înaintează cu obstacole. Dar chiar în timp ce vorbim, găsesc oameni sub dărâmături, astfel că lista celor decedați va crește”, a spus și Arhiepiscopul Teodosie.

Întrebat dacă a existat vreo avertizare cu privire la atac, Arhiepiscopul de Sevastia a declarat: „Nu a existat nicio avertizare. Dar, așa cum știți, în apropiere de biserică a fost lovit un spital alaltăieri. Acolo au fost uciși aproximativ 500 de oameni, inclusiv mulți copii. În spital exista și o biserică anglicană. De atunci, teama noastră a crescut, pentru că am înțeles că Israelul nu manifestă respect.

Asistăm la un holocaust

De aceea fac apel la un armistițiu imediat. Oameni care nu au nicio legătură cu conflictele sunt uciși în fiecare zi. De ambele părți. Aici, au fost uciși oameni persecutați care au venit la noi pentru că nu mai aveau unde să meargă.

În ultimele zile, am asistat la un holocaust însoțit de o doză generoasă de propagandă, în principal din media occidentală, care vede Hamas peste tot. Oamenii nu cunosc întregul adevăr”, a spus Arhiepiscopul Theodosios, cu o voce evident plină de durere.

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, unde maicile se silesc să le îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura