La noi românul nu face (muncește) nimic!
Domnule, sunt niște lucruri foarte utile și practice pentru un om. Pentru că a cunoaște lucrurile acestea practice, vedeți dumneavoastră – trebuie să învățăm de la germani. Cunosc totul, în sfârșit, se pricep și se descurcă în toate: acum e domnul funcționar, peste jumătate de oră îl vezi în ținută de muncitor, se urcă pe tractor, trage brazde la 3-4 hectare și iarăși e domn! Da! Nu se înjosește.
La noi românul nu face (muncește) nimic. De multe ori m-am exprimat că atâta vreme cât Bărăganul ăsta este plin de bălării și nu-l mai cultivă nimeni, nu ar fi rău la noi în țară. Dar ai noștri români s-au dus să învețe la străini să argățească și să trăiască viață bună. Ei spun că: „E bine în Italia! E tare! Trăiesc bine germanii!”. Păi trăiesc de pe urma noastră! De pe urma muncii și a efortului, după care voi veniți aici ca niște scrumbii. După un an de zile de muncă sunt storși, săracii, din nemila aceasta a necreștinilor, că intră ca robi în viața lor.
NEMILA STRĂINULUI
O femeie, săraca, îmi spune că a pregătit totul pentru duminică, să se ducă și ea la o biserică. Ei bine, un scorpion de bătrână, ia niște făină așa și aruncă pe dușumea: ,,Unde te duci tu, nenorocito! Te duci la biserică? Ia uite, ce-i aici! În ce hal lași tu casa?”. Și-i dă două palme de este nevoită să cadă în genunchi, să o ierte și să se apuce acolo de curățenie. Numai să nu meargă la biserică.
Până unde, în sfârșit s-a ajuns cu umilința aceasta exagerată a românului…
SĂ NU NE PĂRĂSIM ȚARA, CHIAR DACĂ O DUCEM GREU!
Domnule, noi, creștinii ortodocși, de pildă, nu avem voie să ne ducem. Nu avem voie să părăsim locul. E greu? E greu! Așa au dus-o și strămoșii noștri! Au muncit pământul acesta, din el a îmbrăcat o haină care l-a ținut 3-4 ani, făcută din lână, din oaia asta pe care a crescut-o lângă el acolo și nu s-a dus, domnule, a stat aici. În toate vremurile grele care au venit peste noi, toate năvălirile barbare de până în ultimele noastre vremuri, el a stat și nu s-a dus.
INTELECTUAL ȘI ȚĂRAN
De altfel, și la ora actuală nu se duce în Canada sau în America un țăran, se duce tot un om care are totuși o posibilitate. El, ca profesor în Piatra Neamț, merge în America pentru că are un salariu mai mare. Dar nu ar trebui să se ducă. Să rămână în salariul care este și să formeze în jurul lui oameni de societate și de viață.
Ar fi legătura aceasta între intelectual și omul de jos, să nu fie lăsat de capul lui, sărac și lipsit și de orientare, de cuvânt, să vadă un model de viață pentru el. Să se uite peste gardul intelectualului și să spună: ,,Ia uite ce recoltă, ce pomi, ce grădină și ce bogăție, ia să fac și eu, ia să mișc și eu…”.
(Transcris din convorbirile Părintelui Justin cu maicile de la mănăstirea Paltin, publicat și în Revista ATITUDINI Nr.81)
Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…
Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, unde maicile se silesc să le îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.