CUM NE ALEGEM PRIETENII? IOAN VLĂDUCĂ

Ce este prietenia?

„Ce-ți poți dori mai mult decât să ai pe cineva cu care să poți vorbi ca și cu tine însuți?”(Cicero). Această întrebare retorică poate fi luată ca definiție a prieteniei. Mai exact, „Prietenia înseamnă un suflet în două trupuri”(Aristotel).

 Alegerea prietenilor

„Mulți să fie cei care trăiesc în pace cu tine, iar sfetnicii tăi să fie dintr-o mie, unul. Dacă vrei să-ți faci un prieten, fă-l punându-l la încercare și nu te grăbi să te încrezi în el. Pentru că este prieten până la o vreme și nu va rămâne în ziua necazului tău”(Înțelepciunea lui Sirah 6, 6-8).

 Testarea prieteniei

Testarea prieteniei se face într-un timp suficient de lung, printr-o interacțiune suficient de mare. „Timpul verifică prietenii așa cum focul verifică aurul”(Menandru).

„Vom găsi totdeauna în multe privințe deosebindu-se foarte mult părerile oamenilor cumsecade de cugetele celor netrebnici; dar cea mai mare deosebire dintre ei se vede în felul cum se poartă unii față de alții. Pe când, bunăoară, cei din urmă nu-și cinstesc prietenii decât numai când sunt de față, ceilalți îi iubesc și atunci când sunt departe de ei. Pe lângă asta, legăturile dintre oamenii de rând nu sunt trainice; ele se rup în scurtă vreme, pe când prieteniile dintre oamenii de treabă rămân întemeiate pe totdeauna”(Isocrate).

Prietenul la nevoie se cunoaște

„Aurul îl cercăm in foc, iar pe prieteni în vremi de restriște”(Isocrate).

Bucuria împărtășită prietenului crește, adăugându-se și bucuria aceluia, iar necazul se micșorează prin mângâierea primită de la acela. „Prietenia crește de două ori bucuriile și înjumătățește necazurile”(Francis Bacon).

Manifestarea prieteniei

„Un prieten, când vede pe prietenul său iubit, se bucură și este cuprins de veselie, îl îmbrățișează cu o îmbrățișare pricinuitoare de bucurie sufletească nespusă. Chiar și când își amintește de el îi tresare inima și se întraripează; nu se simte sătul nici chiar dacă îl vede în fiecare zi. Nimic nu este al lui care să nu fie și al aceluia. Cele pe care le cere de la Dumnezeu în rugăciunea sa pentru el, pe acelea le cere și pentru prietenul său. Cunosc pe cineva care, rugându-se sfinților pentru prietenul său, îi ruga ca mai întâi să facă rugăciuni către Dumnezeu pentru prietenul său și după aceea pentru el”(Sfântul Ioan Gură de Aur).

Prietenie și îmbrățișare

Modul comuniunii în Preasfânta Treime este perihoreza, reciproca sălășluire a fiecărei Persoane întru Celelalte. Îmbrățișarea autentică este manifestarea exterioară a perihorezei între persoanele umane, după modelul dumnezeiesc. Fiecare deschide brațele pentru a-l primi întru sine pe celălalt.

„Îmbrățișarea este un mod fundamental de comunicare, este glasul tăcut care evită cursele cuvintelor, atunci când este chemat să dea expresie anumitor dispoziții de moment cu un caracter deosebit”(Părintele Filothei Faros).

Prietenie și sărutare

Sărutarea autentică este o exprimare a cinstirii. De aceea sărutăm Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, sfintele icoane, sfintele moaște, mâna preotului și mâna părinților. Sărutarea între prietenii adevărați are exact aceeași semnificație.

Valoarea prieteniei

„Cu adevărat prietenul este mai dorit decât însăși lumina. Este mai bine pentru noi să se stingă soarele decât sa fim lipsiți de prieteni”(Sfântul Ioan Gură de Aur).

Bibliografie

Filothei Faros, Firea dragostei, Ed. Egumenița.

Deorgios Mantzaridis, Morala creștină, II,  Ed. Bizantină, 2006.

Costion Nicolescu, Carte pentru îndrăgostiții care vor să se împrietenească, Ed. Sophia.

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, precum și căminul pentru copii – „Acoperământul Maicii Domnului”, unde maicile se silesc să-i îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura