Bunica Ioana, cea îndelung răbdătoare și rugătoare, a trecut la Domnul, la vârsta de 101 ani. Imagini

Bunica Ioana, așa cum o alintau maicile, era bucuria și luminița nestinsă din căminul pentru bătrâne de la mănăstirea Paltin.

După îndelungi suferințe, fiind paralizată la pat, bunica Ioana a trecut azi, 21 octombrie, la Domnul puterilor și Împărat al vieții, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin.

A plecat dintre noi, lăsând în urma ei amintirea unei inimi clade și rugătoare pentru întreaga lume. Dacă de obicei, o astfel de suferință trupească, emană în jur poate multă durere, ca energie negativă, la bunica Ioana, acest lucru era cu totul diferit. Această bătrână smerită emana o pace și o liniște adâncă ce îți umplea inima de bucurie și recunoștință, încât pentru noi, maicile, era o cinste să ai parte de o astfel de ascultare, să o poți adică îngriji.

În ultima perioadă a vieții sale, maicile care au avut ascultarea la dânsa, mărturisesc faptul că zi și noapte, mai cu seamă nopțile, se ruga neîncetat, ridicând mâinile și ochii la cer, șoptind rugăciuni, ca niște mângâieri nevăzute și pline de har.

Se ruga pentru ea, să ajungă cât mai grabnic la Domnul luminilor, se ruga pentru ceilalți bolnavi, camarade de suferință, se ruga și mulțumea cu adâncă recunoștință oricui o îngrijea sau îi oferea și cel mai mic ajutor, dar se ruga și pentru întreaga lume.

Nu o auzea nimeni cârtind sau plângându-se de crucea grea a bolii, ci doar binecuvântând și zâmbind până în ultima clipă a vieții sale. Te îmbrățișa și te săruta pe obraz sau îți săruta mâna cu care o mângâiai, atât pe cât îi era în putere, cu o dragoste ce rar întâlnești și chiar dacă făcea un efort uriaș, nu te lăsa să pleci de la dânsa fără un cuvânt de folos.

Oricum ar fi fost, de la bunica Ioana ieșeai folosit, mai bun, mai smerit, mai liniștit.

Domnul să îi primească rugăciunea și nevoința grea a bolii, pe care a răbdat-o cu multă noblețe, și să o așeze cu drepții întru Împărăția Sa cea cerească.

Fotografii de: Cristina Nichituș Roncea și Mănăstirea Paltin

 

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, precum și căminul pentru copii – „Acoperământul Maicii Domnului”, unde maicile se silesc să-i îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura