PROCESIUNE CU ICOANA ADORMIRII MAICII DOMNULUI LA GHETSIMANI, 2023

Vizionați un emoționant fotoreportaj de la Ierusalim, la prăznuirea procesiunii icoanei sfinte cu Adormirea Maicii Domnului, purtată pe brațele episcopului de Ghetsimani, în cântările psalților și călugărilor veniți din toată lumea, precum și de evlavioșii pelerini, cu ramuri de finic și făclii aprinse de inimile lor iubitoare.

Prăznuirea a început în jurul miezului nopții, cu slujba Sf. Liturghii, săvârșită o dată pe Golgota, unde Maica Domnului a strigat de durere văzând pe Fiul ei răstignit pe cruce, urmând ca o altă liturghie să fie săvârșită, în continuarea primei, la metocul Ghetsimani, vis-a-vis de Biserica Învierii, acolo unde este depusă icoana făcătoare de minuni a Adormirii Maicii Domnului, renumită prin frumusețea și măreția ei.

Dis de dimineață, la 5.00 (ora de vară) în data de 12/25, August, în zorii zilei, întreg alaiul de espicopi, monahi și pelerini din toată lumea au purces să o conducă pe Maica Domnului până la biserica ei din Ghetsimani, imitând pe apostolii care au prohodit-o pe Maica sfântă odinioară în Ghetsimani.

Procesiunea a pornit de la Metocul Ghetsimani, a continuat prin Via Dolorosa și după aceea au urmat stații pentru rugăciune la: Mănăstirea rusească a Sf. Alexandru Nevsky; la Pretoriu; la mormântul Sfinților Strămoși Ioachim și Ana și la întâiul Sfânt Mucenic Ștefan.

Poposită în curtea Bisericii Adormirii, icoana a fost depusă în mijlocul Bisericii, printre treptele cu lumânări aprinse, unde va rămâne spre închinare până la odovania Adormirii Maicii Domnului, 4 septembrie (calendarul nou).

Conform Tradiției, procesiunea este însoțită nu doar de pelerini, ci și în chip tainic, de îngeri și norii cu apostolii veniți să o petreacă pe Maica Vieții și a Luminii. Se spune că uneori acești nori sunt văzuți de către pelerini, pentru credința și mângâierea lor.

Să ne ajute Maica Domnului să o cinstim după cuviință, spre folosul nostru sufletesc și al tuturor celor ce nădăjduiesc în ajutorul ei!

Procesiunea, mai pe larg, o puteți viziona de pe portalul Patriarhiei Ierusalimului:

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, precum și căminul pentru copii – „Acoperământul Maicii Domnului”, unde maicile se silesc să-i îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura