Prin ce este Maica Domnului superioară lui Moise? Sf. Grigorie Palama

Virtuțile lui Moise și virtuțile Maicii Domnului

Aflat la vârsta de prunc, Moise a avut atât de mare neștiință, încât a ales să apuce cărbunele aprins pe care Faraon i l-a aruncat în locul aurului, ca să verifice dacă în cunoștință aruncase acela de pe capul său coroana împărătească, de aceea i s-a ars și limba și a rămas de atunci gângav.

Faptul că a aruncat la pământ coroana lui faraon, deși e un semn al curajului său sufletesc, în comparație cu lucrurile Fecioarei nu e aproape nimic.

(Pentru că Maica Domnului, la vârsta aceea,de trei ani, s-a lipsit de dragostea părintească, pentru a sluji Domnului în Templu)… pentru că ce fel de iubire ar putea oferi unor prunci o coroană împărătească din pietre prețioase, cum oferă brațul mamei și iubirea, creșterea și grija de copii a părinților?

Toate aceste singură Fecioara, dintre toate cele de o vârstă cu ea, le-a disprețuit voluntar.

Iar să alerge la o asemenea vârstă cu o îndrăgostire de netâlcuit și să rămână singură atâția ani în cele sfinte, acest lucru s-a întâmplat cumva și cu Moise. Fiindcă și el a părăsit curtea împărătească și odihnele lui Faraon, dar nu din iubire de Dumnezeu, ci din frică și forțat, și nu la o vârstă de prunc, ci de bărbat. Iar după liniștirea și luptele pentru virtute în pustie, după vederea lui Dumnezeu în munte, cu greu și în chip forțat s-a învrednicit să vadă preînchipuirile Fecioarei, adică rugul nears și să slujească ca rob. (Sf. Grigorie Palama)

Comentariu:

Din cele ce ne spune Sf. Grigorie Palama, mai mare este la Dumnezeu „îndrăgostirea” de El și lăsarea tuturor celor materiale, pentru unirea cu Domnul, lepădarea grijilor și rudeniilor, decât curajul și vitejia conducătorilor.

De asemenea mai putem învăța și faptul că dacă se întâmplă să fi fost abandonat de mic de părinții tăi și ai fost privat în copilărie de brațele călduroase ale familiei, aceasta nu te îndreptățește pe tine să devii frustrat, complexat și fără virtuți. Nu! Acolo, unde părinții trupești lipsesc, acolo Dumnezeu e mai aproape de tine ca oricând, nu trebuie decât să-ți ridici mâinile către El. Adu-ți aminte de Maica Domnului care, de la vârsta de 3 ani, a fost lipsită de dragostea părinților săi, însă răsplătită înmiit cu dragostea lui Dumnezeu, care a suplinit toate și a făcut din Maria cea mai puternică ființă din univers.

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, precum și căminul pentru copii – „Acoperământul Maicii Domnului”, unde maicile se silesc să-i îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura