Cine s-au mutat la cer cu trupul? Maica Domnului, Ilie și Enoh. Lămuriri

Și Enoh a fost mutat de la oameni, dar pentru mutarea lui nu se reunește o sărbătoare și o prăznuire a tot norodul.

A fost răpit și Ilie la cer cu un car de foc, dar această răpire nu s-a făcut în toată lumea tema unei sărbători atât de mari.

S-a mutat însă după ei și Fecioara Maria și toată lumea s-a bucurat și toate s-au umplut de extaz dumnezeiesc. Vai! Ce e minunea aceasta? Ce sunt virtutea și măreția ei atât de culminante? Ce este ea, care a pus în mișcare lumea și a desființat de la oameni întristarea, care e rodul blestemului strămoșesc și a sădit în lume această bucurie dumnezeiască ?

A fost mutat si Enoh, dar oare la cer? Să nu fie! Pentru că „nimeni nu S-a urcat la cer decât Cel care s-a pogorât din cer” și din această sfântă Fecioară S-a făcut ca noi pentru noi Cel „care”, potrivit evanghelistului, „este în cer”. Astfel că stă scris că Dumnezeu l-a mutat pe Enoh, dar nu în cer, ci tot pe pământ. Prin urmare, conchidem foarte sigur că l-a mutat într-un loc mult mai prejos decât cel în care a mutat-o azi pe Fecioara și Născătoarea de Dumnezeu. (aici Sf. Grigorie se referă și la mutarea ei în Sfânta Sfintelor, încă de când avea 3 ani).

Apoi, mutarea lui Enoh n-a folosit atât de mult neamul omenesc, nici n-a desființat păcatul…

Pentru Născătoarea de Dumnezeu, însă, ne-a deschis cerul porțile nu ca să aducă o ploaie purtătoare de foc la tot pământul și toată suflarea ca la potop, ci ca să aducă rourare și îndulcire sufletelor noastre și lumina mare și de neapropiat a Fecioarei, care luminează pe orice om care vine în lume.

Ilie a săvârșit minuni mai mari decât Enoh și a lăsat cojocul lui Elisei, ucenicul său, cu care acela a lucrat minuni de două ori mai multe.

Dar lucrurile Fecioarei sunt mult mai înalte; fiindcă nu a fost numai o minune a minunilor pe pământ și un lucru uriaș de comun folos pentru toți, dar a dăruit Fiului lui Dumnezeu din pântecul ei pielea lui Adam prin care s-au făcut atâtea minuni câte, „dacă s-ar fi scris câte una, întreaga lume, cred, n-ar fi încăput cărțile scrise”, cum a strigat foarte teologhisitorul Ioan.

(Sf. Grigorie Palama)

Puteți sprijini activitatea editorială a revistei ATITUDINI și prin Paypal.


POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, unde maicile se silesc să le îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura