PREGĂTIREA UNUI VIITOR CONFLICT MONDIAL. DE AURELIAN CHIRICA

NORII DE LÂNGĂ CURTEA NOASTRĂ

de Lt Comandor (R) Aurelian Chirica

În numărul 75 din 2022 al revistei Atitudini, a fost publicat articolul Norul de lângă curtea noastră, razboiul din Ucraina. În acel articol, au fost prezentate câteva repere istorice privind formarea statului, a limbii și a poporului ucrainean. Tot în acel articol a fost prezentat pe scurt modul în care s-a ajuns la acest conflict militar care, treptat devine un război în toată regula. În loc de negocieri pentru pace vedem escaladarea conflictului, în loc de reducerea focului pe linia frontului, vedem ofensive și contraofensive lansate de ambele părți. În locul reducerii puterii de foc a armamentului, vedem permanent mărirea acesteia și folosirea din ce în ce mai agresivă a loviturilor aeriene de ambele părți implicate în conflict.

În primul articol, vorbeam doar de un nor lângă granița noastră care speram să dispară în urma unor serioase negocieri de pace, dar acest lucru nu s-a întâmplat. El a crescut și a ajuns să ne umbrească și pe noi, începând cu problemele create în comerțul cu cereale, adâncirea nepermisă a canalului Bâstroe și darea lui în folosință pentru navele de mare tonaj, construirea pe teritoriul nostru a unor facilități tehnologice necesare confruntărilor militare, uzura ridicată a infrastructurii rutiere care nu este compensată economic, construirea de urgență a unor puncte de conexiune a magistralelor electrice și de gaze pentru ajutorarea fraților noștri de peste Prut, care   au fost serios loviți în iarna trecută de consecințele întreruperii alimentării cu energie electrică și gaze naturale. La toate acestea, se adaugă o mulțime mare de transfugi pentru care nu știm dacă Uniunea Europeană mai acordă compensări sau nu. Toate aceste probleme economice sunt cauzate de conflictul militar, la care se adaugă permanent facturile pe care le plătim pentru creșterea nivelului de pregătire și de dotare a armatei noastre.

IMAGINE DE ANSAMBLU ASUPRA FRONTULUI

Timpul a trecut, norul negru nu a dispărut, ci a crescut, s-a înnegrit și mai mult și scoate tot mai multe fulgere și tunete, iar odată cu creșterea lui cresc și problemele în țară. Dar să vedem o imagine de ansamblu asupra frontului. În urma operațiunilor militare de anul trecut și până în prezent, Rusia deține actual o zonă importantă în partea de est și sud-est a Ucrainei la țărmul mării Azov.

Asupra forțelor militare ruse de pe linia frontului, se desfășoară mult mediatizata și așteptata  contraofensivă a armatei ucrainiene, dotată cu tehnică de luptă proprie, dar și occidentală. Confruntările sunt violente, dar succese notabile ale contraofensivei nu sunt înregistrate până la această oră, ucrainienii ocupând câteva localități fără o importanță strategică deosebită, iar apărarea rusă rezistă deocamdată atacurilor. Această situație se poate schimba oricând, dar știrile adevărate sunt greu de obținut. De obicei, ele sunt puternic distorsionate de maeștri în propagandă ai celor două armate.

În toate războaiele, indiferent de mărimea și miza lor, la loc de cinste stă dezinformarea. Ea are la bază  deformarea voită a informației reale venită din zona de conflict, având inclusă o cantitate de adevăr pe care se montează un procent mai mic sau mai mare de neadevăr, convenabil scopului propus. Scopul dezinformării este de a crea o imagine deformată a realității pentru a determina inamicul să facă greșeli tactice sau strategice, cu scopul câștigării războiului. De aceea, trebuie mult discernământ în analiza informațiilor primite, din surse proprii sau externe, sau prezentate de agențiile de știri, care înclină în mod deliberat balanța în favoarea unuia sau a altuia dintre combatanți.

Una dintre problemele trupelor ucrainiene, care execută contraofensiva, este acoperirea aeriană, deoarece rușii dețin supremația aeriană în zonele ocupate. Din acest motiv, trupele de blindate ucrainiene sunt relativ vulnerabile atacurilor elicopterelor sau ale rachetelor antitanc cu rază scurtă de acțiune ale inamicului.

Un ajutor important vine și din partea specialiștilor în războiul meteorologic. Contraofensiva trupelor ucrainiene se bazează pentru străpungerea liniei frontului de forțe, pe infanterie mecanizată, sprijinită de tancuri și lansatoare de rachete. Aceste mașini grele de luptă, tancuri, transportoare mașini ale infanteriei, au nevoie de un teren uscat pentru deplasare, deci de o vreme uscată, care să permită manevra de forțe și mijloace pe câmpul de luptă, fără a se împotmoli.

Pentru realizarea acestui deziderat, specialiștii în manipularea vremii opresc fronturile cu precipitații care vin din vestul Europei pe o zonă care cuprinde și România, iar majoritatea ploilor masive se opresc la limita de est a Carpaților, puține trecând de această barieră naturală, să ajungă la râul Siret. Dacă mai continuă mult contraofensiva, vom avea secetă în Moldova.

Tot pentru blocarea zonală a contraofensivei ucrainiene a fost distrus și barajul de pe râul Nipru de la Nova Kahovka unde s-au înregistrat multe pierderi de vieți omenești și mari distrugeri materiale. Pentru a întări rapid sprijinul aerian al trupelor proprii și pentru a putea avea supremația aeriană, Ucraina face nenumărate demersuri pentru a obține avioane de luptă performante F16 de producție americană și Gripen de producție suedeză, de la terțe state dispuse să-i sprijine. Deja, au trimis piloți militari pentru a se pregăti în manevrarea acestor unelte ale morții. Aviația de luptă costă mult o țară, de aceea se caută permanent noi surse de finanțare.

Săptămâna trecută, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunța aprobarea unui nou ajutor pentru Ucraina. De peste ocean, pe situl agenției Reuters[2] apare știrea că parlamentarii americani doresc să adopte o lege prin care bunurile indisponibilizate ale Rusiei, în urma conflictului militar cu Ucraina, să poată fi folosite financiar de ucrainieni pentru acoperirea cheltuielilor curente de război. Lumea, de la o vreme, vorbește mult despre război și doar timid de pace. Agenția de știri Agerpres arată câte planuri de pace există, dar nu sunt acceptate de Ucraina. „Ucraina nu este interesată de o încetare a focului care să fixeze câştigurile teritoriale ale Rusiei, dar doreşte retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul său, ca plan de pace, a declarat principalul consilier diplomatic, Ihor Jovkva. Ucraina a respins planuri de pace venite din partea Chinei, Braziliei, Vaticanului şi Africii de Sud în ultimele luni. „Nu poate exista un plan de pace brazilian, un plan de pace chinez sau unul sud-african când vorbim despre războiul în Ucraina”, a declarat Jovkva în interviul pentru Reuters, realizat vineri seara[3].

ROMÂNIA ȘI BELARUS ÎNCOTRO?

În jurul nostru, mai apar nori deocamdată gri, dar care pot deveni rapid negri și de care trebuie să ținem cont deoarece ne pot afecta. Un actor important în ecuația poziționării puterilor militare devine în zilele acestea Republica Belarus. Această țară este situată în partea de est a Poloniei și respectiv în vestul Rusiei, având Lituania la nord și Ucraina la sud. La începutul conflictului din această zonă s-a încercat fără succes invadarea de către forțele ruse a capitalei Ucrainei Kiev. Rusia și Belarus au semnat la sfârșitul lunii mai 2023, un acord pentru transferul de arme nucleare tactice ale Moscovei în țara vecină. Este pentru prima dată când după terminarea „războiului rece”, Rusia transferă armament nuclear altor țări. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu a declarat că acestea vor fi controlate de către forțele rusești. El a mai spus că acordul vine în contextul în care amenințările la granițele vestice ale celor două state sunt în creștere.

Dacă privim harta, Belarusul este un avanpost important în strategia războiului ucrainean amenințând astfel Ucraina, Polonia și Lituania, dar și țări mai îndepărtate. Trebuie menționat că președintele Alexandr Lukașenko nu a dorit să implice forțele armate ale Belarusului în acest conflict, dar a acceptat desfășurarea de arme nucleare tactice, sub comanda rusă. „Armele nucleare tactice rusești vor fi desfășurate fizic pe teritoriul Belarusului în câteva zile, mai devreme decât a fost anunțat anterior”, a spus marți președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, potrivit Reuters, care citează agenția de presă de stat, Belta.

Alt norișor se arată în nordul regiunii Kosovo, unde mocnește un conflict etnic mult mai vechi pe cale să erupă, care poate ușor degenera în conflict militar. Comandamentul Central al SUA a anunțat, pe 14 iunie, că avioanele de vânătoare stealth F-22 Raptor au fost desfășurate în Orientul Mijlociu, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre SUA și Rusia pe cerul Siriei, dar și legat de războiul Rusiei din Ucraina, potrivit Air&Space Forces Magazine. Această știre a apărut și pe siteul https://www.military.com/.

Mișcarea vine după mai multe incidente importante între avioanele rusești și americane din regiune și chiar în apropierea SUA, în ultimele luni.

Pe 11 mai, Comandamentul Apărării Aerospațiale din America de Nord a identificat și interceptat șase avioane rusești care operau în spațiul aerian de lângă Alaska. Gruparea de avioane rusă includea bombardiere Tu-95, aeronave cisternă  IL-78 și avioane de vânătoare Su-35. Pe de altă parte, Ungaria, la fel ca și Turcia, se opune aderării Suediei la NATO. Pentru acest lucru SUA blochează temporar livrarea sistemelor de rachete HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) în valoare de 723 milioane dolari până la schimbarea poziției acestei țări, potrivit Washington Post.

În loc să îngroape securea războiului, statele se înarmează din ce în ce mai puternic pregătind un viitor conflict mondial. Doar bunul Dumnezeu știe când va fi acesta și din acest motiv, noi trebuie să rămânem treji și vigilenți, „ca iepurii pe hat”, cum spunea Părintele Justin.

Sf. Evanghelie după Matei cap. 24:6-10 ne învață: „Şi veţi auzi de războaie şi de zvonuri de războaie; luaţi seama să nu vă speriaţi, căci trebuie să fie toate, dar încă nu este sfârşitul. Căci se va ridica neam peste neam şi împărăţie peste împărăţie şi va fi foamete şi ciumă şi                 cutremure pe alocuri. Dar toate acestea sunt începutul durerilor. Atunci vă vor da pe voi spre asuprire şi vă vor ucide şi veţi fi urâţi de toate neamurile pentru numele Meu. Atunci, mulţi se vor sminti şi se vor vinde unii pe alţii; şi se vor urî unii pe alţii”.

Din aceste motive, trebuie să sporim în rugăciune, să curățim permanent sufletele noastre și să ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos pentru iertarea păcatelor noastre și să ne rugăm Lui, din tot sufletul, pentru pace și înțelegere în lume. Altfel, mulți dintre noi nu vom mai fi.

[1] Harta frontului din Ucraina. Generalul-maior Cătălin Tomescu explică unde sunt direcțiile de acțiune ale ucrainenilor

Imagine preluată de la https://www.defenseromania.ro/rusia-recunoaste-cu-jumatate-de-gura-ca-in-unele-zone-ale-frontului-fortele-de-ocupatie-sunt-impinse-inapoi_623139.html

[2] https://www.reuters.com

[3]https://www.agerpres.ro/politica-externa/2023/05/30/planul-de-pace-al-kievului-singura-cale-de-a-pune-capat-razboiului-cu-rusia-consilier-al-lui-zelenski–1116517.

(Mai multe aflați în Revista Atitudini Nr. 80)

 

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, precum și căminul pentru copii – „Acoperământul Maicii Domnului”, unde maicile se silesc să-i îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura