SF. IOAN GURĂ DE AUR: DESPRE VENIREA DUHULUI SFÂNT. RUSALIILE ȘI ÎMPĂCAREA CU DUMNEZEU

Venirea Duhului Sfânt, Rusaliile, totdeauna o putem sărbători, pentru că El rămâne cu noi în veac, după cuvântul lui Hristos: „Cel ce Mă iubește pe Mine, va păzi poruncile Mele și Eu voi ruga pe Tatăl Meu și alt Mângâietor vă va da vouă, ca să rămână cu voi în veac: Duhul adevărului” (Ioan 14: 15-17).

De multe ori s-au pogorât pe pământ multe bunătăți pentru întreg neamul omenesc. Dar bunătăți ca acestea de azi nu s-au pogorât mai înainte…

N-a pogorât Dumnezeu azi mană, sau foc sau ploaie, ci ploaie de haruri duhovnicești. Nori au fost pogorâți de sus nu pentru ca să facă să rodească pământul, ci ca să înduplece firea omenească să dea Celui ce a făcut pe oameni rodul virtuții.Cei ce au primit o picătură din acei nori au uitat îndată că sunt oameni și au umplut pe neașteptate pământul de îngeri; nu erau îngeri din cer, ci oameni care arătau în trupul acesta omenesc virtutea puterilor celor netrupești. Nu s-au pogorât îngerii cei de sus jos, ci minunat lucru era că oamenii cei de jos s-au urcat la virtutea îngerilor de sus. Nu mergeau pe pământ cu sufletele dezbrăcate de trup, ci, rămânând în trupuri, au ajuns prin voință îngeri.

Acum zece zile firea noastră s-a urcat pe tronul cel împărătesc, iar astăzi S-a pogorât Duhul cel Sfânt la firea noastră. A urcat Domnul pârga noastră și a pogorât Duhul cel Sfânt. Alt Domn este Cel ce împarte darurile acestea, căci Duhul este Domn și Tatăl și Fiul și Sfântul Duh împart între Ei iconomia mântuirii noastre. Încă nu au trecut zece zile de la Înălțare și Hristos ne-a și trimis haruri duhovnicești, darurile împăcării noastre cu Dumnezeu. Ca să nu se îndoiască nimeni, ca să nu se întrebe: „Ce a făcut oare Hristos înălțându-Se la cer? Oare, a împăcat pe Tatăl? Oare L-a făcut milostiv?”, de aceea Hristos, voind să ne arate că L-a împăcat pe Tatăl cu firea noastră, ne-a trimis îndată darurile împăcării.

Într-adevăr, după ce dușmanii se împacă și ajung la înțelegere, îndată după împăcare urmează urări de sănătate, ospețe și daruri.

Și ca să vedeți că darea Duhului Sfânt est un dar al împăcării cu Dumnezeu, voi încerca să vă conving din Scripturi. Mai întâi vă voi da o probă contrară, adică vă voi arăta că Dumnezeu oprește Harul Duhului când este supărat pe noi. Am să vă fac mai întâi dovada aceasta, ca să vă conving că absența Duhului Sfânt arată că Dumnezeu e mâniat, și ca să cunoașteți că S-a împăcat cu noi, când vedeți că trimite din nou Duhul; că dacă nu S-ar fi împăcat, n-ar fi trimis Duhul Sfânt….

  • Dar, spune-mi, pentru ce nu s-a dat Duhul înainte de Răstignire?
  • Pentru că omenirea era în păcat, în greșeală, în vrăjmășie, în necinste. Pentru că nu Se jertfise Mielul Cel ce ridică păcatul lumii (Ioan 1: 29).

Așadar, pentru că nu Se răstignise încă Hristos, nu se făcuse nici împăcarea; iar o dată ce nu se făcuse împăcarea, pe bună dreptate nu S-a trimis nici Duhul, pentru că trimiterea Duhul e dovada împăcării. De asta și Hristos zice: „Mai de folos vă este vouă ca Eu să Mă duc, că de nu Mă voi duce Eu, Acela nu va veni” (Ioan 16:7).

(Fragment din Sfântul Ioan Gură de Aur, Predici șa sărbători împărătești)

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, precum și căminul pentru copii – „Acoperământul Maicii Domnului”, unde maicile se silesc să-i îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura