A iubit și a suferit mult… pentru familie, pentru țară și pentru Dumnezeu. Un crez pentru care astăzi prea puțini mai luptă…
Cu o copilărie și tinereți înlăcrimate, din care i s-a furat bucuria de a fi alături de tatăl ei, surghiunit pentru vina de a crede în Dumnezeu și Neamul său, dar niciodată îngenunchiată, Monica Luminița Gyr a luptat până la capăt, în numele unei sfinte libertăți, împotriva opresiunii comuniste și a biruit!
Luminița de la capătul tunelului a biruit întunericul cenzurii și a luminat cu putere și mai mare, după căderea cortinei roșii. Datorită acestei doamne nobile a pământului românesc, manuscrisele cu poemele geniului literar, Radu Gyr, au dăinuit și au putut vedea lumina tiparului.
Numai Dumnezeu știe prin câte traume și suferințe o fi trecut fiica poetului temnițelor comuniste, căreia, din închisoare, Radu Gyr avea să îi dedice o frumoasă poezie, ce se afla pe buzele și în inimile tuturor înlănțuiților tătici…
Are tata o fetiță
Luminiță.
Pași de vis și mânușiță
de crăiță.
Când prind umbrele să cadă
în livadă,
păunițe de zăpadă
vin s’o vadă.
Sună merii’n cinstea ei
clopoței,
și albine-aduc cercei
de scântei.
Cântă crinii pe vioare
de ninsoare,
melcii spun istorioare
mici cu soare.
Dar în casa argintie
de hârtie,
doar tăticul prost mai scrie
și nu știe
că de dragul luminiții
licuricii
au aprins la geam aglicii,
iar piticii
au cărat o lună mare
în spinare,
și-au proptit-o’n casa noastră
de fereastră.
Cu un suflet delicat ca poezia românească, a străbătut cu tărie o societate reeducată, insensibilă, surdă la suferințele martirilor ei.
Prin desele comemorări, conferințe, cenacluri, unde recita și pe de rost pagini întregi din poeziile monumentale ale ilustrului poet, Monica Luminița Gyr, alături de soțul dânsei, Dinu Popa, au reabilitat memoria marelui Poet al temnițelor comuniste.
Astăzi, cu siguranță, la cei 89 de ani rânduiți pe pământ, a plecat ca o steluță luminoasă spre Lumina cea Veșnică, alături de cei pentru care a luptat toată viața: familie, patrie și Dumnezeu!
Veșnică să-i fie pomenirea și Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să o așeze cu drepții și mărturisitorii Neamului Românesc, întru Împărăția Sa!
Înmormântarea va avea loc duminică, în jurul orei 12.00, după Sf. Liturghie, în Timișoara, localitatea Ghiroda.
Puteți sprijini activitatea editorială a revistei ATITUDINI și prin Paypal.
POMELNICE ȘI DONAȚII
Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…
Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, unde maicile se silesc să le îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.