Ce votăm și cum votăm de fapt la Referendum?


Unii se tem că la Referendum vor vota de fapt altceva, întrebarea trecută pe buletinele de vot, părându-li-se unora ambiguă, lăsând loc de multe interpretări. Dar de fapt, nu este nimic nou, nu este nimic ambiguu. Redăm aici un răspuns edificator al jurnalistului Cătălin Sturza, preluat din ziarul ziarul Adevarul:

Lasă loc de interpretări întrebarea Referendumului? Se poate frauda votul?

Răspunsurile pe scurt: nu, nu. Răspunsul mai pe larg în cele ce urmează – cu precizarea că ambiguitatea întrebării şi fraudarea vor fi principalele teme false vehiculate în următoarea perioadă de opozanţii iniţiativei susţinute de cele trei milioane de cetăţeni. Le voi demonta rapid în cele ce urmează şi încă aştept cu interes argumente mai consistente; sau, pur şi simplu, argumente care să poată să fie folosite de aceşti opozanţi.

A. Lasă loc de interpretări întrebarea Referendumului? Legea nr. 3/2000 privind desfăşurarea în general a referendumurilor (legea cadru), la capitolul Referendumul pentru revizuirea Constituţiei, precizează, la articolul 7: Cetăţenii care participă la referendum au dreptul să se pronunţe prin “DA” sau “NU” la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: “Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma aprobată de Parlament?” Prin urmare, aceasta este formularea standard impusă de lege pentru întrebarea ce se pune la o revizuire constituţională şi e prevăzută ca atare de lege.

Întrebarea care se va găsi pe buletinul de vot nu conţine nici un fel de „portiţă secretă” şi nu este un „cal troian”. Întrebarea este perfect închisă şi foarte precisă. Există o singură lege de revizuire a Constituţiei (1) care este votată de Parlament (2). Acea lege clarifică definiţia Căsătoriei între un bărbat şi o femeie la art 48, alin. 1 al Constituţiei. Nu există în acest moment alte legi de revizuire avizate de CCR, iar dacă ar exista, acestea ar trebui să treacă, la rândul lor, prin Parlament. De ce nu e trecută, totuşi, o formulă mai clară pe buletinele de vot? La astfel de consultări pot exista uneori revizuiri a câte 50 de articole – aşa cum s-a întâmplat în 2003. Ar fi imposibil să fie trecute pe buletinul de vot întrebări separate despre fiecare alineat în parte. Faptul că de data asta doar un singur articol e supus revizuirii nu schimbă principiul şi formula standard. Şi, încă o dată, legea publicată în Monitorul Oficial (pe care o puteţi verifica oricând în online) este despre înlocuirea termenului “soţi” cu expresia „un bărbat şi o femeie” în privinţa căsătoriei, în cadrul art. 48 alin. 1 din Constituţie.

Câteva precizări suplimentare: a) Referendumul acesta este decizional pe aprobarea legii – dacă Referendumul este validat, Legea va fi aplicată imediat; b) Referendumul din 2009 a fost unul consultativ, de aceea întrebarea, acolo, a fost formulată altfel; c) Întrebarea de acum este identică cu cea de la Referendumul constituţional din 18-19 octombrie 2003, care s-a desfăşurat TOT în două zile. Atunci s-au prezentat la vot 55,7% dintre alegători, adică aproximativ 10 milioane de oameni.

B. Se poate frauda votul?

Un influencer care a lansat şi în trecut alarme false a aruncat în piaţă următoarea teorie, îndeaproape înrudită cu teoriile conspiraţiei: Referendumul de pe 6-7 octombrie este o repetiţie a fraudării alegerilor generale de mai târziu. Argumentul? Pentru că s-a decis votarea în două zile şi pentru că nu se aplică supravegherea electronică a votului la referendum. Afirmaţiile sunt incorecte factual şi contradictorii. Dacă guvernul a prevăzut două zile de votare, asta, în mod previzibil, va scădea presiunea îndeplinirii baremului de validare. Ce trebuia făcut într-o zi va fi făcut acum în două. Probabilitatea abuzurilor scade. În ceea ce priveşte supravegherea electronică a votului, aceasta nu este cerută de lege. Ar fi trebuit ca guvernul să prevadă în mod special în OUG-ul de organizare a Referendumului o astfel de supraveghere – dar nu a făcut-o. Face acest lucru ca referendumul să fie fraudabil? În nici un caz nu mai mult şi nu mai puţin decât alte alegeri sau referendumuri care s-au desfăşurat fără acest sistem. Şi, dacă există temerea fraudării, există şi soluţiile: observatori în cadrul circumscripţiilor de vot. Atât cei care se opun temei Referendumului, cât şi cei care o susţin îşi pot numi observatori pe 6 şi 7 octombrie. Sunt soluţii eficiente care au funcţionat şi în vremuri mult mai tulburi, în anii ‘90.

Dar, de fapt, astfel de teze false sunt lansate pe piaţă dintr-un motiv simplu: nu din temeri sincere, ci cu scopul de a crea confuzie şi de a scădea încrederea oamenilor în exerciţiul democratic al Referendumului. Ţinta, în fapt, este demoralizarea celor care susţin tema şi distrugerea încrederii. Problema este că astfel de tactici sunt cu dublu tăiş. Iar pe măsură ce tot mai mulţi oameni ajung să înţeleagă că aceste alarme nu sunt legitime, aceştia îşi vor pierde încrederea în influencerii care le lansează şi vor fi şi mai determinaţi să iasă la vot.

 

 


  • Posted by gabrielanaghi On 23 septembrie 2018

    Spunand DA la referendum,o fac cu adanca convingere,dragoste si recunostinta fata de Martirii,Mucenicii, Eroii neamului romanesc,aducandu-le si de aceasta data prinos de adanca multumire pentru jertfa lor,indeosebi Legionarilor si simpatizantilor Legiunii Arhanghelului Mihail,in frunte cu Capitanulul ei, Corneliu Zelea Codreanu.

    Este o marturisire in fata Adevarului Hristos,o iubire inalta pentru perfectiunea zidirii Sale,BARBAT si FEMEIE,care impreuna si numai ei impreuna pot deveni prin taina casatoriei,un singur trup si un singur suflet,adica o FAMILIE,in fata lui Dumnezeu si a oamenilor,binecuvantata cu nastere de prunci(atunci cand Domnul binevoieste)
    Nu exista nimic altceva,nu exista nici un compromis.
    Cel care incearca sa schimbe legea divina,se autodeclara vrajmas al lui Dumnezeu.
    Acest referendum ,ne ofera sansa de a pretui odata in plus viata,acest sublim si fara seaman dar,oferit de Atotputernicul ,zidirii Sale,sa nu o irosim in zadar,sa o pretuim la adevarata ei valoare,care include dorul nostru de Dumnezeu,care isi cauta drumul in orice clipa catre EL.
    Ca medic am o datorie sfanta ,de la care nu pot sa abdic.
    Primum non nocere,(înainte de toate, sa nu faci rău) sau principiul non-vătămării este un principiu etic fundamental,filosofic, pe care se bazează medicina,din antichitate pana in zilele noastre.
    Maxima acesta este deseori invocata, cu toate ca originile ei sunt destul de neclare. Dincolo de ea, juramantul lui Hipocrate exprima si el in mod clar atat principiul nefacerii raului, cat si principiul binefacerii: „Voi folosi tratamentul pentru a ii ajuta pe bolnavi in conformitate cu abilitatile si judecata mea, dar nu il voi folosi niciodata pentru a ii rani.”
    Dandu-ne acordul (prin neparticipare la vot),ne declaram impotriva sanatatii fizice si psihice a omului,chiar daca el a abdicat cu buna stiinta de la aceasta.
    Nimeni si nimic nu trebuie sa stea in fata deciziei noastre.
    Daca elitele sionisto-masonice au decis pentru noi(cum s-a intamplat in majoritatea tarilor lumii,care au aprobat casatoria dintre doua persoane de acelasi sex,neexistand o precizare concreta in sistemul legislativ),trebuie sa le raspundem clar si raspicat”Pe aici nu se trece”-deviza născută pe câmpul glorios de luptă al Mărăşeştilor,din iulie-august 1917, care apartine marelui si curajosului general Eremia Grigorescu,care a rostit înălţătoarele şi emoţionantele cuvinte: „Pe aici nu se trece!“, ceea ce s-a adeverit. „Faceţi din piepturile voastre scutul de apărare a ţării, scut de care inamicul să se prăbuşească, să se sfărâme. Gândiţi-vă la gloria străbună, când strămoşii apărau ţara cu măciuca, dar n-au îngăduit să o calce duşmanul şi v-au lăsat-o vouă moştenire. Ei erau puţini la număr, dar mari şi năprasnici în luptă. Voi apăraţi ţara cu arma şi tunul. Arătaţi-vă demni de ei!“
    Pariciparea la acest referendum,in care vom vota clar si raspicat DA,este o ofensiva impotriva raului deghizat in forme incredibile,care ne razboieste ,dorind sa insele vigilenta si buna noastra credinta.
    Cred ca sunt in asentimentul confratilor mei si a tuturor oamenilor de pe cuprinsul tarii,cand spun: „prieten mi-e Platon, dar mai prieten mi-e adevărul!” Pentru că nu trebuie să uităm niciodată că, atunci când este la mijloc fiinta umana zidita de Dumnezeu, mai ales în postura lui de pacient suferind de nesănătate, nu este permis să nu ținem cont de faptul că „primum non nocere”!
    Minoritatilor sexuale nu le este necesara aprobarea noastra tacita de a se casatori,cand deja o pot face cu nonsalanta,cat urmarile negative,pe care le-ar avea lipsa revizuirii constitutiei.
    Acestea au fost discutate pe larg.
    As adauga din punctul meu de vedere,ca esecul revizuirii constitutiei constituie un atac premeditat la viitorul acestei natii.Nici nu admit ca asa ceva va fi posibil…dar daca…cetatenii tarii ar trebui sa se gandeasca la urmarile ,care ii asteapta:

    -lumea ostila,nepotrivita cu idealurile ,convingerile si credinta in care vor creste,copiii acestui neam obidit,tradat si vandut

    -afrontul adus credintei noastre ortodoxe stramosesti,pentru care au luptat voievozii si eroii acestui scump pamant(suntem si ramanem o tara declarata majoritar ortodoxa)

    -toti romanii trebuie sa inteleaga ca nu putem sa ne lepadam de Hristos,(caci despre asta este vorba),atunci cand puterile intunericului au decis peste capul nostru.

    -alegerea lor (ma refer la comunitatea LGBT)este problema lor si nimeni nu incearca sa le anuleze decizia luata in cunostinta de cauza.Respectam aceste lucruri,ii respectam si le cerem ca si ei sa respecte optiunile si deciziile noastre ca majoritari in tara unde locuim impreuna.
    Daca se simt inconfortabil aici,nimeni nu-i retine sa-si gaseasca alt loc in primitoarea de straini,Europa.

    Aici se potrivesc cuvintele IPS Mitropolit de Nevrokopi, Nathanail (Patriarhia Bulgariei) in scrisoarea de susţinere a Stareţului Sfintei Mănăstiri Vatoped, Arhimandritul Efrem :

    „*Acela care a îngăduit această încercare va arăta în cel mai categoric chip adevărul şi va răsplăti durerea provocată de cruzimea şi nesăbuinţa omenească.Nu au citit, se vede, vrăjmaşii niciodată Sfânta Scriptură şi nici ceea ce Însuşi Domnul i-a spus lui Pavel: „Greu îţi este să loveşti în ţepuşă cu piciorul” (Fapte 26, 14).
    Am însă şi mâhnire, văzând că omenirea se îndepărtează cu ritmuri repezi de Dumnezeu. Îl dispreţuieşte pe Dumnezeu şi declară dumnezeu propriul sine…

    Am mâhnire, pentru că nu doar în Grecia, ci şi în alte ţări unde există o Ortodoxie luptătoare, urâtorul de bine, prin instrumentele sale, încearcă să provoace lovituri şi să zdruncine credinţa oamenilor în Biserica Ortodoxă, ca să poată, aşa cum crede el, să-şi săvârşească nederanjat lucrarea distrugătoare…

    Lupta este dură şi grea, pentru că răul are de partea lui toate mijloacele de comunicare şi manipularea opiniei publice devine mult mai uşoară pentru aceştia.

    Însă adevărul este aur şi aurul, oriunde s-ar afla, străluceşte.

    Le răspundem,din nou tuturor celor care nu ne inteleg si nu sunt de acord cu noi:

    „Greu îţi este să loveşti în ţepuşă cu piciorul” (Fapte 26, 14).

    *https://www.pemptousia.ro/2011/12/%E2%80%9Egreu-iti-este-sa-lovesti-in-tepusa-cu-piciorul%E2%80%9D-fapte-26-14/

  • Posted by Liliana Liana On 27 septembrie 2018

    De ce nu s-a specificat….revizuirea Constituției privind familia..sa nu mai existe speculații?

  • Posted by florentina On 15 octombrie 2018

    @LILIANA LIANA :preoti induhovniciti ne-au indemnat sa votam cu DA atunci de ce sa ne indoim ?! de exemplu PR.PETRU IRIMESCU (parohia Radaseni) ne-a zis sa mergem la referendum sa votam pt familia traditionala.

Post a Comment

(required. But it will not be published)