Comunicat al Mănăstirii Paltin Petru-Vodă cu privire la întâlnirea cu Mitropolitul Ierotheos Vlachos

paltin-1COMUNICAT

În ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Paisie Velicicovschi (15 noiembrie a.c.), o parte din soborul Mănăstirii Paltin Petru Vodă a avut duhovniceasca bucurie a unei întâlniri, la Mânăstirea Neamţ, cu Î.P.S. Ierόtheos Vlachos. Înaltpreasfinția Sa la rugămintea maicilor şi cu mijlocirea Î.P.S. Teofan, a răspuns întrebărilor și frământărilor obştii mănăstirii, întrebări care au privit în primul rând Sinodul din Creta şi felul în care trebuie iubitorii de Dumnezeu să se poarte faţă de acesta, faţă de ierarhii ce l-au acceptat și faţă de Biserică.

În duhul iubirii de Adevăr şi al mărturisirii creştine, Î.P.S. Ierόtheos Vlachos a răspuns întrebărilor pe larg. În esenţă, după o scurtă și profundă prelegere despre dobândirea Harului în viața noastră duhovnicească, Înaltpreasfinția Sa a arătat că Sinodul din Creta a fost o lovitură şi pentru el, personal, ca ierarh ortodox; dar a fost o lovitură şi pentru Biserică. A vorbit despre lipsa de sinodalitate a Adunării cretane, despre faptul că „Sinodul din Creta” a fost în realitate doar o „Sinaxă lărgită a Întâistătătorilor”. A amintit gestul incredibil al Patriarhului Serbiei de a semna actele cu toate că 17 episcopi sârbi din 24 s-au opus, ceea ce face nule documentele cretane. Dar a amintit şi alte grave probleme din organizarea şi desfăşurarea sinodului. Lipsa pregătirii şi a trăirii teologice a unui uriaş număr de ierarhi este doar una dintre ele.

Î.P.S. Ierόtheos Vlachos ne-a mărturisit că a avut două luni de acedie [întristare adâncă] provocată de Sinodul din Creta, dar a trecut peste ea prin încrederea în Capul Bisericii, Iisus Hristos şi, totodată, prin conştiinţa datoriei faţă de Acesta. Calea cea bună, a arătat duhovnicescul mitropolit, este aceea a luptei pentru mărturisirea adevărului şi combaterea greşelilor Sinodului din Creta înlăuntrul Bisericii. Trebuie ca toţi credincioşii, împreună cu episcopii să caute căi de îndreptare. Greşelile din Creta, a subliniat Î.P.S. Ierόtheos, nu sunt un accident, ci rezultatul infiltrării în Biserică a unor teologii străine, eterodoxe, de ani de zile. Combaterea lor trebuie făcută şi se poate face doar în Biserică, cu multă nevoinţă teologică în trăire şi cuvânt. Despărţirea de episcop poate duce uşor la căderi şi mai mari, la rupturi ireparabile. „Consider că propunerea pe care a făcut-o Biserica Greciei la Sinodul din Creta este antiortodoxă, dar cu toate acestea și în Sf. Munte am spus: Nu! Vom rămâne în Biserică ca să corectăm și ca să răsturnăm această situație”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.

Maicile şi părinţii Mănăstirii Paltin Petru Vodă au primit astfel încă o confirmare a corectitudinii poziţiei avută de multă vreme. După cuvântul Părintelui Justin Pârvu, până la – ferească Dumnezeu! – împărtăşirea comună cu eterodocşii (în privința ecumenismului), până la adeverirea unei erezii cu capul descoperit în Biserică, legătura cu ierarhii nu se rupe. Dar nici mărturisirea cea bună nu se opreşte! Mitropolitul Ierόtheos a adăugat: „În acest moment eu nu consider că acest text introduce o erezie. După cum v-am spus nu este un text teologic, este un text diplomatic. Are poziții antiortodoxe, dar nu spune clar că ereticii sunt biserică, ci îi numește biserici eterodoxe. Pentru mine acest lucru nu spune nimic pentru că fie va fi biserică adevărată, nu eretică, fie vor fi eterodocși, deci nu sunt biserică. În text există și alte probleme. Pentru mine cel mai grav este referirea la C.M.B”. Despre aceste probleme teologice și altele, Mitropolitul ne-a îndemnat să luptăm din interiorul Bisericii, fără atitudini extreme.
Osteneala obştii Mănăstirii Paltin de a aduna şi de a duce mai departe cercetările teologice privitoare la Sinodul din Creta, de a apăra Învăţătura Ortodoxă în faţa alunecărilor cretane, a primit astfel o nouă binecuvântare arhierească. Armonia dintre Î.P.S. Teofan Savu şi Î.P.S. Ierόtheos Vlachos dă nădejdi bune de îndreptare a alunecărilor cretane. Bucurându-se de tot ceea ce s-a făcut şi se face bine, Mănăstirea Paltin va încerca mai departe, în duhul Părintelui Justin Pârvu, să ajute la ferirea de orice înfăţişare a răului, astfel încât, toate cercetându-se, să se păstreze doar ce este bun.
Sursa: Mănăstirea Paltin Petru Vodă

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, precum și căminul pentru copii – „Acoperământul Maicii Domnului”, unde maicile se silesc să-i îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

7 thoughts on “Comunicat al Mănăstirii Paltin Petru-Vodă cu privire la întâlnirea cu Mitropolitul Ierotheos Vlachos

 1. elenaadriana popa says:

  iertati-ma ..s-aajuns la impartasirea comuna ….
  poate asteptati sa vina ereticii sa se impartasesca in manastirea dumneavoastra……
  si poate o sa pomeniti arhierei eretici pana atunci….
  dar la bisericile de mir …..se impartasesc comun….
  Daca ..un cuplu format dintr-o fata ortodoxa ..si un baiat catolic ….sunt cununati in biserica ortodoxa …fara ca macar sa i se faca mirungerea tanarului….se recunoaste botezul catolic ..ceea ce incalca Crezul….si daca cei doi mai sunt si impartasiti……S-A AJUNS LA POTIR???
  CE ALTCEVA MAI ASTEPTATI???
  ACEST LUCRU S-A INTAMPLAT …

  • redactor says:

   Nu cunoastem sa se fi ajuns la impartasirea in comun. Daca aceste lucruri se petrec in unele locuri, este de datoria dvs sa semnalati episcopilor acolo unde ati sesizat astfel de abateri. La Sinodul din Creta nu s-a stabilit impartasirea cu eterodocsii.

 2. ban says:

  Adeverirea unei erezii cu capul descoperit inseamna adeverirea ei in public, ceea ce episcopii nostri fac in predicile lor, deci sunt eretici; inseamna ca acum e timpul sa inceteze pomenirea lor. Degeaba va amagiti, tot in iad ardeti daca il mai pomeniti.

 3. Marius says:

  Se spune in comunicare ca 17 episcopi sarbi din 24 au refuzat sa semneze documentul ,dar IPS Teofan cu „capul” BOR = masonul Daniel au semnat documentele .Cum de nu le vedeti,cum de m-ai sunt pomeniti la slujbe?

 4. mihai says:

  chiar pr. aldea intrun articol in prezenta publicatie condamna sinodul cretan, ok ft bine ai facut tu pr aldea ca ai condamnat sinodul tilharesc, insa ce te faci cand pr aldea la gasit principalul vinovat pe irineu al serbiei de parca acesta sa dus singur de a votat acolo in creta, insa nici o vorbulita despre ierarhia din b.o.r care in frunte cu daniel fara exceptie au votat cu ambele maini iereziile de acolo

 5. Ovidiu says:

  Doamne ajuta!
  Iarta-ma Mihai, dar comentariile defaimatoare nu ajuta decat la slabirea Bisericii!.
  Domnul Nostru Iisus Hristos a dorit sa pastreze unita Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica!
  Sa-I lasam deci pe cei smeriti si cuviosi sa vorbeasca.
  Iar noi ceilalti, pacatosii doar in tacere bine graitoare.
  Si rugaciune!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura