 |
|

Luând aminte la neliniștile exprimate de numeroși ortodocși asupra unor documente aprobate la Sfântul și Marele Sinod din Creta, îndeosebi asupra documentului „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine”, aduc următoarele precizări conform conștiinței mele:
1. Contribuția delegației Bisericii Ortodoxe Române, inclusiv asupra documentului amintit, a fost întru totul ancorată în tradiția Sinoadelor Ecumenice și a predaniei ortodoxe. Contribuția s-a concretizat în amendamente acceptate de delegațiile celorlalte Biserici Ortodoxe, prin prestanța teologică și duhovnicească a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a ierarhilor din delegație.
2. Dată fiind maniera imprevizibilă în care au decurs dezbaterile și modificările aduse pe textul „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine”, documentul final suferă, încă, în opinia mea, de ambiguități și exprimări neclare teologic și ecleziologic, în pofida amendamentelor delegației românești. Acest lucru a fost exprimat public de mitropoliți care au participat la lucrările Sinodului din Creta, cum ar fi, de pildă, IPS Hierotheos Vlachos, din delegația Bisericii Greciei, sau IPS Neofit de Morfou din delegația Bisericii Ciprului, dar și de către alți ierarhi participanți.
3. În concordanță cu propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel din cadrul lucrărilor Sinodului din Creta, ca întrunirile sinodale panortodoxe să devină periodice, cred că documentul „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine” ar trebui să fie supus, în continuare, dezbaterilor și modificărilor, astfel încât acesta să fie corespunzător așteptărilor comunităților ortodoxe și nevoilor creștinilor de pretutindeni.
Episcopul Macarie Drăgoi
|
sursa: aici
Similare

Publicat pe 12 iulie 2016
“DEZBINA SI CONDUCE!” – Este stiut ca orice tara si popor care se dezbina,va fi stapanit. Pe noi, ca popor, nu ne-a stapanti nimeni cat timp am avut credinta puternica in Dumne-zeu si unitate deplina, insa daca tara si poporul isi uita tot mai mult radacinile din care se trage si isi pierde astfel adevarata credinta stramoseasca, care este divina si singura noastra salvare si binecuvantare, rezumandu-se doar la o credinta formala, atunci vom trai ca robi in propria tara si nu ca stapani si atunci sa vedeti “libertate”, taxe, impozite si alte grozavii…
Traiesc in strainatate de peste 23 de ani si nu ma simt – ACASA – , pt. ca in strainatate nu poti sa fii orice ai fi si oricat de multi bani ai castiga si avea, ca acasa, in patria ta muma. Numai cine are un duh mort, poate sa nege aceasta si exista si astfel de duhuri in lume impanzite, pt. care viata se rezuma numai la a avea si nu la a fi, insa in realitate, strainatatea poate fi si mai rea ca moartea si asa fiind avem nevoie oare ca sa ajungem sa ne simtim noi insine ca niste straini in patria muma?
“Nu va începe prin lepădarea dogmelor despre Sfânta Treime, Dumnezeirea lui Iisus Hristos sau Născătoarea de Dumnezeu ci pe nesimţite va începe a strâmba învăţăturile Sfinţilor Părinţi primite de la Duhul Sfânt- însăşi învăţătura Bisericii.”
Integral: http://www.aparatorul.md/profetia-sfantului-anatolie-al-optinei-despre-vremea-cand-ereticii-vor-pune-mana-pe-biserica-2/
Sa ne indreptam ochii mintii si ai sufletului spre acest Motto, care dainuieste inca din vechime, transmis de catre stramosii nostri, al carui har si dar al proorocirilor era nealterat, in comparatie cu vremurile de azi, unde harul il vedem si simtim prezent doar din cand, in tot ce se petrece in jurul nostru si chiar in noi insine, iar proorocirile apartin numai celor cu acelasi suflet nobil si purtator de lumina divina si care sunt tot mai putini printre noi…
MOTTO : “Pentru lichidarea unui popor se începe prin a-i “altera”, a-i sterge memoria: îi distrugi cartile, cultura, religia, istoria si apoi altcineva îi va scrie alte carti, îi va da alta religie, alta cultura, îi va inventa o alta istorie (de origine latina ori slavica, dupa momentul politic). Între timp, poporul începe sa uite ceea ce este sau ceea ce a fost, iar cei din jur îl vor uita si mai repede; limba nu va mai fi decât un simplu element de folclor care, mai devreme sau mai târziu va muri de moarte naturala. Noile forme “istorice” vor aduce elemente si simboluri noi de adoratie care le vor îndeparta pe cele vechi. Din vechiul start spiritual vor ramâne undeva, la un etaj inferior al cunoasterii, numai câteva cuvinte, expresii, traditii, impresii, fragmente, nume de localitati, munti si ape, fara un înteles aparent. Formele vechi care cândva au ocupat valenta transcedentalului vor fi deplasate de formele noi care vor dicta componenta si functia” noului popor” asa cum s-a întâmplat cu noi! “