P.S. Longhin de Bănceni: Mesaj de durere pentru poporul meu ortodox – Poporul lui Dumnezeu

PS-Mihail-JAR-3
   Harul Domnului nostru Iisus Hristos și dragostea lui Dumnezeu Tatăl, și împărtășirea Sfântului Duh să fie cu voi, cu toți.

Te îmbrățișez întru Hristos, iubită Românie, preacuvioși, preacucernici părinți, preacuvioase maici și iubit popor ortodox, în aceste vremuri „ale durerii” și „ale zdrobirii sufletești” atât de tulburătoare pentru Sfânta noastră Ortodoxie. Mai întâi de toate aș vrea să mulțumesc tuturor celor ce mai doresc să facă ceva pentru Sfânta noastră Credință Ortodoxă singura mântuitoare, pe care ne-a lăsat-o Mântuitorul nostru Iisus Hristos, una Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică. Aceasta este Biserica, ce nici porțile iadului nu o vor sfărâma și al cărei cap este Domnul nostru Iisus Hristos. Alte biserici nu mai recunoaștem, pentru că sunt rupturi și erezii, grupări drăcești, care de-a lungul vremurilor au luptat și luptă împotriva adevăratei credințe și împotriva lui Dumnezeu, ca să atragă cât mai mult popor spre pierzare și spre iad.

Dragi ortodocși, dacă vom pierde curăția Sfintei Ortodoxii, noi îl vom pierde pe Sfântul Duh, care este în Biserica noastră, iar asta înseamnă că vom pieri.

De la începutul veacurilor au fost lupte și loviri contra Bisericii adevărate a lui Hristos. De mii de ani s-au străduit să dărâme Biserica Lui, dar a rămas nevătămată, pentru că Hristos a fost, este și va fi Conducătorul Ei, având oameni Sfinți ai Sfintei noastre Biserici Ortodoxe, care au stat de strajă și au păstrat Dogmele, Canoanele și Sfânta Tradiție a credinței noastre ortodoxe. Însă astăzi stăm în fața unui mare pericol de a deveni vânzători și trădători de Dumnezeu și Adevăr. De aceea vă spunem cu durere în suflet, că a venit vremea mărturisirii de a apăra Sfântul Adevăr a scumpei noastre Ortodoxii.

Știm că Biserica lui Hristos a fost întemeiată în ziua Cincizecimii și de atunci până astăzi este condusă de Duhul Sfânt. Ceea ce este de mirare, este că în aceeași perioadă a Cincizecimii Întâistătătorii Bisericii, plecați acum în Creta, doresc să „dez-întemeieze” Adevărul lui Hristos și să-i dea chipul lumii acesteia, adică să o „dez-bisericească”. Ei apoi doresc să „îmblânzească și să domesticească” Evanghelia lui Hristos, „dată sfinților o dată pentru totdeauna”. (Iuda 1,3) Acum, în aceste vremuri, noi ca oameni vrem să devenim conducătorii acestei Biserici. Nu s-a pomenit niciodată ca un singur ierarh al Bisericii Ortodoxe să ia hotărârea pentru întreaga Biserică cu un singur vot și dacă totuși acest Sinod se numește Panortodox, atunci unde este deplinătatea Bisericii?

În primul rând considerăm că denumirea de Sinod Panortodox este neortodoxă, eretică, deoarece Panortodox înseamnă a tot ce este ortodox. De asemenea, Sinodul nu poate fi numit Panortodox, deoarece cele mai multe Biserici nu sunt de acord și nu iau parte la acest Sinod înșelător. Cum se poate numi un Sinod Panortodox fără deplinătatea întregii Biserici? Întrucât nu toți arhiereii sunt invitați să participe, ci doar câțiva desemnați. Cum poate un Întâistătător să convoace un Sinod în numele Episcopatului și să ia decizia fără participarea și acordul arhiereilor? În Biserica Ortodoxă toți episcopii sunt egali. Conform acestui așa-zis regulament, patriarhii sunt mai mari decât ceilalți episcopi, devenind papi și cardinali catolici. Primejdia foarte mare în această situație este catolicizarea, alunecarea spre papalitate a Bisericii Ortodoxe și de a îmbrățișa orice erezie. Se încalcă condițiile fundamentale ale unui Sinod și anume libertatea de a participa la el, pentru că nu votează toți arhiereii din Sinod, ci doar bisericile autocefale prin Întâistătătorii lor, ceea ce contravine eclesiologiei ortodoxe și dreptului Canonic Ortodox.

Din câte știm nu ar fi fost nicio urgență de a convoca un Sinod în Biserica Ortodoxă, neavând probleme urgente, pentru că ne bazăm pe cele șapte Sinoade Ecumenice. Acest Sinod al fărădelegii, viclean și tâlhăresc se adună doar pentru erezia ecumenismului, de a distruge Sfânta noastră Ortodoxie, Dogmele, Canoanele și Tradiția ei, și a tuturor Sfinților Părinți care au mărturisit chiar cu prețul vieții lor curăția Credinței Ortodoxe.

Nu ar trebui nimeni să ne convingă că tot ce se face acum este bun pentru vremurile și modernismul lumii de astăzi, căci noi avem Canoanele, Dogmele și Învățăturile Sfinților Părinți ai Bisericii noastre dreptmăritoare. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne ajute să rămânem statornici, să nu ne vindem și să nu trădăm Ortodoxia.

Acum când se desfășoară așa numitul Sinod Panortodox, care l-au lucrat în ascuns cu minciuni și viclenii spre a aduce această amăgire peste toată lumea ortodoxă, credem că stăpânul acestui Sinod este tatăl minciunii, diavolul, pentru aceasta nu îl vom recunoaște, ci vom rămâne statornici în Sfânta noastră Biserică Dreptmăritoare, în învățătura sănătoasă și credința ce a fost dată sfinților o dată pentru totdeauna. (Iuda 1,3)

Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o, să fie anatemă! (Galateni 1,8).

Noi recunoaștem o singură Credință Ortodoxă mântuitoare, și tot ce s-a rupt din ea sunt erezii. Acest Sinod și ecumenismul este o capcană pentru ortodocși. Nu putem spune că acestea sunt vremurile de pe urmă dar sunt unele semne care ne arată pericolul în care putem cădea dacă nu vom lua în considerație profețiile și învățăturile Sfinților Părinți.

Sfântul Cucșa al Odesei (1875-1964) a făcut următoarea profeție „Nu peste mult timp va avea loc Sinodul Ecumenic numit „SFÂNT”. Acest sinod va fi cel de-al optulea, fiind o adunătură de necredincioși. În cadrul lui toate credințele se vor uni în una. Posturile vor fi anulate, călugăria anulată, călugărilor și episcopilor li se va permite să se căsătorească, iar preoților, să se recăsătorească. Noi însă nu trebuie să acceptăm aceste schimbări.

Sfântul Efrem Sirul spune: „Vai acelora care se întinează cu blasfemiatorii eretici! Vai acelora care batjocoresc Dumnezeieștile Scripturi! Vai de câți murdăresc Sfânta Credință cu eresuri sau încheie vreo înțelegere cu ereticii”

Sfântul Paisie de la Neamț (1794): „Oare ereticii sunt râmlenii (romano-catolicii) cu al lor papă? Bine știu că vei zice că sunt eretici. Și de vreme ce sunt eretici, precum și cu adevărat sunt, atunci Sfânta noastră Biserică îi afurisește pe dânșii. Și pe care Sfânta Biserică îi afurisește, și eu, împreună cu Biserica, fiul ei fiind, îi afurisesc.”

Sfântul Ioan de Kronstadt (1908): „Care dintre ortodocși nu ar dori unirea cu toți catolicii sau luteranii și să fie una cu ei în Hristos, o singură Biserică, o singură obște a celor credincioși! Care însă din aceste zise biserici, mai ales dintre întâistătătorii numiți papi, patriarhi, mitropoliți, arhiepiscopi și episcopi, xiondzi sau pateri se va învoi să se lepede de rătăcirile sale? Niciunul. Iar noi nu putem să ne învoim la învățătura lor eretică fără să aducem vătămare mântuirii sufletului nostru. Oare se pot uni cele de ne unit – minciuna cu adevărul?”

Preacuvioșiile voastre, preacucernici părinți, cuvioase măicuțe, vă rog și vă îndemn: să păstrați în curăție adevărata Credință Ortodoxă cu tot ceea ce am primit de la Mântuitorul Hristos prin Sfinții Apostoli, Sfinții Părinți și cele șapte Sinoade Ecumenice netrădând adevărul, chiar dacă va trebui să suferim mult, ori va trebui să plătim chiar cu prețul vieții noastre. Nu avem de pierdut ci numai de câștigat dacă vom rămâne credincioși Domnului până la sfârșit.

Iubită țara noastră, România, deoarece am fost despărțiți unii de alții trupește, sufletește rămânem legați unii de alții. Așa v-am cunoscut, țară creștină Ortodoxă și așa să rămâneți, cei care ați fost botezați în cristelniță Ortodoxă, mângâiați și legănați în leagănul Ortodoxiei și pe un pământ sfânt unde au suferit atâția martiri și sfinți din toate veacurile și mai ales în anii grei de ateism și comunism. Unde au suferit mii de martiri în chin, bătăi, închisori și mucenicie, omorându-le trupurile, dar nu au putut să le omoare credința și sufletele lor. Privind la sfârșitul lor de viețuire le vom urma credința.

Aceasta este durerea mărturisirii noastre din vremea de astăzi, pe care dorim să ne-o asculte Întâistătătorii noștri nu ca o răzbunare și o schismă în Biserica Noastră, ci pentru că vrem să ne păstrăm una singură mântuitoare, credința Ortodoxă. Amin.

Episcopul Longhin- Mănăstirea Bănceni.

 

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, precum și căminul pentru copii – „Acoperământul Maicii Domnului”, unde maicile se silesc să-i îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

8 thoughts on “P.S. Longhin de Bănceni: Mesaj de durere pentru poporul meu ortodox – Poporul lui Dumnezeu

 1. Cea mai murdara fiinta ! says:

  Doamne ,Dumnezeule miluieste-l pe alesul tau Episcopul Loghin ,da-i putere sa ne poata carmui la Adevar!Crestini din diaspora ,pericolul cel mai mare la noi este ,fiindca cei care ne pastoresc s-au vandut de mult ,sub masca ascultarii de Episcopatele lor vandute !Va vor spune ca catolicii sunt buni ca ne-au dat biserici …sa nu-i credeti pe acesti vanzatori ,urmasi a lui Iuda .Fac compromisuri ,sa le fie lor bine ,nu enoriasilor .Luati-va duhovnici din Romania ,aici mergeti la Sfanta Liturghie si nu mai prididiti cu nimic ,plecati spre casele voastre .Dupa faptele lor ii veti cunoaste .Nu au dragoste ,se mananca intre ei ,deci ,nici fata de enoriasi nu au cum sa aiba .Majoritatea sunt scapatati de prin Rusia ,Romania ,Basarabia …..nu cu gand sa ne induhovniceasca pe noi …nu ,si-au parasit bisericile ptr .banuti ,ori ptr cine stie ce prigoana si cadere din canoane .Sa fim atenti ,ca astfel il vom pierde pe Hristos .Au vb.mieroasa si inselatoare ,dar faptele lor sunt elocvente .Nu-i urmati cand va spune sa va intalniti cu ereticii (catolicii )fiindca acestia nu au nici un Dumnezeu chiar daca joaca teatrul ca se roaga la Madona si Iisus Hristos .Nu au botez,nu au taine ,nu au cununii ,nu au sfant maslu ,Sfanta si marea Impartasanie trupul scumpului nostru Iisus Hristos .Totul este un teatru ,in” biserica” lor .Sa stiti ca vor sa te supui lor spunand ca trebuie sa-i asculti ….in primul lor sa se faca ei model ,si asa si oamenii ii va urma .Cat tetru vor juca ,cei care stau in apropierea lor isi vor da seama ca sunt vicleni .Fiecare biserica are un consiliu format din cativa enoriasi .Luati atitudine ,si spuneti in biserica cand se greseste .Preotul este in slujire ,si trebuie sa fie exemplu de smerenie .Dar ei ,acum se cred in locul Lui Iisus ..se cred infailibili precum papa .Asa preoti ….asa neveste …lor le place sa le spui ca-s doamne ,dar una singura este :Maica cea sfanta ,care nu s-a ridicat la nici un rang .Grele timpuri ,dar ptr cei curajosi ,Hristos trimite ajutoare .Cel mai bun exemplu este cel a Preasfintitului Loghin ,cea cea facut el ….este cu ajutor de la Dumnezeu ….multi il barfesc si-l judeca ,fiindca sunt slujitori celui rau .Acest ales ,este Omul lui Dumnezeu …si ca el sunt putini .Ptr .rugaciunile lor,si faptele lor cele bune si Adevar ,sa ne miluiasca si pe noi Dumnezeu !Amin !

 2. Stefan Daniel says:

  Noi zicem ca nu e bine, dar erezia domina . Diavolul lucreaza…Va trebui sa vina Iisus sa termine o data pentru totdeauna nenorocirile astea!

 3. peter says:

  Ce este important este sa avem dreapta socoteala. Sunt de acord ca acest sinod a fost in inselare, dar asta nu e important de fapt. Noi trebuie sa intelegem ca mai ales in zilele acestea diavolul incearca sa insele chiar si pe cei alesi daca poate si episcopii, inclusiv preasfintitul Mihail nu fac exceptie. Un sfant spunea ca cel mai important este sa dobandim pacea, altul smerenia,altul dragostea, altul dreapta socoteala. E bine sa le avem pe toate acestea.Toate acestea sunt daruri de la Dumnezeu. Nu le avem,ci le dobandim, dar nici unul nu se poate dobandi inainte deaavea smerenia.
  Nu uitati ca Petru a avut o viata de continua cadere si ridicare. La fel si noi in ziua de azi, mireni sau cler. Dar nu uitati ca atunci cand era jos, Iisus nu l-a lovit (asa cum facem noi cu cei care au participat la sinod) ci a cautat sa il ajute.
  Ori noi facem exact opusul. In loc sa nerugam pentru ierarhii nostrii pe care diavolul a reusit sa ii insele, noi lovim si ne punem pe noi mai sus, socotindu-ne mai buni decat ei si in felul acesta, lucrarea diavolului e implinita si cu unii si cu altii.
  Ar fi trebuit sa ii insotim toti pe ierarhii nostrii la sinod (caci orice sinod, fiind o adunare a membrilor bisericii e un lucru bun) cu post si rugaciune, ca Bunul Dumnezeu sa trimita Duhul Lui cel Sfant pesteierarhii nostrii si sa ii apere deispite si sa ii calauzeasca in sfatul lor.
  Dar CE AM FACUT NOI? Am comentat, amamenintat, ne-am mandrit cu „intelepciunea” noastra si NU AM FOST IN NICI UN FEL ALATURI DE EI CAND ERAU IN ISPITA. I-AMLASATSINGURI!!.
  Asta ar trebuii dragi frati sa ne fie atitudinea fata de sinod si cei care au luat partela el. Sa ne vedem intai barna din ochiul nostru, sisa ne rugam pentru tamaduirea paiului din ochiul celuilalt.
  Doamne ajuta

 4. peter says:

  Corectura.

  ” Noi trebuie sa intelegem ca mai ales in zilele acestea diavolul incearca sa insele chiar si pe cei alesi daca poate si episcopii, inclusiv preasfintitul Mihail nu fac exceptie.”
  Am vrut sa spun P.S. Longhin.
  Imi cer iertare
  Doamne ajuta

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura