Ilie Șerbănescu: Am fost predați la pachet, pe post de consumatori captivi, unor companii străine. Scrisoare deschisă către bucureșteni și toți românii


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dragii mei concetățeni, sînt și eu, ca și dumneavoastră, un locuitor al acestui îndrăgit oraș . Aici m-am născut, mi-am petrecut copilăria, mi-am făcut studiile și am muncit pînă cînd am ieșit la pensie.

Am muncit 42 de ani din care 22 pentru propășirea socialismului și 20 pentru dezvoltarea capitalismului și a democrației de la care am sperat mult mai mult . Acum sînt la pensie . Să nu credeți cumva că m-am pricopsit . Îmi petrec anii chivernisind banii de pensie în primul rînd pentru plată facturilor.
Știți și dumneavoatra, poate mai bine ca mine, că viață de bucureștean te obligă la folosirea unor servicii și facilități publice indispensabile cum ar fi curentul electric, gaze, apa curentă, cablu tv, internet, telefon și cîte altele. Tot uitindu-mă prin facturi am observant un lucru pe care aș vrea să vi-l împărtășesc și dumneavoastră. Și anume că eu, ca și dumneavoastră, plătesc apa la o companie numită Apa Nova care e o companie frantuzească dar îmi vinde apă românească pentru că, cu siguranță, nu o aduce din Franța. Deci eu, atunci cînd fac duș sau cînd îmi fac un ceai, îl fac cu apă românească, dar banii mei pleacă în Franța.

Curentul electric îl plătesc la o companie italiană numită Enel. Deci, cum am aprins un bec, am deschis o supapă prin care banii mei se scurg în Italia. Sînt convins că nici Enelul nu-mi vinde curent italian.
Gazul metan îl plătesc la GDF Suez (Gaz de France Suez), firmă tot franțuzească ce îmi vinde mie și multor altora gaz metan românesc, dar banii noștri pleacă la Paris să se integreze în UE. Telefonul, indiferent că-l plătesc la Romtelecom, Vodafone, Orange sau Cosmote, cum deschid gura să zic ceva la telefon, cum îmi mai zboară din portofel niște bani către zări străine. Cablul TV și internetul le plătesc la RCS & RDS. Ăștia, mărturisesc că nu știu de unde sînt dar am auzit că patronul lor, pe nume Zoltan Teszary, locuiește la Budapesta și nu știe nici el dacă mai e român sau european.

Ce să va mai spun că, dacă bag benzină în rezervor, m-am integrat și cu mașina în Europa, că nu mai e în tot Bucureștiul un PECO românesc. Ferească Dumnezeu de vreun împrumut la bancă, pe care mărturisesc că nu l-am făcut, dar sînt sigur că mulți au fost nevoiți să-l facă și acum plătesc dobînzi grele și comisioane către bănci străine fiindcă în București, în afară de CEC, nu mai e nici o bancă românească.Deci ne integrăm cu succes și în sistemul financiar European, cu portofel cu tot. Dacă umplem coșul cu merinde la supermarket, pentru îndestularea familiei, iarăși aruncăm cu banii peste mări și țări fiindcă marfă e aproape 90% de import.

Deci cam astea sînt urmările politicii de privatizare a celor care au condus țara în ultimii 24 de ani. Am fost predați la pachet, pe post de consumatori captivi, unor companii străine care ne calculează prețurile în euro, deși noi sîntem plătiți în lei! Pe facturi prețurile cresc fără să ne întrebe nimeni, deși noi avem un contract cu fiecare din aceste companii de utilități.

Cît mai poate dură o asemenea hemoragie financiară? Dar să știți că situația asta nu e specifică doar Bucureștiului. Ea se regăsește în toate marile orașe din țara . Toată lumea consumă și nimeni nu mai produce nimic, iar banii românilor se scurg în afară țării. Pagubele sînt uriașe!
Au dispărut, în ultimii 24 de ani peste 1200 de întreprinderi productive: fabrici,uzine, combinate, cooperative, sisteme de irigații și cîte altele!

În România, primul război mondial + al doilea război mondial + cutremurul din 1977 nu au distrus 1200 de întreprinderi. Politicienii ultimilor 24 de ani au reușit performanța!

Nici bomba de la Hiroșima + bombă de la Nagasaky nu au reușit performanță asta, e dovedit statistic .

Deci politicienii noștri din ultimii 24 de ani sînt mai răi că bomba nucleară. Nu mai vorbesc de recordul de a crește datoria publică la 20 miliarde de euro. I-au spus datorie publica, deși nu ne-au întrebat pe noi, poporul, atunci cînd au contractat-o, dar ca să fie siguri că e datoria noastră, a poporului și că noi o vom plăti… noi și nepoții noștri!

Cît mai poate dură o asemenea situație? Ce fel de țara vom lasă noi moștenire copiilor și nepoților noștri?! Mulți dintre ei caută de pe acum să-și facă o situație prin alte țări. Cifre neoficiale spun că vreo 4 milioane de tineri români muncesc în străinătate și din generațiile care se ridică mai toți vor să plece, fiindcă este o adevărată performanță să-ți găsești un loc de muncă în țara ta.

Nimeni nu cere de pomană . Toată lumea dorește un loc de muncă ! Fără producție autohtonă de bunuri, doar cu consum și servicii și alea livrate de străini vom pieri ca țara și ca neam în cîțiva ani de zile.

Acest lucru trebuie să înceteze și România să-și recapete controlul asupra serviciilor publice și asupra întregii economii!

Serviciile publice sînt afaceri cu clienți captivi. Ele trebuie să fie în mînă românilor, a statului român, altfel ne vom trezi cu prețuri din ce în ce mai mari !

Dumnezeu să ne lumineze mintea!
În caz contrar vom trage apa la București și vom face plata la Paris,ca și pînă acum!

Fă un bine țării tale! Citește și dă mai departe!

Cu drag,
Ilie Serbanescu


 • Posted by aurelian ionescu On 25 septembrie 2015

  ca fost economist ar fi trebuit sa stie ce e aia rentabilitate, industria nu se face ca sa fie, se face ca sa vanda ceva si sa scoate profit, daca nu mai bine lipsa

 • Posted by Bobici On 25 septembrie 2015

  D-le Serbanescu,toate fabricile,uzinele ,bancile,s.a. au fost ale noastre imediat dupa 89 dar ptr. ca se fura din ele ca -n codru au fost privatizate dar romanii n-au avut capital sa le cumpere plus ca unii guvernanti au fost nevoiti sa le vanda pe nimic ca sa intram in NATO si-n UE

 • Posted by adrian On 1 octombrie 2015

  Aveti perfecta dreptate,dar ai nostri parlamentari nu au cum sa va auda pt ca ii doare in basca.
  Ei sunt acum la somn in fotoliile confortabile din parlament ori senat sau intr-o delegatie de”serviciu”printr-o tara exotica ori foarte preocupati sa traga focuI sub oala lor pentru prosperitatea firmelor pe care din umbra le conduc.

 • Posted by Sorin On 6 octombrie 2015

  Vrei sa platesti biletul de autobuz / tren … Veolia iti ia banii si ii muta in Franta … exemplele sunt multe iar chestia asta se intampla (pe langa altele) si in Suedia. Statul ,indiferent de ce tara vorbim -membra UE, a ajuns o capusa pe spatele cetatenilor.

 • Posted by Mirica Mihai On 14 octombrie 2015

  Ce sa facem dom’le, cand ieseau oamenii cu miile in strada sa-l dea jos pe Ceausescu si se strigau lozinci capitaliste de genu libertate si democratie cum era?! Oricat de rau ar fii fost Ceausescu era al nostru..

 • Posted by gabriel On 14 octombrie 2015

  daca ma gandesc bine parca ati fost ministru ……..Nu retin ca in acea perioada sa iesiti cu o astfel de declaratie in presa scrisa sau tv. Dar poate o actiune in acest sens nu era permisa de partid.

 • Posted by narcisa popescu On 4 decembrie 2015

  Domnule Serbanescu,
  1. Cate banci existau in Romania in 1989?
  2. In ce stare tehnica se aflau echipamentele de productie si distributie ale utilitatilor? Aveti cumva idee cat au investit firmele straine pentru modernizarea echipamentelor? Distribuitorul de gaze strain are un program clar, eficient, ca sa se evite scurgerile care pot determina explozii? Dumneavoastra stiti cat de complexa este verificarea obligatorie a instalatiei de gaze? Stiti ca daca ai centrala pe gaze in apartament trebuie completat un alt formular de catre un instalator specializat pe marca respectiva de centrala? E vorba de competenta, iar preturile la utilitati sant negociate cu guvernul. Iar aceste firme straine isi platesc darile la stat. Credeti cumva ca daca erau firme private romanesti ar fi investit in tara? CEEA CE SUSTINETI DUMNEAVOASTRA DUCE EVIDENT LA CONCLUZIA CA “MAI BINE RAMANEAU LA STAT TOATE”
  3. Stiti foarte bine ca toate produsele fabricilor pentru export erau comercializate de Intreprinderile de comert exterior, asa ca practic, dupa 89, fabricile nu aveau departamente de vanzari externe, nu aveau relatii directe cu clientii lor pentru ca nu aveau calificarea necesara.Pur si simplu nu stiau si nu puteau sa-si mai vanda produsele, nemaivorbind de faptul ca nu erau competitivi, ar fi avut nevoie de investitii

Post a Comment

(required. But it will not be published)