Întâmplări minunate cu Părintele Justin: Câteva minuni săvârşite în timpul vieţii, dar şi după adormirea Părintelui Justin

Parintele-Iustin-binecuvinteazaCălătorie minunată

„Ce ştiţi voi ce poate să facă o blagoslovenie? O rugăciune şi o binecuvântare de la Avva Justin, ehe… multe pot”!

Într-o noapte a lunii ianuarie anul 2002, cu autoturismul meu Dacia 1300, am ajuns, cu greu, la Mănăstirea Petru Vodă. Veneam de la Bicaz şi, la un moment dat, în serpentine, s-a ars puntea redresoare a alternatorului (întrucât, având căldura pornită, am deschis faza lungă, şi aşa am rămas şi fără căldură, şi fără lumini). Am parcat în curtea mănăstirii şi, lăsând motorul pornit, am intrat în Sfânta Biserică să mă închin. La ieşirea din biserică însă, am constatat că uitasem să scot bucata de carton din faţa radiatorului, motiv pentru care motorul s-a supraîncălzit, şi garnitura de chiulasă a cedat. Sub capotă, lichidul antigel (atât cât mai rămăsese) bolborosea în vasul de expansiune…

Ce sa fac ? Colegul meu, Dadi, (un rocker rebel şi nonconformist prin definiţie, care, la insistenţele mele, mă urmase până aici ) îmi zise: „Cornele, acum să te văd”!  Ce să vadă, că nu aveam decât o soluţie: Părintele Justin!

L-am luat pe Dadi şi am trecut prin mulţimea de credincioşi ce aşteptau liniştiţi în faţa uşii Părintelui Justin, (holul din faţa chiliei era arhiplin, iar afară erau încă pe atâţia credincioşi). Cu scuze şi clasica formulă: ,,Doar pentru o binecuvântare de călătorie!’’, dar şi cu insistenţe deranjante din partea noastră, am ajuns în faţa uşii.

Mi s-a părut că a trecut o veşnicie până când creştinii care erau la Părintele au ieşit liniştiţi, luminoşi, fericiţi. Am intrat precipitaţi şi ne-am aşezat în genunchi la picioarele Părintelui care, pe scaunul său, ca un voievod din vremuri îndepărtate, parcă ne aştepta.

– Ei, ei, tocmai de la Iaşi aţi venit, pe o vreme ca asta? Cum e?…

– Preacuvioase Părinte, ni s-a defectat maşina şi, totuşi, am vrea sa ne daţi binecuvântare pentru călătoria până la Iaşi. Am venit doar să vă vedem, ne-am închinat în biserică şi acum am vrea să plecăm, dar nu ştim dacă ajungem cu bine la Iaşi pe ninsoarea asta, că-i drumul lung şi greu.

Părintele se uita cu o privire care parcă trecea prin mine şi îmi spune:

-Domnul să vă binecuvinteze!

-Dar o să ajungem cu maşina asta a noastră?

Ajungeţi, măi, ajungeţi cu bine!

-Rugaţi-vă pentru noi, aşa să fie! Binecuvântaţi şi iertaţi!

-Doamne ajută! Doamne ajută!

Iată-ne afară, lângă maşina care bîr, bîr, bîr, încă mai mergea. Văzând că nu prea mai avem antigel, ne „vine” o idee ,,genială”!

Am turnat conţinutul unei sticle de băutură tonică pe care o aveam pe banchetă, şi, peste câteva momente, a încetat bolboroseala din vasul de expansiune (probabil că zahărul din băutură s-a caramelizat şi a etanşat garnitura fisurată). Am urcat în maşină şi, fără lumini, fără căldură, am pornit la drum.

Noapte, serpentine, munte, parbrizul îngheţat, cu capul scos pe geamul portierei mă orientam cu greu prin ninsoarea abundentă care crea o imagine şi o stare parcă dintr-o altă lume. Îngheţaţi lemn, am parcat maşina cu motorul pornit în spatele gării CFR din Târgu Neamţ. Am intrat în sala de aşteptare şi, aşezându-ne pe caloriferele  fierbinţi, parcă ne-am mai venit în fire. Era trecut de ora 5 dimineaţa.

După doar o jumătate de oră, ne-am ridicat şi am pornit din nou la drum, spre Iaşi. Am ajuns cu greu la Paşcani, cu geamul portierei mele lăsat pentru a mă orienta cu greu (degeaba am răzuit parbrizul pe ninsoarea aceea) şi înaintând cu o viteză redusă. Şansa noastră cea mare a fost că traficul era foarte redus, abia am întâlnit vreo trei autovehicule până acolo.

-Cornele, aici rămânem cu amărâta asta de maşină, mi-a zis Dadi.

-S-o crezi tu! Mergem înainte, cu binecuvântarea şi rugăciunea Părintelui Justin, şi ai să vezi că ajungem cu bine!

-La spital, sau… mai rău! Ce poate să facă Avva aici pentru noi?

Am ieşit din Blăgeşti şi am ajuns la baza dealului către Ruginoasa. Curbă la stânga, curbă la dreapta, şi-n faţă vreo doi kilometri de pantă abruptă. Şi asta nu era totul! De-a latul drumului crestele (digurile) de zăpadă de 40-50 centimetri înălţime fiecare, parapet după parapet, blocau drumul.

-Până aici ne-a fost, Cornele! Mai bine rămâneam la Paşcani şi veneam cu trenul.

-Măi, Dadi, măi, noi o să mergem acum doar cu rugăciunile Părintelui Justin. Nu ne lasă Avva, că-l cunosc eu …

-Cornele, uite, Avva! Ne ajută Avva, e blagoslovenia  lui …

Ce se întâmplase? În faţa noastră avea loc o minune care ne făcea în egală măsură să ne bucurăm şi să ne înspăimântăm. La vreo 5-6 metri în faţa Daciei noastre, zăpada era spulberată de o mână (forţă) nevăzută. Se vedea asfaltul negru, noi înaintam, iar, în spatele maşinii, brazdele de zăpadă se reconstituiau la loc, de parcă nici nu trecuserăm pe acolo.

-Avva, blagoslovenia şi rugăciunile lui Avva Justin! striga fascinat Dadi.

-Lasă-mă, rocker-ule, că nu crezi tu în de-astea.

Măi, Cornele, dar tu nu vezi?! E o minune.

-Parcă tot drumul la dus mi-ai ţinut tu prelegeri de rocker rebel, fără Dumnezeu, fără rugăciuni şi fără minuni, şi-acum?

-Nu mai spun nimic! De-acum cred şi eu. Chiar cred!…

Am trecut de Ruginoasa, de Târgu Frumos şi până la Iaşi, orice obstacol l-am întâlnit a fost spulberat în mod miraculos având în faţă mereu măturată până la asfaltul negru şoseaua.

La intrarea în Iaşi, pe Şoseaua Păcurari, traficul era blocat de jandarmi şi poliţişti care nu permiteau ieşirea din oraş.

-Dumneavoastră de unde veniţi? Ne întrebă un poliţist.

-Din Târgu Neamţ, prin Paşcani şi Târgu Frumos.

Vă arde de glume! Acest traseu e blocat de la miezul nopţii. Fiţi serioşi, pentru că v-am întrebat la modul serios …

-Credeţi ce doriţi, nu ne arde (că suntem îngheţaţi până-n măduva oaselor) de glume. De acolo venim. Ba încă mai de departe… de la Petru Vodă!

-Cu maşina asta?

Am ajuns în faţa blocului meu, am parcat maşina şi, intrând în apartament, soţia ne-a întâmpinat cu câte o cană cu ceai fierbinte. La radio se anunţa imperativ că traficul spre Târgu Frumos şi Paşcani, Roman este închis ….

Maşina nu a mai pornit a doua zi decât după ce am dus-o tractată la service-ul auto unde i-a fost schimbată garnitura de chiuloasă şi puntea redresoare a alternatorului de curent.

De atunci, Dadi a mai recidivat în a-şi expune cultura sa de rocker, dar când venea vorba de credinţă, totdeauna îl auzeai:

Ce ştiţi voi ce poate să facă o blagoslovenie? Dacă nu l-aţi cunoscut pe Avva Justin Pârvu, mergeţi la Petru Vodă! O rugăciune şi o binecuvântare de la Avva Justin, ehe… multe pot!

(Corneliu M., Iaşi)

Vindecător de cancer

Tămăduieşte cancerul de esofag

Cu puţin timp înainte ca Părintele Justin să fie internat în spital, în urma bolii necruţătoare de care suferea, au intrat în chilia Părintelui Justin un tânăr de 22 de ani, Cosmin, cu mama sa. Erau din Brăila şi Cosmin suferea de cancer de esofag într-o fază destul de avansată, încât abia reuşea să mai mănânce acuzând dureri mari la înghiţire. Veniseră la Părintele să îl întrebe dacă să înceapă tratamentul de chimioterapie şi sa ia o binecuvântare, cu multă nădejde în rugăciunile sfinţiei sale. Părintele i-a binecuvântat şi le-a spus să nu înceapă chimioterapia, ci să urmeze un tratament naturist. Cosmin, pe lângă durerea fizică pe care o suferea, mai purta în suflet o durere şi mai mare – părinţii lui erau despărţiţi şi îşi dorea cu tot sufletul ca aceştia să se împace pentru a-şi reîntregi familia, în sânul căreia a crescut. S-a rugat în taină Părintelui şi a plecat.

Cosmin şi mama sa au ascultat întocmai cuvântul Părintelui şi, cu rugăciune, spovedanie şi împărtăşanie, au biruit boala. După un nou consult la medic, cancerul dispăruse şi Cosmin putea înghiţi uşor. Nu după mult timp, în săptămâna luminată, Cosmin se întorcea la mănăstire să îi mulţumească Părintelui Justin pentru darul vindecării cu care l-a binecuvântat. Nu l-a mai văzut însă pe părinte. Mare i-a fost uimirea când a auzit că Părintele era internat în spital, suferind de aceeaşi boală, cancerul.

A mulţumit în faţa uşii chiliei Părintelui, nu doar pentru tămăduirea cancerului, ci şi pentru minunea că familia i se reîntregise; părinţii lui se împăcaseră.

Tămăduieşte cancerul de tiroidă

Cu o săptămâna înainte de a trece la Domnul Părintele Justin, aflându-se pe patul de suferinţă din chilia sa, din mănăstirea de maici, Paltin, o femeie plângea sfâşietor la uşa chiliei Părintelui şi o săruta cu multă evlavie.

Maicile au întrebat-o de ce face acest gest iar femeia, cu lacrimi în ochi, a început să povestească modul minunat în care Părintele Justin o vindecase de cancer. Ne-a spus că ea nu mai locuieşte în ţară de multă vreme şi că e stabilită în Barcelona, Spania, unde lucrează. Cu trei ani în urmă fusese diagnosticată cu cancer la tiroidă, aflat în ultima fază de metastază. Doctorii refuzau să o mai opereze, spunând că nu mai are decât maxim două luni de trăit şi că operaţia este în zadar.

Sfârşită de durere, s-a rugat lui Dumnezeu să o ajute. În noaptea aceea l-a visat însă pe Părintele Justin, pe care nu îl cunoscuse decât din auzite şi de pe internet. Îl vede venind în picioare lângă ea şi îi introduce pe gât nişte metanii cu care îi scoate cancerul afară, după care îi spune: „Operează-te, pentru că eu te voi ajuta”!

Mulţumindu-i Părintelui Justin pentru această încredinţare, femeia s-a dus la doctori să se opereze, convinsă fiind că Părintele Justin o va ajuta. Şi într-adevăr aşa a fost. Operaţia a fost reuşită, iar cancerul a dispărut cu desăvârşire, iar acum femeia revenea în ţară doar pentru a-i mulţumi Părintelui Justin pentru ajutorul minunat.

Tămăduieşte un copil de duhul muţeniei

Cu câteva zile înainte ca Părintele Justin să fie internat în spital, venise la mănăstirea Paltin o femeie cu un copil de 5 ani, mut din naştere. În acea zi Părintele se simţea foarte rău şi nu primea pelerini. Această femeia insista însă cu lacrimi de durere să intre măcar copilul ei, deoarece este bolnav şi Părintele numai să îl atingă şi aşa ar fi plecat împăcată. După îndelungi insistenţe, ucenicii Părintelui îl lasă pe copil să intre numai pentru o binecuvântare. Femeia a plecat mulţumită, împreună cu copilul, nădăjduind că Dumnezeu va face o minune şi pentru rugăciunile Părintelui Justin, copilul ei se va tămădui şi va vorbi. Între timp starea Părintelui Justin s-a agravat, fiind imediat internat în spital.

În timp ce părintele se afla în spital, femeia căuta să sune cu disperare la mănăstire, să mulţumească Părintelui şi să transmită vestea minunată că copilul ei vorbeşte. Aflând că Părintele este în spital, a sunat-o pe măicuţa care o ajutase să intre la Părinte cu copilul, şi i-a relatat acesteia minunea. Copilul ei vorbea!

Atât de recunoscătoare era pentru ajutorul primit de la Părintele Justin, încât femeia suna zilnic să se intereseze de starea de sănătatea a Părintelui, făcând zilnic metanii şi rugăciuni pentru ca părintele să se însănătoşeze. Femeia avea atâta umilinţă încât credea că pentru păcatele ei Părintele s-a îmbolnăvit, dăruind în schimb sănătate copilaşului. Acum are convingerea că Părintele este un sfânt şi că se va ruga din ceruri pentru oricine îi va cere ajutorul, iar ea îi va mulţumi pururi pentru tămăduirea minunată.

Avea darul înainte vederii

Eram venită la mănăstirea de maici Paltin Petru Vodă pentru a lua o binecuvântare de la Părintele Justin. Locuiesc în Italia de mai mulţi ani şi în momentul în care am venit la Părintele, eram într-o relaţie cu un băiat italian, cu care voiam sa mă căsătoresc şi pe care îl iubeam foarte mult. Mai erau mici neînţelegeri între noi, de aceea venisem la Părintele să cer o binecuvântare pentru căsătorie.

În timp ce mă aflam în România, a intervenit o ispită între noi şi eram pe punctul de a ne certa. La un moment dat, chiar când mă aflam în curtea mănăstirii, mă sună şi îmi spune să îmi plătesc singură biletul de avion (biletul costa 130 de euro), pentru că el nu îmi plăteşte şi nici nu mă va aştepta la aeroport, să mă descurc singură. Nu i-am spus nimic. I-am închis telefonul şi, îndurerată, m-am îndreptat spre chilia Părintelui Justin.

De cum m-a văzut, Părintele Justin m-a întâmpinat cu multă dragoste şi cuvinte de mângâiere. Eram convinsă că ştie suferinţa mea. Fără să apuc să îi spun necazul meu, Părintele scoate dintr-un sertar nişte bani şi mi-i dă mie: Ia-i, ai nevoie! Uimită, nu voiam să primesc, dar când mă uit, erau fix 130 de euro, exact cât costa biletul de avion.

Nu aveam nevoie de bani, pentru că aveam posibilitatea să îmi cumpăr singură biletul, dar aveam nevoie de acea mângâiere din partea Părintelui Justin. Căldura lui sufletească m-a întărit în nădejdea că Dumnezeu mă va ajuta. I-am spovedit apoi părintelui necazurile sufletului meu şi cu un umor caracteristic, m-a asigurat că totul va fi bine. Într-adevăr aşa a fost. Prietenul meu m-a sunat apoi să îşi ceară mii de scuze şi nu înţelegea ce se întâmplase cu el. Acum suntem căsătoriţi şi, cu rugăciunile Părintelui Justin, ne iubim şi ne înţelegem foarte bine. Mulţumim, Părinte!

(Daniela M., 30 de ani, Lecco, Italia)

Părintele Justin, un sfânt grabnic ajutător

Mă numesc Ioana. Sunt din Buzău şi am 16 ani. Doresc să împărtăşesc tuturor minunea pe care Părintele Justin a făcut-o cu mine, nevrednica.

În luna martie a acestui an, am primit cadou, de ziua mea, un telefon Samsung Galaxy S3 din partea surorii mele. Telefonul era „de ultimă generaţie” şi era foarte scump. Cum eram foarte mândră de telefonul meu, l-am pierdut în câteva zile, într-unul din cluburile pe care le frecventam, împreună cu prietenii mei. Am făcut reclamaţie la poliţie, rugându-i insistent să îmi găsească telefonul. Toţi prietenii mă sfătuiau să îmi iau gândul că poliţia îmi va găsi vreodată telefonul. Eu nu mi-am luat gândul, pentru că ţineam foarte mult la telefonul meu şi mă rugam la mulţi sfinţi ca să îl găsesc.

În iunie am aflat cumplita veste că Părintele Justin a trecut la Domnul, sfârşind această viaţă pământească. Am fost foarte întristată, deoarece îl iubeam mult pe părinte şi veneam deseori la mănăstirea de maici, Paltin Petru Vodă. În ultimii 3 ani toate vacanţele mi le-am petrecut la mănăstire, unde este şi un cămin de copii. Aflând de pe internet, că trupul Părintelui Justin izvorăşte mir şi miresmă deosebită, am început să mă rog şi eu: Părinte Justin, dacă eşti sfânt, ajută-mă, te rog, să îmi găsesc telefonul. M-am rugat aşa în gând toată ziua. Şi, minune! A doua zi primesc telefon de la poliţie că mi-au găsit telefonul!

M-am bucurat mult şi i-am mulţumit părintelui că mi-a adus telefonul înapoi, dar bucuria mea cea mai mare a fost că Părintele Justin m-a ascultat pe mine, o păcătoasă şi mi-a arătat că este sfânt!

 

Minunea Părintelui Justin cu ornamentele florale de la înmormântarea sa

Sunt o ucenică mai veche a Părintelui Justin şi adeseori mă îngrijeam să împodobesc biserica mănăstirii Petru Vodă cu ornamente florale, ori de câte ori era un eveniment mai important sau când mă ruga Părintele Justin. În seara zilei de marţi, când Părintele era privegheat de mulţime de oameni veniţi din toată ţara să îl însoţească pe ultimul său drum, am primit un telefon din partea mănăstirii ca urgent, a doua zi dimineaţa, să vin să împodobesc baldachinul în care urma să fie mutat trupul neînsufleţit al Părintelui Justin, spre închinare.

Pentru mine era o mare cinste, dar ştiam că florăria cu care colaboram nu primeşte comenzi decât joi şi vineri. Sun dimineaţa la prietena mea de la Florăria Floral Couture din Suceava, spunându-i că am nevoie urgent de sute de flori albe pentru împodobirea sicriului şi baldachinului Părintelui Justin. Prietena mea s-a întristat pentru că nu mai avea în magazin atâtea flori, era miercuri dimineaţa când comenzile se epuizaseră.

Nu ştiam ce să facem, când deodată, la 40 de minute după ce vorbisem eu la florărie, primesc un telefon de la florărie că a venit o comanda de 600 de trandafiri albi, fără ca cineva să facă comanda. Sigur, Părintele Justin cu duhul lui, făcuse comanda de flori, pentru a ne împlini dorinţa şi pentru a ne întări pe noi în credinţă. Pentru că această minune a produs o schimbare şi în sufletele celor din administraţia Florăriei.

(minuni adunate şi consemnate de maicile mănăstirii Paltin Petru Vodă)

Nota Redacţiei: Rugăm pe această cale, pe toţi cititorii revistei Atitudini – dacă au cunoscut în viaţa lor întâmplări minunate cu Părintele Justin şi doresc să ni le împărtăşească, spre publicare în Revista noastră, să ne scrie pe adresa Redacţiei sau la adresa de email: atitudini.pv@gmail.com Mulţumim!

articol apărut în nr. 29 al revistei ATITUDINI

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, precum și căminul pentru copii – „Acoperământul Maicii Domnului”, unde maicile se silesc să-i îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

9 thoughts on “Întâmplări minunate cu Părintele Justin: Câteva minuni săvârşite în timpul vieţii, dar şi după adormirea Părintelui Justin

 1. liliana says:

  foarte frumoase intamplari si mie mi s-au intamplat minuni cand am fost in vizita la parintele iustin si cu siguranta ne va ajuta si de dincolo pe toti cei ce ii vom cere ajutoruul sau

 2. Tudose Nicusor says:

  Dumnezeu sa îi calauzeasca pasii prin Raiul cel Vesnic!!
  Parinte Iustin roaga-te si pentru mine pacatosul,Nicusor!!!
  Amin!!!

 3. IOAN says:

  Eram plecat „definitiv” in Germania si nu oricum ci fara sa fiu crestin ortodox sau macar sa cunosc duhul ortodoxiei. Eram in aceea vreme in sfera ezoterismului si faceam meditatii transcedentale. Intruna din meditatii, mi-a aparut un „calugar” care s-a luptat cu duhurile mele pe care le-a invins ingenunchindu-le cerandu-si iertare. Exact un an de zile am stat plecat „definitiv” in Germania dupa care m-am intors in Romania nestiind ce mi-se intampla. Dupa 3 luni de la intoarcerea mea, timp in care am avut un accident frontal pe DN1, actualul nas al meu m-a dus la Parintele Iustin. Am intrat la Sfintia Sa si mi-a spus: „Mai baiete, cu tine as putea sta de vorba 3 zile si 3 nopti,….. nu ai intelege NIMIC. Dute si stai in manastire cateva zile” Dupa ce am stat vreo 4 zile in Manastirea Petru Voda la parinti, m-am intors la Parintele si am cerut botezul „ca numai in urma botezului vei intelege ce se intampla cu tine” mi-o spus Parintele. Au trecut 6 luni pana sa imi vina randul spre a fi botezat, ca asa le randuieste Bunul Dumnezeu, … cu RABDARE. Recunosc ca eu nu prea am rabdare. Am aflat si ca Parintele se ruga foarte mult ca sa se intoarca in tara Romanii. Marturisesc astfel ca Parintele IUSTIN avea Rugaciunea Inimii din timpul vietii pentru toti oamenii. Sa ne rugam Sfantului IUSTIN sa ne ajute cu rugaciunea lui catre Bunul Dumnezeu sa ii intoarca in tara pe toti Romanii fiindca tot el ne spune ca vremuri grele vor veni pentru omenire. Sfinte Parinte Iustin, roaga-te pentru noi pacatosii.

 4. Vida says:

  Sf Iustin,roaga-te pentru noi,pentru ep Artemie si monahii lui ,pentru toti oamenii ,SA ne mantuim,pentru Ortodoxiei!

 5. Claudia-Mariana says:

  Parintele Justin este cu adevarat un Sfant.Mi-am dorit atat de mult sa ajung la inmormantarea Parintelui si Sfintenia Sa m-a ajutat sa ajung(am prins ultimul loc din masina,am plecat cu cateva ore de inmormantare spre Petru Voda si am ajuns sa ma inchin la Sf sale Moaste).Sfinte Parinte Justin roaga-te Bunului Dumnezeu pentru noi pacatosii!!!

 6. Georgiana says:

  Și eu tocmai ce am trăit o minune a părintelui Justin. Știam că a fost un părinte cu totul deosebit, dar mă îndoiam înlăuntrul meu de sfințenia sa. Nu credeam pe deplin că e deja în rândul sfinților. Nu știu de ce… Însă, mi-a ieși în cale o amică ce mi-a povestit despre minunile din timpul vieții și de după adormirea sfinției sale întru Domnul.
  Eram într-o clipă de deznădejde, primisem un răspuns negativ din parte unei firme și aveam mare nevoie să mă angajez. Nu știam ce am să mă fac. În clipa aceea, eram pe o bancă în Iași, lângă Catedrala Mitropolitană, plângeam și mi-am amintit de Anca, prietena mea și vorbele ei despre părinte. Cu multă necredință i-am zis atunci printre lacrimi: ”părinte Justin, dacă chiar mă auzi, ajută-mă” Exact că tatăl lunaticului… „cred, ajută necredinței mele”. Știam de darurile părintelui, credeam dar nu credeam. … În secunda următoare rugăciunii, pe aceeași bancă stând, a sunat telefonul și a doua zi am mers la un interviu, unde azi, după ce luni mi-au confirmat acceptul lor în firmă, am semnat contractul. Părintele Justin mi-a ajutat să îmi găsesc un loc de muncă, când poate nu meritam….Dumnezeu S-a milostivit de mine pentru iubirea ce o are față de acest Sfânt Mucenic Contemporan. Mă bucur, și totuși nu deplin, că am și azi binecuvântarea sa înscrisă pe cartea mea de rugăciuni.Iartă-mă Părinte pentru necredința mea, și… îți mulțumesc și fii mie luminător. Amin.

 7. cornelia says:

  In luna martie 2009, fata mea pierduse sarcina de care fuseseră amândoi bucuroşi. Timpul se scurgea şi nu mai rămânea gravidă.
  In 2009, intr-o seară de septembrie pleca din Botoşani un maxi-taxi la Petru Vodă la Taina Sfântului Maslu care se săvârşea de obicei la mănăstire. M-a întrebat o prietenă daca am timp să merg, de felul meu sunt cam ocupată. Da, în seara aceea am avut timp, destul timp pentru întâlnirea cu un sfânt!
  M-am pregătit creştineşte pentru a merge la mănăstire şi la ora şi locul fixat aştepta maşina pe cei dornici şi cu posibilitatea de a ajunge la Părintele.
  Am ajuns pentru prima dată, la uşa chiliei Părintelui Iustin era lume din toată ţara, oameni care aşteptau la rând de dimineaţă. M-am aşezat la rând, o măicuţă ne-a asigurat că Părintele va vorbi cu fiecare. Am reuşi şi am intrat în chilia Părintelui şi m-am blocat. Mi-L imaginam ca fiind un munte de om din câte auzisem ca a pătimit şi a înfăptuit. Nu mică mi-a fost mirarea când am văzut jos, pe o cergă (spuneau colegele de călătorie ca sub cergă era un mic scăunel) stătea un Sfânt mic la stat şi MARE la suflet. Nu am scos un cuvânt, am dat pomelnicele, de emoţie nici azi nu ştiu dacă I-am sărutat Sfânta Mână, nu m-a întrebat nimic, mi-a dat o iconiţă cu Sfântul Ilie în căruţa-i de foc şi am plecat. Am stat la Slujba Sfântului Maslu, colegele de călătorie au fost şi prin cimitir. Eu nu am mers nicăieri de supărare că nu am vorbit nimic şi cu bucuria că am văzut un SFÂNT.
  In maşină, la întoarcere fiecare a povestit, ce era de povestit, despre întâlnirea cu părintele. Eu tăceam. M-au întrebat şi le-am spus ca nu am vorbit nimic şi că graiul blând al părintelui l-am auzit la Sfânta Taină şi că-mi dăduse iconiţa. De ce în septembrie iconiţa cu Sfântul Ilie a rămas o enigmă dar nu pentru mult timp.
  Fata mea a rămas luna următoare însărcinată şi în ziua Sfântului Ilie, 20 iulie 2010 a născut un băiat pe care l-au numit Luca iar la botez – complotând cuscra cu părintele care l-a botezat a adăugat, cum era şi normal, numele Ilie. Atunci am realizat ce dar îmi dăduse Sfântul Părinte.
  Că am tăcut atunci, părintele ştiind, în duh, că eu vorbesc mult m-a amuţit, mi-a răspuns la întrebarea mea nerostită prin iconiţa pe care o aştept să-i dau nepotului pe când o pricepe el de la cine este.
  Băiatul este sănătos şi are grijă ca in duminicile în care mama lui nu lucrează s-o oblige să meargă la Sfânta Liturghie pentru a-l împărtăşi.
  Cu ruşine mărturisesc că sunt creştină dar am fost, pe când erau copii mici creştină doar cu numele. Zic că am făcut toate rele din lume – fumat, petreceri, de postit nu se putea posti măcar o zi că nu mă săturam, etc., etc. – mergeam la biserică la Paşti cu coşul şi la împărtăşanie în postul mare, sâmbătă foarte dimineaţă înainte de Sfânta Liturghie. Nu aveam biserică în parohie şi în 20 de ani am tot fost mutaţi la 3 biserici – veneau părinţii cu ajunurile dar nu ne cunoşteau.
  Îi mulţumesc Bunul Dumnezeu că spre apusul zilelor mele, de 7 ani încoace avem şi noi biserică în parohie dar şi un părinte pe măsură. Ţigara a devenit un vis urât, fusta scurtă şi bluza decoltată sunt urâciune, Sfintele posturi rânduite de Biserică sunt ceva normal.
  Mă minunez acum de ce am stat în lume, vie fiind dar moartă definitiv atâţia ani? Ii mulţumesc Bunului Dumnezeu că m – a trezit în al doisprezecelea ceas şi mi-a arătat că este timp destul pentru a merge la Sfânta Liturghie din Duminici şi Sfintele sărbători, a milui un sărac, a merge într-un pelerinaj pentru a ne ruga pentru noi, pentru părintele duhovnic, copiii, fraţi şi tot neamul nostru românesc, pentru care au pătimit atât de mult Eroii noştri, Sfinţii închisorilor. Sfântul Părinte Iustin să ne ocrotească din Ceruri, să mijlocească la Bunul Dumnezeu pentru luminarea minţii conducătorilor noştri şi să ceară iertarea păcatelor noastre.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura