Adevarata cugetare dogmatica a parintelui Ilie Cleopa si rastalmacirile ecumenistilor

Interviu cu Parintele Iachint,
ucenicul de chilie al Parintelui Cleopa

Blagosloviti, Parinte!

Domnul si Maicuta Domnului! Bine ai venit in Sfantul Munte!

Bine v-am gasit! Cum sunteti?

Multumim Maicii Domnului ca suntem ortodocsi! Si sa ne ajute Preasfanta sa ramanem ortodocsi pana la capat! In rest, scriu, adun invataturi de la Sfintii Parinti, pentru pastrarea dreptei Credinte. E o indeletnicire de mare mangaiere pentru sufletul meu.

Ce teme aveti in vedere?

Acum, cu ajutorul Maicii Domnului, tocmai am terminat o lucrare despre Unitatea Bisericii. Fiindca ecumenismul acesta a denaturat rau de tot invatatura despre Biserica cea Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca. Mereu ii auzi vorbind despre unirea Bisericilor si despre refacerea unitatii Bisericii, ca si cum Biserica si-ar fi pierdut unitatea, si vin ei acum, prin intalniri ecumeniste, sa refaca unitatea Bisericii. Aceasta ratacire este o blasfemie adresata direct Domnului nostru Iisus Hristos. Fiindca Biserica este Trupul lui Hristos, iar a spune ca exista mai multe Biserici dezbinate, este tot una cu a spune ca s-a impartit Trupul lui Hristos in parti dezbinate.

De mult timp am dorit sa vorbesc cu Sfintia Voastra, fiindca in mediul teologic universitar am auzit multe zvonuri despre inclinatia ecumenista a Parintelui Cleopa. Stiu ca ati fost ucenic apropiat al Parintelui si ca ati avut ocazia de a cunoaste direct invatatura sa, mai bine zis invatatura ortodoxa propovaduita de Parintele. De exemplu, am auzit ca Parintele Cleopa ar fi fost de acord cu dialogurile ecumeniste

Stii cuma aparut acest zvon? Veneau unii din cei mari si ii spuneau Parintelui ca fac eforturi deosebite pentru a-i ajuta pe romano-catolici sa cunoasca Ortodoxia. Si ca de aceea sunt importante dialogurile ecumenice, de fapt, ecumeniste. Dar nu ii spuneau nimic despre compromisurile pe care le fac ei acolo. Nu ii spuneau ca se pregatesc sa accepte Tainele papistasilor, fiindca Parintele nu ar fi fost de acord. Stii ca un om bun la inima, cu multa dragoste de oameni, se induioseaza si crede de multe ori tot ce ii spui, nu banuieste viclenia.

Parintele Cleopa pastra neabatut invatatura ortodoxa despre unicitatea si unitatea Bisericii. Biserica este Una, adica este unica si unitara. Iata, am aici cartea Parintelui, Calauza in Credinta Ortodoxa, editia a patra, ingrijita de Parintele Ioanichie Balan. Uite ce scrie Parintele Cleopa in aceasta lucrare, la pagina 111: Biserica lui Hristos este una, deoarece Mantuitorul a intemeiat o singura Biserica (Matei 16: 18), nu mai multe, pentru ca Biserica are un singur cap, pe Iisus Hristos, ea fiind infatisata ca o singura Mireasa a lui Hristos (Efeseni 5: 27 ). Aceasta despre unicitatea Bisericii.

In ceea ce priveste unitatea Bisericii, Parintele Cleopa spunea foarte clar ca aceasta unitate nu se poate rupe, fiindca Biserica este Trupul lui Hristos. Ereticii se desprind de Biserica, se despart, dar Biserica ramane unitara. Iata aici, la pagina 118, cum zice Parintele: Despartirea n-a atins unitatea Bisericii; pentru ca aceasta unitate nu se poate destrama niciodata, oricare ar fi numarul si calitatea ereticilor care se smulg de la sanul Bisericii. Ereziile si schismele, oricat de multe si de mari ar fi ele, nu pot imparti Biserica cea Una, pentru ca ea sta strans unita cu Capul ei, care este Iisus Hristos. Unitatea Bisericii este mai presus de fire si ea nu poate fi zdruncinata de nimeni.

Iar despre incercarile de unire cu papistasii, Parintele spunea asa: Toate incercarile de unire intre Apus si Rasarit au fost si sunt sortite esecului, cata vreme nu se va reveni in Apus la Traditia Sfintilor Parinti (la pagina 27). Parintele Cleopa nu dorea o unire de tip ecumenist, ci dorea revenirea la Ortodoxie a celor care s-au rupt de Biserica.

In Facultate, ne-a spus un parinte cu orientare ecumenista, ca au venit la Parintele Cleopa niste neoprotestanti si ca Parintele ar fi spus ca si ei sunt botezati in numele Sfintei Treimi.

Stii cum a fost? E adevarat ca au venit acei neoprotestanti, dar Parintele nu a spus ca si ei au fost botezati, ci i-a intrebat: Dar, voi, sunteti botezati? Parintele nu accepta botezul acestor eretici, ci le spunea asa despre adevaratul Botez: Botezul este cu adevarat Taina, iar nu simbol, asa cum credeti voi, sectarilor neoprotestanti. Asa cum vezi ca scrie si aici, la pagina 482.

Dar ecumenistii accepta pseudo-botezul heterodocsilor, zicand ca botezul in numele Sfintei Treimi nu se poate repeta.

E gresit. Parintele Cleopa nu spunea asa. Spunea altfel: Nu se poate repeta Botezul asupra celui ce a fost o data botezat in numele Preasfintei Treimi dupa randuiala Bisericii celei dreptmaritoare(pagina 490). Atentie: dupa randuiala Bisericii celei dreptmaritoare, dupa randuiala Bisericii Ortodoxe. Dar heterodocsii nu sunt botezati dupa randuiala Bisericii Ortodoxe. Botezul lor nu este valabil. De aceea, se cuvine sa fie botezati ortodox, daca voiesc sa vina la Ortodoxie (si daca nu au fost botezati ortodox mai inainte de cadere in erezie). Chiar daca unii conducatori bisericesti, influentati de ecumenism, ar primi pe heterodocsi doar prin Mirungere, fara Botez, noi trebuie sa cunoastem si sa respectam invatatura ortodoxa cea adevarata, pe care am primit-o mostenire de la Sfintii Parinti.

Parintele Iustin spune foarte clar: Nu ierarhii au tinut Ortodoxia romaneasca, ci mucenicii din inchisori si mamele crestine.

Asa este. Asa spunea si Parintele Cleopa, cand vorbea despre uniatie. Uite aici, la pagina 35, cum spune: Aproape toti romanii au protestat energic: Noi, parinte, papistasi morti, iar vii nu vom fi, gata suntem sangele sa ni se verse, decat legea parintilor nostri sa pierdem, ziceau credinciosii din Scheii Brasovului intr-un protest adresat lui Atanasie. La fel credinciosii din Calata spuneau: Noi, tot satul, legea si religia noastra in care ne-am nascut, nu o parasim. E treaba popilor cu care religie vreau sa se uneasca; noi nu ne amestecam in aceasta, dar daca vom vedea ca vreau sa introduca la noi innoiri, unul ca acela nu va mai fi popa nostru. Si la fel a fost in tot poporul ortodox.

Ce frumoasa pilda de marturisire ortodoxa! Asa trebuie sa spunem si noi cand or veni astia cu inovatiile lor si cu compromisurile lor.

Asa sa ne ajute Bunul Dumnezeu si Maica Domnului si toti Sfintii, sa marturisim Dreapta Credinta si sa rabdam pana la sfarsit, ca sa ne mantuim!

Amin!

(interviu realizat de Ioan Vladuca, 24 mai 2010, Sfantul Munte)

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, precum și căminul pentru copii – „Acoperământul Maicii Domnului”, unde maicile se silesc să-i îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

1 thoughts on “Adevarata cugetare dogmatica a parintelui Ilie Cleopa si rastalmacirile ecumenistilor

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura