despre MONOFIZISM – Raspunsuri la 100 de intrebari

Zilele acestea a iesit de sub tipare o noua carte semnata de teologul Ioan Vladuca si editata de editura Fundatiei Justin Parvu. Aceasta lucrare vine sa lamureasca faptul ca monofizismul este o erezie, condamnata clar de catre Sfintii Parinti, iar cei care o imbratiseaza se fac partasi acestei erezii si cad sub anatema Sfintilor Parinti de la al 4-lea Sfant Sinod Ecumenic – Calcedon, 451. Mai departe va impartasim cuvantul de inceput al Parintelui Justin Parvu, la al carui indemn a fost scrisa aceasta carte.

„In veacul acesta, cu atatea framantari politice, economice, materiale, nu este lipsita nici Biserica de aceste grele incercari si intrebari fara raspunsuri, incercari concretizate in erezii si fel si fel de rataciri. Erezia monofizismului este una din ereziile aspru combatute si condamnate de Sfinti mari ai Bisericii noastre, incepand de la Sfanta Eufimia, Sfantul Eftimie cel Mare, Sfantul Sava cel Sfintit, Sfantul Theodosie Chinoviarhul, Sfantul Ioan Damaschin, Sfantul Maxim Marturisitorul si multi alti Sfinti Parinti si teologi de renume. A spune ca monofizismul nu este erezie si ca armenii, coptii, iacobitii, care sustin in continuare erezia monofizita, impartasesc adevarul Bisericii Ortodoxe, inseamna a-i anula pe toti acesti Sfinti Parinti si a te impotrivi Duhului Sfant care a lucrat si a grait prin acestia. Intrebari nu se pun si raspunsuri nu se dau, iar lumea ia de bun tot ce se scrie, la nivel oficial. Dar prin nerezolvarea acestor probleme de ordin dogmatic se sedimenteaza incet, incet neadevarul in Biserica noastra crestin ortodoxa. Toate incercarile ecumeniste, de unificare a celorlalte comunitati crestine aflate in erezie, dialoguri care s-au dezvoltat si in cadrul Bisericii noastre crestin ortodoxe, de cand cunosc eu, de altfel, n-au ajuns la niciun rezultat, pentru ca au temeiuri false, sunt neadevaruri si nu fac altceva decat sa tulbure viata crestina autentica.
Biserica crestina nu a mers niciodata dupa multime; nu cei multi conduc sau detin adevarul, ci cei putini, dar alesi, in calitatea aceasta de purtatori ai Duhului Sfant. Noi nu lucram decat in temeiul acesta al adevarului Sfintilor Parinti, al Evangheliei Domnului si in Traditia Bisericii noastre Ortodoxe.
Sa fim atenti la ce citim. Tot ceea ce apare tiparit in brosuri ori in carti trebuie citit cu multa atentie si bine studiat, pentru ca acolo se pot strecura o multime de neadevaruri fata de care noi trebuie sa fim cu multa discernere. De pilda, intr-o singura carte, de trei, patru sute de pagini, in care sunt scrise lucruri duhovnicesti si reale, daca numai un singur cuvant este impotriva dogmelor Sfintilor Parintilor, impotriva adevarului Evanghelic, un singur cuvant care sa nu fie la locul lui sau un comentariu neadecvat, care sa modifice subtil intelesul, atunci toata cartea a cazut si adevar in ea nu mai este. Sa fim foarte atenti! Nu avem voie sa plecam urechea la adevaruri aparute peste noapte.
Astazi asistam la cea mai grea incercare abatuta asupra Bisericii Ortodoxe, pentru ca nici in primele veacuri ale crestinismului nu exista atata viclesug si atata eroare de a putea suci mintile oamenilor ca acum. Acum sunt parca sustinuti si platiti chiar din cadrul – cu parere de rau spun aceasta – chiar din cadrul Bisericii noastre. Dar asa cum au fost 12 apostoli si unul s-a pierdut, asa si in Biserica noastra, sa imi fie cu iertare, sunt astfel de elemente platite foarte bine si introduse pentru a deforma adevarul ortodox. In Biserica noastra, de-a lungul istoriei, lucrurile acestea s-au tot petrecut, rataciti si apostati au tot fost, incercari cu interesul de a lovi Biserica Ortodoxa si care continua si azi sub forme diferite.
Aceasta carte, scrisa de fratele nostru, Ioan Vladuca, vine sa raspunda la intrebari la care nu se vrea sa se raspunda despre erezia monofizismului si pericolul reactivarii ei. S-a ajuns pana intr-acolo incat niste eretici sa fie numiti ortodocsi. Pai daca ereticii sunt ortodocsi, ortodocsii ce mai sunt? Ratacirile nu au incetat niciodata, ele au menirea sa poata micsora si distruge unitatea aceasta a adevarului ortodox, dar noi sa fim cu luare aminte sa nu ne infruptam din aluatul ereticilor farisei de azi.”

Inainte cuvantare, de Arhimandrit Justin Parvu

Semnalam si aparitia unei lucrari deosebite, legata tot de subiectul monofizism, la editura Evanghelismos: Viata, acatistul si paraclisul Sfintei Mare Mucenite Eufimia. Pentru comenzi vizitati site-ul evanghelismos.ro

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, precum și căminul pentru copii – „Acoperământul Maicii Domnului”, unde maicile se silesc să-i îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura