De multe ori ne întristăm peste măsură pentru necazurile din viața noastră sau strâmtorările pe care ni le aduc oamenii.Cum ar trebui însă să gândim astfel încât orice dificultate să fie pentru noi o cunună, iar nu un eșec? Să ascultăm sfatul Sf. Porfirie Kavsokalivitul, sfântul bucuriei. SF. PORFIRIE: EGOISTUL ȘI SMERITUL
Cum întâmpinăm răul?
Când năvălește asupra voastră răul, să alunecați și să vă întoarceți spre bine. Să prefaceți, să preschimbați orice rău în bine. Această schimbare se săvârșește numai de către har. Pretutindeni se poate sfinți cineva. În munca voastră, oricare ar fi ea, puteți să deveniți sfinți, prin blândețe, răbdare și iubire.
Se întâmplă, de pildă, să vi se rânduiască o muncă în plus față de datoriile voastre. Nu-i bine să vă mâniați și să vă împotriviți. Aceste tulburări aduc rău în om. Să le socotiți pe toate prilejuri de sfințire. Dacă vi se încredințează treburi mai presus de puterile voastre, puteți să spuneți totuși, cu noblețe, firește: „Iertați-mă, nu voi putea face această treabă”. Dar puteți și să nu spuneți și o să vă iasă bine toată această osteneală.
Cel egoist e strâmtorat de orice
Se întâmplă de multe ori ca cineva să simtă un necaz peste măsură din pricina stării acestei lumi. Să sufere văzând că voia lui Dumnezeu nu se împlinește astăzi de către oameni și nici de către el însuși. Să-l doară cu durerea trupească și sufletească a celorlalți. Această sensibilitate este un dar de la Dumnezeu.
Necazul cel după Dumnezeu are în el bucurie. Prin el se înaintează. Nu lasă înlăuntru întristarea care strică sufletul. Atunci când există smerenie, nu există întristare. Cel egoist este strâmtorat din orice. Cel smerit este liber și independent de toți și de toate. Să fiți gata să vă dezgoliți de voi înșivă dinaintea oricui. Aceasta este libertatea. Unde este iubire, acolo este libertatea. Trăind înlăuntrul iubirii lui Dumnezeu, trăiți în libertate.
Cum avem folos din boli?
Mult folos avem din boli, este de-ajuns să le răbdăm fără cârtire și să-L slăvim pe Dumnezeu, cerând mila Lui. Când ne îmbolnăvim, problema nu este să nu luăm medicamente sau să mergem să ne rugăm la Sf. Nectarie.
Trebuie să cunoaștem și celălalt secret: să ne luptăm pentru a dobândi harul lui Dumnezeu. Însă trebuie să vrem să disprețuim boala. Când în sufletul nostru există încurcături, ele influențează trupul, iar sănătatea nu merge bine. Lucrul cel mai desăvârșit este să nu ne rugăm pentru sănătatea noastră. Să nu ne rugăm să ne facem bine, ci să ne facem buni.
(Extras din Revista Atitudini Nr. 67)
Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…
Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, unde maicile se silesc să le îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.