IPS ATANASIE DE LIMASSOL: NU MĂ STRESEZ! ÎNTÂLNIREA CU PSIHIATRUL

Care este cheia, soluția „magică”, astfel încât să nu ne mai stresăm? Aflați rețeta de la îndrăgitul Mitropolit și Duhovnic Athanasie de Limassol, din Cipru. IPS ATANASIE DE LIMASSOL: NU MĂ STRESEZ! ÎNTÂLNIREA CU PSIHIATRUL

Vizita medicului psihiatru

Știm că sunteți o persoană foarte ocupată și cu multe responsabilități. Totuși cum reușiți să le faceți pe toate, fără să arătați oboseala?

Păi nu le fac pe toate, fac numai atât cât pot, dar nu mă stresez. Dumnezeu mi-a dat acest dar, să nu mă stresez, așa am fost mereu, „nesimțitor”(zâmbește). Sf. Paisie avea o vorbă: „Să mergi la bazar și să cumperi niște nesimțire, atât cât ai nevoie”.

A venit odată aici, la Mitropolie, un doctor psihiatru și a cerut să mă vadă. Era un doctor cunoscut la noi în oraș. Mi-a trimis și mie mesaj, că vrea să mă vadă neapărat. Eu mă tot gândeam: „Oare ce vrea acesta? Vrea să-mi spună că sunt bolnav?”. A venit și am stat de vorbă. Eu stăteam foarte atent, să nu fac vreo mișcare nepotrivită și să mă „scoată” bolnav.

Mă întreabă la un moment dat: „De câte ceasuri stai aici în scaunul de spovedanie?”. În acea zi s-a întâmplat să stau vreo 14 ore fără pauză. I-am zis: „De paisprezece”. „Și câți oameni ai văzut?”. „O sută, aproximativ”. „Și… ești bine?”. Eu zic: „Da, slavă Domnului!”. „În general cum ești? Mănânci bine?”. „Da… după cum mă vezi”. „Dormi bine?”, „Da, foarte bine”. „Adormi repede?”. „Nu apuc să zic până la final nici Tatăl nostru. Încep să-l zic dar nu se termină niciodată…”. „Ai probleme cu somnul?”. „Nu. Am probleme cu trezitul”.

Funcționarul lui Hristos

Și mă întreabă contrariat: „Ce se întâmplă? Eu nu pot să consult pacienți mai mult de 5 ore. După primii 10-15 pacienți mă simt obosit”. Și i-am zis: „Doctore, uite care-i taina: Toți care vin aici, se așează acolo[1], eu stau aici și alături stă Hristos. Eu nu sunt Dumnezeu, ca să salvez lumea. Hristos va mântui lumea. Toți care vin aici, lui Hristos Îi spun toate. Eu sunt doar un funcționar al băncii. Dau banii clientului și acesta pleacă în drumul lui. Nu mă gândesc deloc. Mă duc la chilia mea fără nicio grijă, fără nicio neliniște. Nu știu dacă e bine ori nu”.

Cum procedați atunci când vine cineva tulburat și agitat?

Rugăciune. Îi lăsăm în grija lui Dumnezeu. Acesta S-a răstignit pentru lume, nu eu. Eu fac doar o ascultare, o slujire.

[1] Se referea în biserică, la scaunul de spovedanie. Părintele Mitropolit era așezat lângă icoana Mântuitorului Iisus Hristos.

(Selectat dintr-un interviu cu maicile de la mănăstirea Paltin. Puteți citit întregul interviu în Revista Atitudini Nr. 85)

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, precum și căminul pentru copii – „Acoperământul Maicii Domnului”, unde maicile se silesc să-i îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura