ÎNGERUL L-A OPRIT PE SF. EVMENIE SĂ POMENEASCĂ UN CATOLIC LA LITURGHIE

Mitropolitul Neofit de Morfu, ucenic al Sf. Evmenie Saridakis, ne povestește o întâmplare ieșită din comun. Cum l-a îndreptat îngerul pe Sf. Evmenie care avea inima smerită, dar era simplu la înțelegere… ÎNGERUL L-A OPRIT PE SF. EVMENIE SĂ POMENEASCĂ UN CATOLIC

Dacă un om se silește într-un mod ortodox să-și curățească prin mintea (ca nous) sa inima chiar dacă este neștiutor cu mintea (logică), atunci Domnul nostru Iisus Hristos, cel ce “cearcă inimile și rărunchii”, va vedea aceasta. Și fie îi va trimite un om al lui Dumnezeu, fie chiar un înger ca să îl îndrepte.

Sf. Evmenie pomenea un catolic francez

Noi am trăit lucrurile acestea fiind în preajma sfântului contemporan Evmenie Leprosul. Sfântul Evmenie a fost ucenic al Sfântului Nichifor Leprosul.
Când a devenit preot, obișnuia să pomenească cu bucurie pe filantropistul francez Raoul Follereau care era catolic
și care i-a ajutat foarte mult pe leproși, ușurându-le suferința.
Inima părintelui Evmenie era curățită de gânduri și de dorințe, iar la hirotonie a primit un dar mare în inimă.
Cum spuneam mai sus, odată, când făcea proscomidia, înainte de Sfânta Liturghie, acolo unde, după cum știți, noi preoții scoatem părticele pentru cei vii și pentru cei răposați, părintele se pregătea să scoată o părticică pentru Raoul Follereau.
Din perspectiva dogmatică și liturgică ortodoxă, ceea ce făcea Sfântul Evmenie era o mare greșeală.
Un înger a apărut și i-a spus: „Părinte Evmenie, nu pune această părticică aici, pe sfântul disc. Doar cei ce sunt în Biserică sunt pomeniți aici, doar cei drept-credincioși”.
Cred că acesta este un exemplu grăitor, din viața unui sfânt contemporan, unde putem vedea că ignoranța (neștiința) este îndreptată de Dumnezeu, fie printr-un om, fie printr-un înger.
Important este ca inima noastră să fie curată.
„Inimă curată zidește întru mine, Dumnezeule și duh drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele”.
David spune aceste lucruri cu o mie de ani înaintea lui Hristos.

Întreaga omilie a IPS Neofit de Morfu o puteți asculta aici

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, precum și căminul pentru copii – „Acoperământul Maicii Domnului”, unde maicile se silesc să-i îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura