VIDEO. DIFERENȚA ÎNTRE ORTODOXIE ȘI CELELALTE RELIGII

Vizionați cuvântul Părintelui Athanasie de Mitilene, explicând, prin înțelepciune dumnezeiasca, diferența clară și majoră dintre Creștinism și celelalte religii. VIDEO. DIFERENȚA ÎNTRE ORTODOXIE ȘI CELELALTE RELIGII

Vizionare cu folos! Nu uitați să activați subtitrarea! După video, aveți și transcriptul.

Ce este erezia?

O primă întrebare întreabă: „Ați putea, vă rog, să ne spuneți pe scurt diferențele dintre creștinism și cele mai cunoscute religii și erezii?”
Aș lăsa în afară problema ereziilor, întrucât ereziile sunt o abatere de la adevărul creștinismului. Încă o dată, erezia este interpretarea logică a dogmei [creștine]. Când încerc să înțeleg o taină, o revelație, într-un mod logic, cad în erezie.
De exemplu, încerc să înțeleg că Dumnezeu este trei persoane, dar totuși una. Nu există nicio comparație chimică, mecanică, logică sau orice altă analogie pentru a realiza acest lucru. Pur și simplu o accept.
Dar dacă, totuși, spun: „Nu pot fi trei persoane, așa că le resping pe cele două și o păstrez pe una [dintre ele], pentru că este greu de înțeles…”. Aceasta se numește erezie. Astfel, erezia este un fenomen endocreștin/din interiorul creștinismului („ενδοχριστιανικές»).

Ortodoxia și Religiile endocosmice

Când avem de-a face cu alte religii, este cu totul altceva. Aș putea răspunde [la întrebare] după cum urmează. [În ceea ce privește] toate religiile existente, din nou, în afară de ereziile creștine, cum ar fi budismul, de exemplu.
Vă voi spune două cuvinte. Aceste religii sunt „endocosmice”, „ale lumii/ din interiorul lumii” [«ενδοκοσμικές»]. Religiile endocosmice. S-au născut „κατ’επίνοια”, „κατ’επίνοια” înseamnă că sunt create cu mintea omului.
Apostolul Petru vorbește despre „basmele meşteşugite” [«σεσοφισμένοι μύθοι», «επινενοημένοι μύθοι»]. Adică atunci când încerc să organizez și sistematizez o religie. „Omul este așa și așa, sufletul este așa și pe dincolo, ce înseamnă mântuirea etc.”
Acestea sunt născocite, fiți atenți la asta! Astfel, aceste religii „încep” de la om și „se termină” la om. Un ciclu „de la om la om”. Nu au nimic de oferit.
Mântuirea, deși ele nu vorbesc despre mântuire, dar chiar dacă ar face-o, nu ar fi altceva decât binecunoscuta zicală: „când vreau să mă ridic, trăgându-mă de cap…”. Este imposibil să mă ridic. Dacă cântăresc 100 kg, pot ridica un sac cu făină. Cu toate acestea, nu pot să mă ridic, când cântăresc 100 kg. De ce? Fizica ne dă răspunsul: „Forțele sunt un sistem închis”. Asta spunem în fizică, este imposibil să mă ridic. Puterile trebuie să vină din exterior.
Astfel, nu mă pot mântui, indiferent de cât de mult îmi doresc, folosind doar ceea ce am, doar ceva ce am zidit eu. Nu este posibil pentru că toate aceste lucruri sunt endocosmice.

Ce este Revelația în Ortodoxie și celelalte religii?

Astfel, trebuie să vină o forță din exterior. Ce este această forță? Pentru toate celelalte religii, această forță exterioară nu există.
Ce este creștinismul? Creștinismul este o revelație. Când ceva este descoperit, înseamnă că nu este inventat.
Ce înseamnă revelație? Când avem ceva care este ascuns, iar eu îndepărtez ceea ce îl ascunde și îl dezvălui. Creștinismul există și mântuirea omului se revelează!
Deci, ce este creștinismul? O revelație! Mai mult, sunt fapte, istorie. Știți cât de important este ceea ce spun acum? Faptul că creștinismul este fapte și istorie…
Hristos într-adevăr S-a făcut om, într-adevăr a murit, într-adevăr a înviat, într-adevăr S-a înălțat. Acestea sunt fapte! Într-adevăr, El se va întoarce.
După cum spune Pascal, dacă s-au spus 10 prorocii și nouă dintre ele au fost împlinite, rămâne ca a zecea să mai fie împlinită.
Toate acestea s-au întâmplat în fața lui Hristos ca fapte, ca istorie. Ce rămâne acum? A Doua Venire.
În concluzie, aceasta este diferența, una terifiantă am putea spune, față de religiile inventate — faptul că creștinismul este o revelație, istorie, fapte.
Mântuirea noastră este un fapt și se naște din fapte.

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, unde maicile se silesc să le îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura