Sfântul Nicolae Planas

Părintele Nicolae Planas s-a născut în insula Naxos, Grecia. Părinții lui erau destul de înstăriți, având o moșie a lor și, în cuprinsul ei, o bisericuță închinată Sfântului Nicolae. Evlavia de locașul lui Dumnezeu l-a însoțit de mic copil. Mergea la bisericuța moșiei la orice oră s-ar fi întâmplat, pe ascuns, punându-și un cearșaf pe el și cântând tot ce știa.

Timp de cinzeci de ani a liturghisit zilnic de la ora 8 dimineața până la ora 15, orice vremuri ar fi fost. Nici în timpul invaziei anglo-francezilor din 1917, n-a întrerupt șirul Liturghiilor. Avea două batiste mari, pe care le lega ca niște bocceluțe la sân. Acolo punea toate pomelnicele pe care le pomenea ore întregi. Când l-a întrebat cineva ce sunt acele bocceluțe, el a răspuns simplu: „Sunt actele și contractele mele”.

Era cunoscut ca făcător de minuni încă din viață și s-au păstrat numeroase mărturii ale ucenicilor săi.

Părintele Nicolae avea o uceniță pe nume Victoria. Dacă n-ar fi fost ea, n-ar fi putut reuși sfântul să facă această nevoința, de a liturghisi cinzeci de ani neîncetat. Ea era foarte rezistentă: citea toate slujbele, toate viețile de sfinți și îi slujea în toate cele trebuincioase.

Părintele a adormit în Domnul în anul 1932, pe 2 martie.

Iată câteva minuni din viața sa:

Îl vede pe Sfântul Panteleimon

Mai întâi a fost preot slujitor la Biserica Sfântului Panteleimon din cartierul Lumea Nouă. Parohia lui era alcătuită din treisprezece familii. Pe întreaga durată a slujirii sale aici, l-a cercetat un preot fără parohie, care îl rugase să-l lase să slujească împreună cu el; iar Părintele Nicolae, ca un om bun ce era, l-a primit cu tot sufletul. Dar acest preot s-a înțeles cu epitropii de atunci ai Bisericii Sfântului Panteleimon, și l-a alungat, trimițându-l la Biserica Sfântului Ioan din strada Bouliagmenis (a „Vânătorului” cum se numea atunci).

Parohia acestei biserici era compusă din opt familii, iar plata preotului era o bucată de carne de vită la Lăsatul de Sec sau la Nașterea Domnului. Dar asta nu-l deranja nicidecum, căci el avea ca rânduială postul. Îi era destul să aibă biserică unde să slujească. Totuși această izgonire din Biserica Sfântului Panteleimon i-a pricinuit o mare durere sufletească.

Într-o seară, plecând de la Sfântul Ioan spre casă, plângea pe drum. Locul pe unde mergea atunci era pustiu. Când, deodată, iată că vede în drum un tânăr voinic care îi spuse:

-De ce plângi, Părinte?

-Plâng, fiule, pentru că m-au alungat de la Sfântul Panteleimon.

-Nu te mâhni, Părinte, căci eu voi fi mereu cu tine.

-Dar cine ești tu, fiule? Îl întrebă el.

-Eu sunt Panteleimon, care locuiesc în Lumea Nouă, i-a răspuns acela și a dispărut îndată dinaintea lui.

Această vedenie a povestit-o el însuși unei surori din obștea lui.

„Cânta-voi Dumnezeului meu până ce voi fi”

Nu rostea cuvinte multe, ci puține, dar ziditoare. Odată altcineva l-a întrebat:

  -Dar de ce stați atât de mult în biserică?

-Tu, când deschizi magazinul, nu stai toată ziua în el? Același lucru este pentru mine biserica, i-a răspuns Bătrânul, iubitorul de sfinte lăcașuri.

Vedenia unui copilaș

Doamna Constantin Brebu a mers într-o zi împreună cu copilul ei la Biserica Sfântului Elisei, unde liturghisea Părintele Nicolae. Pe tot timpul Liturghiei copilul a stat în Sfântul Altar.

Deodată, mama lui l-a văzut ieșind din Sfântul Altar foarte palid și apropiindu-se grăbit de ea, îi spuse: „Mamă, Părintele Nicolae este cu atâta deasupra pământului” și-i arătă cu mânuța sa cam la o jumătate de cot deasupra pardoselei. Copilul era în vârstă de opt ani. „Nu te teme, fiule”, i-a spus înțelapta mamă, liniștindu-l, „căci toți preoții așa se înalță de la pământ atunci când liturghisesc”. Copilașul a crezut și s-a liniștit.

„Părinte, nu stinge lumina!”

Într-o zi, când soarele apusese, și fata familiei care adăpostea bolnavul stătea în balcon, a văzut de departe o lumină pe care nu o putea distinge clar, deoarece începuse să se întunece. Credea că este felinarul unei trăsuri. Lumina se tot apropia și atunci îl văzu pe Părintele Nicolae având înaintea lui o lumină. Până să-l vadă mai bine, Părintele deja intrase în curte.

Atunci fata veni spre partea unde era curtea și strigă către Părintele Nicolae: „Părinte, nu stinge lumina, ca să văd să cobor și să aprind lampa”. „Nu am lumină, fiică!” i-a răspuns acela. „Dar eu v-am văzut de departe cu lumină” a spus iarăși fata. „Nu, nicidecum fiica mea. N-am lumină”. Lucru inexplicabil pentru neîncrezători și pentru cei ce nu știu ce har a avut Părintele Nicolae.

 

(Extras din „Sfântul Nicolae Planas, ocrotitorul celor căsătoriți”, ed. Evanghelismos, 2008)

Puteți sprijini activitatea editorială a revistei ATITUDINI și prin Paypal.

Select a Donation Option (EUR)

Enter Donation Amount (EUR)

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, unde maicile se silesc să le îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura